U Beogradu nema vrhunskih ćevapa, ima dobrih i solidnih, kao kod Cice, ili u pečenjari na Vidikovcu kojoj zaboravih ime. Zato Marina i ja počastimo sebe dobrim ćevapima svaki put kad idemo na more, mada mnogi misle da razlog našeg svraćanja u Bosanski Novi lepota prirode i reke Une!!!

Ima i toga, ali ćevapi u "Kaktusu" su glavni razlog i vredni su zaobilaska od 200km!!!

Recept za ćevape koji mi koristimo je onaj koji je u udžbenicima za kuvare. To je u principu onaj "pravi" ćevap ili ćevapčić. Sve ostale varijacije na temu, dodavanje drugih vrsta mesa i slično, mogu da prođu, ali uglavnom samo pokvare ćevape.
Najvažnija stvar kod ćevapa je, naravno, meso.
Koristi se isključivo junetina od vrata, plećke ili potrbušine. Mnogi uzmu meso od buta, pa se posle čude što je žilav ćevap.
Evo recepta (za 10 osoba):
2kg junećeg mesa
50gr. ulja
40gr. soli
500gr crnog luka.
Iseckati meso na komade podobne za mlevenje, posoliti i ostaviti da odleži. Posle mlevenja, meso treba dobro izmešati, a zatim ga dobro stisnuti u posudi (da se istisne vazduh iz mesne mase). Meso se tako ostavi da odleži u frižideru 24 sata. Tada se meso ponovo melje, na sitnijoj šajbi. Tako pripremljeno meso se može čuvati u frižideru, a neposredno pred oblikovanje ćevapa, meso treba još jednom izmešati. Meso je dobro izmešano i pripremljeno tek kada se počne odvajati od daske ili stola na kojem mešate.
Najbolji su kada se oblikuju neposredno pre pečenja, i kada se pojedu odmah nakon pečenja!
Naravno, za vreme pečenja, zalivati ili premazati povremeno mešavinom ulja i vode, ali nije obavezno.
To je bitnije za sočan, zapečen somun, nego za samo meso.
Ako ih oblikujete u pločice po 4, to su onda pravi banjalučki ćevapi. Neki Muslimani dodaju malo ovčetine, i koriste loj, od čega dobiju onaj "njihov" miris. Ja više volim ove klasične, takvi se prave u banjalučkom kraju, i uz Unu (u srpskom delu).
Srbi ko Srbi, eksperimentišu, pa dodaju sve i svašta, čak i jaja i svinjetinu, ali od toga, po meni, nikad dobar ćevap. Na kraju, ukusi su različiti, neka svako pravi kako mu se najviše dopada!