Pozdrav svima!
Drago mi je da sam postao clan jednog ovakvog drustva!
Pa da vam se i malo predstavim. Zovem se Aleksandar, '83 sam godiste. Iz Kragujevca sam.
Na ovaj forum sam stigao jer bih jako voleo da dodjem do nekog brodica, cisto zbog uzivanja na vodi, upoznavanja nasih lepih krajeva itd. Nisam sklon ribolovu. Mejdutim, do sada nisam imao prilike da se sretnem sa camcima, brodicima, propisima o plovidbi i sve sto je vezano za boravak na reci, jezeru... Pa bih vas zamolio da mi pomognete, svojim savetima, iskustvima, znanjima od najbanalnijih stvari tipa kako doci do dozvole...pa do onih krucijalnih.
Ovo je tip camca koji bi me interesovao...naravno, ne specijalno taj model i specijalno ta velicina, ali nesto na tu "foru". Svakako da cu sve savete, primedbe, sugestije, pljuvanja rado prihvatiti.

Tek pre nekog vremena sam poceo da se interesujem za ovu temu. I naravno imam gomilu pitanja koja mi se vrzmaju po glavi. Pa cu za pocetak izneti nekoliko. Mozda ce vam se ta pitanja i komentari uciniti smesnim i neandertalskim ali vas molim za razumevanje, totalna sam neznalica o ovoj temi,ali sam itekako spreman da ucim.
1. Ono sto sam do sada lutajuci internetom shvatio je da se camci, mogu izradjivati u principu od nekoliko vrsta materijala, al lim, celik i plastika (staklo-plastika), drvo. Voleo bih da cujem vase komentare, sta vi preporucujete.
2. Vecina tih camaca moze se naruciti u gitu ili potpuno opremljena. Sta vi mislite, da li je isplativije raditi sam enterijer i ostalo opremanje. Naravno, napominjem da imam uslova za sve, ali sve vrste bravarskih, stolarskih i drugih radova.
3. Vrste motora i neke preporuke.
4. Instrumenti i tehnicka oprema koja je potrebna jednom ovakvom brodicu. I koliko otprilike kosta da se opremi jedan ovakav brodic, dakle otprilike i ne preterano luksuzno.
5. Kako se polaze ispit i dobija dozvola? Literatura? Mozda neko ima u pdf pa da posalje. Ja sam na jednom sajtu nasao sledece: Obelezavanje broda, Zvucni signali, Kategorizacija plovnih puteva, Klasifikacija unutrasnjih plovnih puteva, Obelezavanje na plovidbenim kartama, Osnovne odredbe o plovidbi, Zakon o pomorskoj i unutrasnjoj plovidbi. A prema tom sajtu potrebno je sledece ispite poloziti da bi se dobila dozvola:
1. Opšti deo (ustavno uređenje, radni odnosi, upravni postupak
2. Plovidbeni propisi na unutrašnjim plovnim putevima
3. Osnovi navigacije
4. Plovni objekti i njihovo korišćenje
5. Poznavanje motora
6. Osnovi pružanje prve pomoći
7. Praktični ispit
Ako mi mozete pomoci da dodjem do literature, najbolje u pdf formatu, bicu vam veoma zahvalan. Kakva je uopste procedura kod polaganja? Da li ima neke obuke? Da li je potrebno imati svoj camac pa polagati?
Uf, preterao sam. Ali shvatate sta me u stvari muci. Voleo bih da mi pomognete. Hvala svima unapred!!!!!!