Nautika opšta... > EKOLOGIJA

E K O L O G I J A

<< < (3/15) > >>

zorter:
Ipak se nesto radi ali steta je sto je to samo na gradskoj plazi a ne duz cele obale

drug_igrutin:
Nađoh post sa onog drugog foruma pa da ne kucam ponovo evo ga u celosti

E o ovoj temi bi mogao pisati danima, jer me strasno boli kad vidim ljudski nemar i nebrigu za sakacenje prirode koje se moze uočiti na svakom koraku.
Pre par veceri sedim sa mojim pravnicima, imam ih dvoje u kuci, i ja pomenuo uvodjenje zakona koji bi mogli znacajno da nas "osveste" po pitanju zaštite naše okoline. Naime, ja sam pristalica da se za to uvedu rigorozne kazne i to bas rigorozne. A za svaku prijavu da se da i dobra nagrada, (mada bi u Srbiji to i po principu zajebi komšiju Smile ). Napravi se ekipa za istragu pa otisak prsta, DNK i za većinu otpada bi se lako utvrdio vlasnik. Pa onda sve to obračunas i ispadne kazna za bacenu flašu par stotina evra! I to uopšte nije velika kazna, jer nema baš njedan razlog da otpad bacamo gde stignemo, gde se nađemo u datom trenutku!
(Narvno, niko se nije složio samnom  :sorry: ).
Setimo se samo situacije od pre par godina kad su ponovo uveli kaznu za pojas u autu, sutra dan su svi bili vezani, svi su se setili i nikome nije smetao pojas! To i jeste poenta, samo jednog da rebnes po čepu, ne bi ljudima bilo teško da nose đubre i 50 km do prvog kontejnera!
Nisu baš ni Nemci kulturni rođeni, kod njih je  bacanje pikavca na ulici '90. koštalo 10 DM, a papirić ili pakla od cigara 40 DM! Ne kažem ja da tu nema kulture, ali ....
Često sam prolazio ibarskom magistralom i nije mi bilo boljeg odmora u vožnji od posmatranja vode, i šta vidiš predivnu reku, manje više netaknutu prirodu malo dalje od vode, a pored vode na svakoj grani po 14 kesa! UŽAS!!
Meni je auto ponekad kao kontejner, piksla puna, u policama na vratima "nabijam" smeće da bi stavio još nešto, nije mi baš za pohvalu, ali ništa od toga ne završi kroz prozor, već stanem pored kontejnera i onda sve ispraznim.
I još nešto što još nisam video da je pomenuto, a trabalo bi, je VODA odnosno nemarna potrošnja vode! Pa naježim se kad vidim kako leti hlade betone i zalivaju ruže bez problema! Radio sam u kafiću kao student i jednom prilikom mi dođe jedan Danac ili sl. i na očajnom engleskom mi objasnio da nam u WC-u curi voda iz vodokotlića, a to je ovde sasvim normalno!

Na kraju da dodam još neki savet jer sam već pročito par odličnih na temi!
Kupujmo domaće, ako ne zbog ekonomije onda zbog prevoza! Kada pojedemo jabuku iz južne amerike, ona nas u stvri više truje dok je transportuju do nas nego što doprinosi našem zdravlju! Pantalone iz Azije nam toliko štete, da su nam domaće jeftinije i ako platimo duplo skuplje! Svakim transportom se oslobađa CO2 i to treba imati na umu prilikom svake kupovine.
Veliki pozdrav za sve učesnike na ovoj temi!
I samo napred, stići će već negde naš glas!

p.s. malo popizdim kad pričam o stvarima koje me bole  :sorry:

Kapetan:
stizu zastave :) danas zavrsavamo glasanje za logo pa cemo imati i logo :)

skipper:
????? ???? ?????? ???????

??????? ?????????? ????????? ?????? ??????? ?? ???? ?? 40 "?????????

??????? – ????? ????? ??????, ?? ??????? ?? ??????? ??, ?? ???????, ???????? ? ?????????????? ??? ?????? ? ??????? ?????????? ????????? ??????. ????????, ???????? ?? ?? ???? ?? 40 ?????? ????????. ????????? ?????????? ?????? ???? ?? ??????????? ????? "??????" ? ????? ????????? ? ????? ????????? ?? ????????? ?????? – ?? ??????.
?????? ????? ?? ???????? ?????? ??????, ? ???????? ??????????? ????? "??????" ???? ?????????? ???? ??? ?? ??? ????????? ?? ?????????. ??? ?? ??????? "?????????" ????, ? ??????? ????? ??????? ?? ??? ??? ?? ????????, ?????? ????????, ??????? ???????? ? ????? ?????????. ?????????? ?? ? ?????? ?????????? ?? ????? ? ????? ????????? ? ????? ?? ??????? ??? ????????? ??????????.
???? ????? ??? ??????? ?????? ?????????? ????????? "???????? ???" ??????? ?????? ???? 2.500 ???????. ? ??????? ????? ??????? ????? ? 600 ???????. ???? ?? ???????? ???? 60 ???????, ???????, ?????????, ?????? ? ??????? ????? ?? ??? 12.000 ??????????, ? ??? ???? ???????, ?????????? ? ??????? ? ????????.
????? ?? ???????? ?????????? ???????...
http://www.politika.rs/rubrike/Tema-nedelje/Ochistimo-Srbiju/index.1.sr.html

zorter:
A sta cemo sa industrijom, narocito onom u susednim nam drzavama.Kako njih da kaznimo kad ni nasa drzava ne kaznjava domace zagadjivace reka? :aggressive: :aggressive:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju