E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..
Hrom u kucnoj radinosti
Kapetan:
vidi ona ograda na prvoj slici ..koliko bi kostalo da se uradi ograda na brodu od 8 metara visine recimo 1 m
SALE NB:
Ja bih na Zeki hteo da odradim nisku ogradicu na pramcu. Mada više naginjem u pravcu alu cevi zbog težine, ovo ipak sija još malo bolje!
Giganova, prijatelju, stavljaj uputstva i detalje...
captjerry:
...i cvrsce je...
hrom nije problem variti ali, koliko ja znam, potrebne su masine za savijanje...giga javi se....
giganova:
Tek sad mi odose gosti,odakle da pocnem?
Prozor na slici nije gotov,iznutra se lepi pleksi i nisam jos nabavio mehanizam za zatvaranje.
tabla hroma metar sa metar 2mm debljine kosta 5200din.Odneo sam je kod majstora sto pravi oluke,isekao mi je na trake od5cm i savio u el profil.Te trake sam savijao oko napravljenog kalupa od iverice.Uglove sam savio tako sto sam vadio parce profila,a zatim rucno pravio ugao i navarivao.To je bio brzi deo posla.Obrada je mnogo sporija ali isplati se.Prvo grubo brusim varove vodeci racuna da nigde bespotrebno ne zakacim brusilicom i da se ne ukopam.Zatim na brusilicu stavljam kruzni dodatak sa cickom i brusim sa smirglom granulacije 120 pa sa250 pa sa 400.Pozeljno je imati brusilicu sa potenciometrom da se smanji broj obrtaja na jedno 4000/5000.Moram naglasiti da delove koji nisu izgrebani i nisu obradjivani nikako ne smirglati,njih je dovoljno samo polirati.Ja sve poliram sa malom ugaonom brusilicom,koja ima regulaciju.Za ovaj deo treba vam abrazivna pasta pomogucstvu slovenacka i kosta oko10e i saracki filc,Filc isecete na krugove i namontirate na brusilicu.dok se filc vrti blago prinesete pastu i tako nabacujete na povrsinu koju zelite da polirate.Kada je dovoljno sami cete videti.Pozavrsenom poslu suvom krpom izbrisete sve i divite se svome delu
giganova:
Hrom je zajeban za varenje zato sto var povlaci na sve strane,totalno nepredvidljivo.Ikada ga ispeckas sa svih strana on povlaci.Varovi treba da budu malo stariji deblji da ima sta da se obradjuje.Moze se variti sa obicnim aparatom i hromovom elektrodom ali ostavlja tragove od varnica koje znaju biti duboke da nemogu da se ispoliraju.Ja sam kupio tig sa argonom,meni se isplati imam mnogo hroma da obradjujem.
Ja nemam masinu za savijanje ali cu je nabaviti za par dana,i to je prost uredjaj.Uglove sto vidite na mojim slikama nisam savijao vec kupovao gotove gerovao i navarivao.Luk 3/4 mislim da je oko 250din.Zasvaki promer cevi ima da se kupe odgovarajuci
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju