Nautika opšta... > Turističke reportaže

Zejtinlik - Srpsko vojničko groblje u Solunu (IV put)

(1/4) > >>

LSI:
Ponovo sam bio u prilici da posetim jednu od svetinja srpskog naroda.
Tokom boravka u Grčkoj ni ovog puta nisam propustio priliku da još jednom posetim naše vojničko groblje koje čuva posmrtne ostatke hiljada znanih i neznanih srpskih boraca koji su svoje živote ugradili u temelje naše države.

Ovoga puta ne bih želeo da pišem o značaju ovog groblja i nekim detaljima tipa: kada, koliko i sl.
Ovaj tekst posvetio bih čoveku koji se brine o ovom našem svetilištu.

Gospodin Mihajlović je treće koleno porodice Mihajlović koja vodi brigu o tome da ovo groblje ni malo ne liči na ostala naša groblja.
Uredjeno je, bez trunke korova, ćisto, svečarsko - baš kako dolikuje jednom takvom mestu, jer manje nisu zaslužili oni koji su tamo našli svoj mir.

Gospodina Mihajlovića sam i juče zatekao ispred grupe naših gradjana koji su nešto pre mene stigli i sa pažnjom slušali reči ovog starca u poodmaklim godinama.
Kao i mnogo puta za sve ove godine, svojim sada već slabijim glasom, izazvao je buru osećanja u svima nama koji smo ga slušali i to se dalo videti i na licima prisutnih koji su ga sa pažnjom slušali kako citira stihove Vojislava Ilića Mladjeg i priča o jednom tragičnom vremenu.

Od svega što je juče izgovorio, najviše me je potresao njegov šaljivi komentar kada je čuo od jedne mlade turistkinje koja mu je rekla da je njoj to bila treća poseta Zejtinliku. Smeškajući se, rekao joj je: - Kad dodjete sledeći put, obići ćete i mene. - Pri tom je rukom pokazao na aleju s desne strane, u kojoj se u prvom redu do staze nalazi grobnica u kojoj počivaju njegov otac i deda od kojih je nasledio svoj životni poziv.

Imajući u vidu njegove odmakle godine ta šala me je duboko potresela i nisam imao izbora: morao sam da se slikam sa gospodinom Mihajlovićem, da sačuvam uspomenu na ovog divnog starca koji je svoj život posvetio čuvanju uspomene na one koji su na Zejtinliku našli svoj mir.

Evo par fotografija snimljenih juče oko 14 časova.

HOGAR:
Lazo,Srbine  hi sajkaca

djbtea:
Svaka cast bravo Lazo  sajkaca hi

njegos68:
 E baš mi je milo da vidim da je časna starina još u snazi i na svom mjestu...  k5 A tebi Lazo jedna zamerka  no125  Ti kao pravi turista iz Amerike na groblje i u crkvu u šorcu..  no125

LSI:

--- Citat: njegos68  15, 09, 2012, 13:24:31 posle podne --- E baš mi je milo da vidim da je časna starina još u snazi i na svom mjestu...  k5 A tebi Lazo jedna zamerka  no125  Ti kao pravi turista iz Amerike na groblje i u crkvu u šorcu..  no125

--- Kraj citata ---

Primam kritiku. Ali nisam mogao da prodjem kroz Solun, a da ne svratim do groblja. Medjutim, garderoba je bila u koferu, duboko ispod prtljaga mojih prijatelja (joj šta su sve poneli tamo, a tek nazad!) i nije bilo moguće presvlačenje.
Ali nisam ulazio u kriptu - fotografiju sam načinio sa vrha stepeništa. Bilo me sramota da ulazim u šortsu, a bio sam već tri puta pre toga.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju