Nautika opšta... > EKOLOGIJA
E K O L O G I J A
skipper:
Da Vam svima kažem, živim i radim već XX godina u Velikom Gradištu.Na jednoj ruci mogu da izbrojim koliko su puta sa tih Velikih putničkih lađa izlašli putnici da se prošetaju gradom. Prosek putnika na jednom brodu je oko 150. E sad je pitanje ko tu nije video interes. Par godina unazad su brodovi stajali u VG i presadeli u Lastine autobuse i išli za BGD. To je trajalo 4 godine, i samo dva velika i D.M. I sada neka niko ko nema pojma i o ekonomiji i zaradi i o bilo čemu sračuna ( A * B ) = C ( C * D )= G (G * H ) = Š
A= broj godina +- 25 godina,
B = broj brodova godišnje +- 450 komada,
C =
D = broj putnika na jednom +- 150 po brodu,
G=
H= neka potroše po čoveku +- 20 $
Š = MALO LI JE
skipper:
Dule. vlasnici tih velikih belih lađa, sve rade sa udese gostima. Prosek starosti tih gostiju je od 70 do 90 godine. Mahom Ameri, Nemci, i drugi, i njima je potrebno samo nešto novo da vide, što kod njih nema, a mi toga imamo mnogo. Ali nema ko da se seti da to pokaže i organizuje. Jer na vide brzu i laku zaradu, već mora malo i da se uloži. A što se tiče pumpe, nje nema i neće je biti u skorije vreme, NE DAJE VLADA ( a verujem da znate koji ) i u Apatinu, grad i NIS, radili na svoju ruku pa još nemaju upotrebnu dozvolu. U marini na S.jezeru i u marini u Golubcu (imaju dugačko crevo) rade uslužno i po porudžbini.
skipper:
Koliko sam upoznat tu se planira kupovina brodića, pa onda ture za DM i druge destinacije. Ali ?
SALE NB:
Skipperu, kad smo bili na Golupcu, kod tvrđave nije bilo čak ni kafanice u kojoj bi čovek kafu popio, a kamoli pristojno pristanište.
Radi li se nešto na tom planu? Čitao sam da imaju neke planove za tvrđavu, ali ne sećam se više šta i kako.
stvlada:
--- Citat: Dule 20, 02, 2009, 01:27:38 pre podne ---Jeste to tako ali matematika ima i znak minus.
Pa kad od zbira ili količnika odbiješ troškove, mito, uredjenje i sve ostalo malo koji konačni rezultat bi bio pozitivan.
A svi rade da zarade. Ima Gradište turističke organizacije, ima i kapacitete, zanimljiva je destinacija ali bele ladje ne pristaju. Pristajaće kada vlasnici ladja budu videli svoju računicu.
Kao kafane kraj puta, ako gazda časti vozača i konduktera staće tu da putnici ručaju ili se osveže, ako ne... ima ko će častiti.
Mislim da gradovi donjeg Dunava treba da se baziraju na nautički turizam. Marine, opskrba, pumpe na vodi i eto nas. Samo zbog pumpe bi tu pristajali svi brodići. A onda naravno da bi posetili i restoran i obišli mesto, kupili suvenir i dopunili zalihe. A nautički turizam tek uzima maha. Uostalom vidi se koliko Srebno jezero donosi V. Gradištu. Tako bi trelo da bude i u Milanovcu i u Ramu a i u Golupcu.
--- Kraj citata ---
Pa u D.Milanovcu nema gde ozbiljan camac da pristane tj da se veze na neko vreme, a sto se tice baba i deda iz belih ladja gledao sam kako se cenkaju sa mestanima i mnogo im je da daju 4-5 evra za litar rakije.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju