Nautika opšta... > Galerija - Gallery
Stari Slankamen - danas
LSI:
Недеља, 12. јун.
Јутро облачно, понека кап кише промиче из сивих облака надвијеним над Земуном. Гледам кроз прозор гране ораха на којима ветар слаже лишће по неком свом обрасцу.
Да ли да пођем до марине у Сланкамену или не, питам се? Јуче сам хтео али на вратима зауставио ме звук звона – јавио се познаник из марине и кад сам чуо да киша управо почиње, одустао сам од намере и остао код куће. Зар да ни данас не одем?
И жеља да видим Дунав и свој чамац је победила.
Покупио сам унука и унуку и са супругом полако се запутио ка месту које сам почео да називам чистилиштем душе.
После нешто више од пола сата и 50 км, стигли смо у марину. А тамо...
У једном углу, група окупљена око сача покривеног жеравицом. Спремају људи печење за душу. Сад ми је жао што их нисам снимио али не познајем људе па није било смисла да их сликам.
А онда, прилазим води. А Дунав... као да смо му недостајали, као да нас је чекао, пошао нам у сусрет. Подигао ниво па се испружио по травњаку и покрио готово читаву рампу за спуштање и извлачење чамаца из воде. Видим, у односу на претходну недељу, ниво воде је пораста за више од једног метра.
Облаци сиви, некако тешки. Неки лагани ветар дува уз Дунав, тамо негде ка Новом Саду.
Осим оне групе око сача, нема много људи, тек пар познаника. Један чакљом покушава да одглави и одгура велику грану која се подвукла под корито његовог брода. Други, испод настрешнице, ваљком наноси боју на пластични чамац који припрема за продају.
Нека тишина око нас. Само се чујемо моји унуци и ја. Младост је ипак јача од овог сивог преподнева. Весели гласови дечји одзвањају и њих двоје једва чекају да стигну до „дедине лађе“.
А она, „дедина лађа“, љуљушка се лагано на везу, заштићена бокобранима.
И док дланом о длан, мали будући рекопловци већ су у чамцу, отимајући се ко ће први да се дохвати волана. А кад је мотор забрујао, Теодора, стара (који ли израз?) једва нешто више од три године, некако се уозбиљила, као да се уплашила. Али само за час.
Кад је видела старијег брата, Душана, како мота волан и окреће ону грдосију од Хонде на крми, страх је прошао и остала је само радост. И тако смо, привезани, у месту бродили, баш као у оној песмици Чика Јове Змаја, којој тренутно не могу да се сетим наслова али се помињу у њој неки морепловци на обали...
Изненада, до нас су допрли тихи, нежни звуци гитаре. Вешти прсти пребирали су по жицама и у тренутку вратили ме једној давној прошлости. Много лепшој од ове садашњости.
Можда међу вама који ово читате има оних који ће се без проблема сетити мелодија песама Рамона или Солензара али за вас млађе – сумњам. Давно је то било. Давно пре него што је кренуо рок па после све оно што је уследило до хеви метала и панка, до овог лудог турбофолка, које ви волите.
Ех да знате, омладино, како је музика некад била лепа? Кад бисте знали како је музика имала душу?
Ма шта вам причам – ко жели, ево му линкови ка двема од песама које су моји пријатељи свирали, па нека се и сам увери да сам у праву:
На крају, ево и пар снимака из марине, за успомену на данашњи дан.
То су моји будући панонски морнари, мој унук, с пријатељима који су наизменично извлачили најлепше звуке из металних жица и снимак марине на коме се види ситуација с водостајем. Снимио сам и једну малу белу чапљу али била је прилично удаљена, а ово је ипак телефон... Не знам како ће се видети...
И наравно да су, на крају, унучићи загазили у воду и поквасили чарапе, и наравно да је баба изгрдила деду али кога брига за то?
После пива с пријатељем, укусне пржене рибе и чаше белог домаћег, дан је био потпун. Толико за данас. Подсећању на још један леп дан у марини у Старом Сланкамену је крај. Мени је било лепо, а вама...?
MoravskiLubenicar:
E hvala za izveštaj. Sada znam da sam u pravo vreme odplovila sa Belegiške ade suva..Bila 5 dana i uživala...ali zbog posade koja voli vodu ne čekam kišu na Dunavu....Slike slede u utorak...
mladjo:
Lazo,vadite mi mast istvarate zelju za rekom,a ja ne mogu.Ajde vidite mi jeno mesto za camac od 503 cm ako mozete. hi
DuleN:
Laki prosetao do SS, utvrdio da mu trim na motoru radi, opalio porciju ribe i ajdeeeeee
Lazo, Lazo... Navodis me na gresne misli, da te plovidba ne interesuje, vec konobarica u marini....
LSI:
--- Citat: mladjo 12, 06, 2016, 21:34:41 posle podne ---Lazo,vadite mi mast istvarate zelju za rekom,a ja ne mogu.Ajde vidite mi jeno mesto za camac od 503 cm ako mozete. hi
--- Kraj citata ---
Млађо, неколико места за мања пловила ћемо имати - управо је спуштен нови понтон, види се на некој од мојих слика (с њега сам направио снимак зграде марине). Јавите се у марину - потражите Душана Егленџији и договорите се с њим. Ја бих радо помогао али сутра путујем на одмор и враћам се кроз две недеље.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju