E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA

Oprema za plovidbu po pogorsanoj vidljivosti..

<< < (3/4) > >>

STG:

--- Citat: Dule  06, 02, 2013, 16:10:04 posle podne ---Naravno da nisu. Ali ko ih ima?
Ja samo pričam o priručnim sredstvima i onome što se ima na čamcu.
Bolje i tri prazne konzerve dići malo višlje nego ništa.

--- Kraj citata ---
Ima ih onaj ko bi da ipak bude malo sigurniji.
Dosta vise ceegi na rekama.
Idejom "pa ko to ima" umesto ozbiljnog i zdravog konopa,koji nisu toliko skupi,vezivace ljudi pertle,jer to imaju na camcu...

STG:
Okolo 30e ulaganja u bezbednost.
Deluje mi kao da nije mnogo,kome jeste ima limenke,stap i kanap.

moma-stosic222:
*

yg  Mnogi nasi nauticari vise brinu o ispravnosti motora na svojim camcima i tehnickoj ispravnosti svog plovila, u najmanju ruku da korito ne propusta vodu. A nauticari koji mnogo vole svoje camce, oni rado kupuju sitnice koje im sluze pri plovidbi do neke od poznatih destinacija gde se okupljaju radi ribolova ili kampovanja preko subote i nedelje. Vidjao sam kolege nauticare da medju razno-raznim sitnicama,  kupuju i male ventilatore na 12 v i ugradjuju ih iznad svojih komandnih tabli sa smerom da im “duvaju vazduh” prema licu u vreme letnjih vrucina a pri plovidbi. Tu su jos i razlicitog dizajna zivini termometri, da se zna kolika je danas temperatura. Zatim pepeljare, sa i bez poklopca, drzace za mobilne telefone itd-itd.

Kompas ili busolu, skoro da nema niko u svom kompletu sitnica iliti pribora na camcu. A potrebna je ite-kako i to bas kada se najmanje nadamo da cemo se naci u situaciji da smo izgubili “kontakt” sa obalom ili neophodno je da predjemo preko reke, a ne vidimo drugu obalu, pre svega usled magle, koja je s jeseni vrlo cesta pojava na rekama. Sta je u stvari glavni uslov da kada usmerimo camac pod 90 stepeni u odnosu od obale odakle krecemo i vozimo nasumice “pravo” i to 100% ubedjeni da plovimo “pravo”. A ono na kraju posle prilicno kratke plovidbe, a mi se opet nadjosmo na istoj obali odakle smo posli, samo malo nizvodno. Kako ? Pitacete se kada ste drzali “pravo” motor, a ono okrenuli ste se ? Vrlo prosto, a o tome nikada ne razmisljamo, jer smo navikli da po suncanom danu prelazimo reku preko i ne obracamo paznju da instinktivno rukom podesavamo motor u zeljenom pravcu. Kada je magla i mi krenemo sa camcem i motor cvrsto drzimo “pravo”, zatim korito camca nailazi na recne struje ( matice – kako je zovemo ) i pramac se nama neprimetno povija u smeru nizvodno. A mi za to vreme nista ne registrujemo i ubedjeni smo da idemo i dalje “pravo”. I evo nas na istoj obali sa blagim polukruznim kretanjem ka nizvodno.

Ja sam sticajem okolnosti, jos kao klinac dobio malu mesinganu busolu od svog deda Sande, Solunskog ratnika. Filigranski napravljena od mesinga i tacna i kako sam rastao, onako lepa, postala mi je amajlija. I zavrsila je na camcu, jer sam shvatio da je tamo najpotrebnija i mnogo puta zatim koriscena. U medjuvremenu su mi je ukrali sa camca i predpostavljam da je uzeo neko od klinaca prijatelja koji su mi dolazili u posete. Pa i neka. Verovatno ce joj se iskreno radovati, kao sto sam joj se ja radovao kroz zivot. Danas imam neku Kinesku sa svetlom. Vrlo prakticna, ali kada sam u metalnoj kabini, zna da “luta”. Razmislite o KOMPASU iliti BUSOLI ! ok

114 m4

zoki novus:
Bilo bi dobro da neko objasni kako kompas moze da pomogne na Dunavu kad vas uhvati gusta magla  a neznate gde se nalazite?

sale.m79:
Od deset ljudi koji imaju camce na Dunavu ni jedan nije znao da cita mape Dunava a koriscenje bucole fakultet.
Pricam za moju marinu u Smederevu.A tvrdim da ih i na sajtu ima malo i da nam treba jedan kurs.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju