E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA
Kako ploviti u uslovima smanjene vidljivosti (magla, noć)
moma-stosic222:
* 55555 Gos-in gorance. Postujem vas profesionalni odnos prema ljudima koji upravljaju vodeno-transportnim objektima i njihovim koriscenjem elektro pribora za navigaciju, razgovor itd. To tako i treba, ali ja sam u predhodnom tekstu samo napomenuo da se pri plovidbi nocu ili pri uslovima smanjene vidljivosti svakako obrati paznja na lokalne samohodke i radna plovila, koji se inace najvise krecu u okviru vodenog saobracaja turistickih camaca, a u njima nisu profesionalci u plovidbi, vec u vecini rekreativci, koji svakako pri susretu sa plovecim radnim objektima, ocekuju od njih da se ponasaju profesionalno, a ono ... !? I ja licno imam iskustva i sa tim plovilima i sa ljudima koji upravljaju njima. Ne kazem da je to danas, ali u proteklih 35 godina koliko sam ja na vodi, bilo je slucajeva mnogo !
114 Pozdrav
STG:
Slazem da je sigurno bilo i da jos uvek ima ljudi koji nisu bas odgovorni,ali ti isti ljudi su prilicna sramota za profesiju i poziv jednog oficira,kapetana,ma na kraju coveka sa reke.
Svakodnevno se trudim(o) da promenim(o) te stereotipe,kada god mozemo. 114
Kapetan:
--- Citat: Dule 04, 02, 2013, 17:41:27 posle podne ---Ne znam da li postoji zvanična razlika u pomorskoj i rečnoj komunikaciji.
Ali znam da na reci komunikacija teče kako sam ti objasnio. Slušam redovno 16. kanal. Godinama.
--- Kraj citata ---
apsolutno se slazem, ali reko da pocnemo malo da uvodimo ispravnu terminologiju nece da skodi ...
--- Citat: Dule 04, 02, 2013, 17:41:27 posle podne ---Najvažnije je na vreme reći svoje namere. I to na pravi način.
--- Kraj citata ---
upravo zato sam i rekao pan pan/securite ... kazes brate gde si i ko si i javice ti se neko ko je blizu ... niko ne zeli da gazi nekoga... kad sam onomad izlazio iz klisure kod Golubca a u susret mi isao brod nije mi bilo sve jedno .. ali sam ga nazvao na 16om i objasnio moje namere a on potvrdio, i sve je ok proslo ... ako si u problemu a u magli jesi , nista ne kosta da se latis radio stanice..
cira58:
Vracao sam se sa pecanja iz boljevaca prema umci, magla. Pustam se i drzim se leve obale jedva je vidim, sonar mi pokazuje da sam skoro u plicaku i bezim prema sredini. Ukljucena mi i radio stanica nebi li cuo sta se desava, srecom nikog u blizini. Plovim nevidim obalu. Posle duzeg vremena ipak nazirem obalu, super. Sok. Pa ja plovim UZVODNO, prosto neverujem da sam se toliko izgubio. NIKAD VISE MAGLOM. sos6
Vuk:
Tako je i ćale završio na hrvatskoj strani u Bogojevu :) i to dva puta, sreća bez posledica po njega. Ode gospodin da peca i uhvati ga magla i eto problema. Kupite bar običan GPS za auto da imate osnovnu orijentaciju i sve će biti kud i kamo lakše, bar da znate na kojoj ste obali!
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju