E, ovako treba... > Brodski motori
Kopča Ada Potisije
broker975fx:
Na remorkeru imam kopču kojoj pokušavam da nađem bilo kakvu specifikaciju ili nešto slično, za početak ne znam čak ni da li je u pitanju mehaničaka ili hidrauličana. Po rečima starog vlasnika u pitanju je mehaničaka teretna kopča, koja je slična hidrauličnoj ali je ne treba hlađenje zbog gabarita. Drugačija je od svih kopča koje sam imao prilike da sretnem i probam a i sa svima kojima sam pričao nisu mogli da skapiraju o čemu se radi a evo i zašto. Ona ima dva moda rada u prvom ukopčavanje se vrši postepeno odnosno pritisakanjem poluge u napred ili nazad dolazi do povećanja broja obrtaja osovine bez potrebe za pomeranjem komande gasa. Taj hod je jako mali ali što je više pritiskaš to je broj obrtaja veći. Promene smera obrtanja se dešavaju trenutno i bez ikakvog zvuka kakav je uobičajen kod klasične mehaničke kopče.
Drugi mod postoji samo za hod u napred i tada je potrebno povući kopču skroz ka sebi i tada je motor u potpunosti ukopčan i naravno na istom gasu ide brže nego u prvom slučaju. Ni ovde nema nekog karakterističnog zvuka klak za mehaničku kopču ali se ipak nekako pod ruku oseti malo drugačije nego u prvom slučaju. Rad sa njom bi bio više nego savršen da nema jednog problema a to je da kada upalim motor osovina se okreće a pronalaženje lera je baš teško jer je hod bukvalno milimetarski, ovo je posebno izraženo kod hladnog motora kao navodno dok se ulje u kopči malo ne zagreje ali moram priznati da je slična situacija i kada se zagreje. Ustvari meni treba neki majstor koji zna o čemu je reč i koji bi mogao malo da je došteluje.
HOGAR:
Ti da naredjas jedno dvadesetak auto guma i na pramac i na krmu,za svaki slucaj,zbog ukopcavanja,dok ne nadjes majstora lol.Drzim ti palceve,da nadjes majstora 114
LSI:
Pa posle neko kaže da ja imam problem!
Ono kod mene je "malo dete" za ovo kod Brokera.
Ostaje samo da vidimo ko će pre rešiti problem.
broker975fx:
Nije problem pošto je težak i tromo reaguje pa se svikneš a i kada se zagreje ler se relativno lakše nalazi ali je malo nezgodno kada krećeš sa bove pa u leru kreneš da je čupaš sidro, u principu na čvrstom vezu nije problem ali je malko čupavo sa bove
broker975fx:
Dule ako vidiš onu polugu pored kopče to je poluga koja služi za direktno ukopčavanje u slučaju da nešto nije uredu sa komandnog mesta, odatle je situacija ista stim da tu vidim osovinu pa mi je lakše da zaustavim okretanje osovine, milimetar napred , milimetar nazad pa ga nađem.
nijemi takođe jasno kako je moguće da mogu da upalim motor kada je brod delimično ukopčan?
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju