E, ovako treba... > Brodski motori
Brodski motori zimi... startovati ili ne?
Dule:
.
STG:
Malo ko i vadi ladju iz vode zimi.
Motori su na hladnom(antifriz i ispustena voda) ili sa izolacijom i grejanjem u toplom.
Ako se motor "startuje" povremeno nema razloga ne izaci iz marine bar na kratko,da motor onda i radi pod nekim opterecenjem.
Nema lepse plovidbe nego kada padaju krupne pahulje.
oblak:
Ja sam ispustio spoljnu vodu , proterao antifriz kroz sistem dok nije potekao na izduv. U motoru naravno je uvek antifriz. Tako samuradio ove zime i samo ove jer zbog toga nisam plovio cele zime a brod sam koristio samo kao splav. Sledece godine, ugradjujem el. Grejac u sistem spoljne vode, da ka d sam na vezu ustekam u 220v. Naravno grejac cu da motam na 12 v da ako nestane struje na marini grejac nastavi da radi na akumulatore do ponovnog dolaska struje kada se pali ctek i puni akumulatore.
Misha D:
Komfornije je ubaciti antifriz u spoljni rashladni sistem i ne startovati motor zimskih 4-5 meseci, ali i taj komfor mora da kosta: korozija ce, makar i minimalno, uciniti svoje. To ce motoru skratiti radni vek, bez obzira, na ukupan broj radnih sati.
Ima tu jos jedan problem koji je, mozda, za drugu temu, a nije vezan samo za zimu.
Ako je plovilo stalno prikljuceno na 220V zbog ocuvanja i dopune akumulatora, povecava se opasnost od korozije na trupu zbog te veze i blizine pontona ili okolnih plovila. Naravno, ukoliko se ne kotrolisu redovno potrosne anode.
Izvlacenje plovila vise kosta nego angazovanje gnjurca od poverenja koji ce prekontrolisati i pod vodom, ako je potrebno, zameniti istrosene anode, naravno u nekom mirnijem i bistrijem rukavcu.
oblak:
To sve stoji ako se plovilo ne koristi. Ja zelim da ga koristim i zimi kao brod a ne samo kao splav.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju