E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA

Zašto prilikom startovanja motora izlazi crni dim?

<< < (2/4) > >>

broker975fx:
Dimi i Jamaha 9.9 kada joj je ukljucen automacki saugh, bar moja dimi tih par minuta dok ne ugreje i spusti broj obrtaja, po majstoru to je normalno

LSI:

--- Citat: Kapetan  11, 08, 2012, 17:45:21 posle podne ---pisi lazo, samo ovo sto sale kaze daj  u detalje  thumbup
dvotakni vazda dime :)

--- Kraj citata ---

U detalje? Kapetane, ako se ja raspišem... Ma, znate vi mene...

Zoran Marinković:
 114

Obično kod četvorotaktnih motora (uopšte) navedeni crni dim znači da treba zameniti propale zaptivače na ventilima (tefloni..) a verovatno i uljne karike (još bolje sve)...

Taj crni dim se obično onda javlja kod prvog paljenja hladnog motora posle duže pauze, i nakon par sekundi ili minuta nije tako crn ili skoro da uopšte nije crn. Kada je motor vruć i kada ga ugasite i ponovo upalite nema dima....

Šta se onda dešava :

Kada ugasite motor, on se polako hladi i stvara se neki podpritisak u cilindrima koji uvlači ostatke uja iz ventil dekle i iz koartera sa cilindra koje uljne karike nisu uspele da izbrišu.

Sama po sebi ova situacija i nije opasna koliko je neprijatna. Rešenje je zameniti navedene delove a dotle redovno kontrolisati nivo ulja.
Može se donekle ublažiti pojava korišćenjem kvalitetnijih i GUŠĆIH ULJA (recimo sae 20-50) ali je to samo odlaganje servisa

dalibor:
Isto kao kod kola.

igorbos:
Crni dim je znak lose smjese,plavi pokazuje gumice,karike...kod cetiri takta!

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju