E, ovako treba... > Brodski motori
Brodski motori zimi... startovati ili ne?
oblak:
Dule, ja sam ove zime skinuo gumu koja spaja Z nogu i labudov vrat na izduvu i nabio kesu preko. Tako ne postoji mogucnost kondenzovanja vlage unutar motora ..
oblak:
Ulje sam ispustio, ne zbog toga sto pises, o tome nisam razmisljao vec sto sam menjao neki dihtung koji je "balavio". Planiram da u jednu prohromsku cev fi 50 duzine dvadesetak cm, ugradim grejac 300W na 12V. Napravicu ga kod Srecka. Tu cevku cu ugraditi na red sa crevom za unutrasnju vodu. Tako nesto vec postoji za mechke. Taj grejac cu drzati uvek na napajanju kad sam na vezu jer ce drzati temperaturu u potpalublju u plusu da ne mrzne. Gledao sam kod Vukova njima drze neke grejne ploce u potpalublju sto je isto resenje. Mislio sam ove zime da drzim mali uljani radijator da odrzava plus.
sale.m79:
Oblak svaki ozbiljniji agregat ima bojler da bi odrzavao radnu temperaturu motora i uvek je spreman za start
znaci ne zaboravi termostat.Ako pravis kod Srecka obrati se Bori i trazi patron grejac. I ne zaboravi da boller
bude na najnizem mestu.Ja kad bih to pravio grejao bih celu ladju,ali na 220v.
oblak:
--- Citat: sale m 15, 03, 2013, 17:15:59 posle podne ---Oblak svaki ozbiljniji agregat ima bojler da bi odrzavao radnu temperaturu motora i uvek je spreman za start
znaci ne zaboravi termostat.Ako pravis kod Srecka obrati se Bori i trazi patron grejac. I ne zaboravi da boller
bude na najnizem mestu.Ja kad bih to pravio grejao bih celu ladju,ali na 220v.
--- Kraj citata ---
I ja sam prvo mislio na 220 al sta ako nestane struje. Kod mene na marini se to cesto desava da iskacu osiguraci, narocito u zimskom periodu. Zbog toga sam mislio na 12 V. I tako imam ugradjen CTEK koji puni 200 A akumulatora pa bi mogli da podrze jedan grejacic od 200-300W. To mi je ok resenje i protiv "hladnog starta"
sale.m79:
Vidi sa Borom da ti napravi patron sa dva grejaca 12- 220 i rele koji bi pri nestanku prebacio na 12v a kad dodje vratio na 22o.U svakom slucaju direktno grej antifriz zbog termostata motora, da bi grejao glavu.I ne vise od60
stepeni.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju