*

Gos-in
zorter, hvala vama za pravu nauticku temu, ovog naseg podneblja na plovnim putevima Dunava, Tise, Save, kao i kanala DTD-a i ostalih manje plovnih reka. Procitao sam sve dosadasnje komentare i obradovalo me je to da niste minirali jedni druge, kao sto znate medjusobno da se salite. To samo pokazuje da je tema ozbiljnog tipa i da svojim komentarima hocete jedni drugima da pomognete u “sutrasnjoj” nedaj Boze vanrednoj situaciji !
Ja, boraveci u svim godisnjim dobima sa Sevom na rekama i kanalima DTD-a, neizbezno sam imao mnogo razlicitih neplaniranih situacija iz kojih sam izasao kao pobednik ! Ali iskreno, bila je tu prisutna po nekada i sreca, cime se ne dicim, ali sam iz tih “srecnih” dogadjaja izvukao iskustva koja se ne zaboravljaju.
Sada pravim Sevu-2 sa prilagodjenim uslovima za moj i Ljiljin stalni boravak na vodi. I prosle godine sam se dogovorio sa Petrom Maksimovicem da mi obezbedi “ Eho-sonar daljnjega vida, GPS i Radar, kao obavezni pribor za na komandnom mostu. Medjutim izdesavale se neke glupe situacije, koje su mi poremetile planove, tako da cu nabavku realizovati ove godine u leto u okviru godisnjeg odmora.
I na kraju bih hteo da vas sve podsetim, da je radio stanica i kultura ponasanja sa njom bitna. Ali nikada nemojte zaboraviti da:
1 ) “Vlauce” sa samohodkama plove nocu i bez gabaritnih svetala, a radio stanice im tek nisu "dobra navika" !
2 ) Ribokradice sa naravno neosvetljenim cunovima i sikljama, razvlace nocu mreze, i ne obracaju paznju na vas ( ili mozda ne znaju ), a vidite ih kada je mozda kasno za reagovanje kormilom.
3 ) Na sred plovnog puta desi vam se iznenadni letnji pljusak ( sreo sam se sa takvim ) i nadjete se u situaciji, kao ja tada da cujete motor guraca, a nevidite nista preko 2-3 metra ispred i oko sebe.
4 ) Itd ... mnogo toga za primer ima jos !
Jos cemo komentarisati ovu interesantnu i za mnoge poucnu temu ... !