Nautika opšta... > Regate, druženja, susreti...

Lazine pripreme za regatu

<< < (5/17) > >>

bugi:
Lazo tvoj motor trosi na punom gasu jako puno za tu konjazu jer je mator dvotaktni
Ali posto je to jak motor a camac lagan mislim da ces ici na 1/3 gasa bar 10 uzvodno i imaces potrosnju max 6 litara
Do pola gasa ako budes vozio ici ces znatno brze i to ti nece jako uticati na potrosnju.
Ukoliko zelis glisirati uradi to samo kada je neophodno (izbegavanje neke nevolje)
Zelim ti uspesno porinuce i srecan put  114

maverick:
spustis caamc, poneses vagu za vaganje ribe.....izvagas kompletan rezervoar, vozis 5 minuta istom brzinom, stanes izvagas rezervoar....dobivenu razliku u kg puta 12 i dobijes koliko kilograma potrosis u sat vremena...specificna tezina benzina je mislim 0,739....podijelis i za 5 minuta si rijesio sve ne doumice oko putovanja...znaces treba li ti vise nego sto si ponio ili manje

zoki novus:
Lazo 3-4h se odnose na put od Slankamena do n sada

mossi:
Lazo najmanja potrošnja uzvodno je pri brzinama oko 8km/h.

Imamo relativno slična plovila i relativno slične probleme.
Nabavka i nošenje goriva za male čamce je jako velik problem.
Pumpe nisu čak ni uz reku, tako da ako ostaneš bez goriva u nekoj zabiti imaš zaista velik problem.

Ja na putu za djerdap nisam konistio nikakve kanistere, nego one plastične boce od 6L.
Pun rezervoar i 5x6L, jednu od 6L NIKAD nisam dosipao to je zlatna rezerva.
Moj motor 4 takta F25 troši pri 1500 obrtaja oko 1L/h

Savet od Maverika zlata vredi, ako nemaš vagu idi i kupi je, vredi svaki dinar!

Čamac je lagan kad je prazan i nov, u svim ostalim slučajevima,
a pogotovo kad se ide na regatu, nosi i po 30% više od potrebnog!
Taj čamac mora da ima u fulu 600-700 kg plus uništenu aerodinamiku.
Tako da više od 25 uzvodno.. svaka čast, potrošnja  taz

Znači samo laganica, 8km/h i to je to!

114

SALE NB:
Joj,joj,joj, ala ste ga uzeli u mašinu! nutss

1. Evinrude 25 troši na punom gasu 12-13l/sat. Plovidba punim gasom znači glisiranje, a to opet znači brzinu od najmanje 25-30 Km/h.
U tom slučaju Laza će trebati oko 20l do NS-a.

2. Evinrude 25 koji se vozi malo iznad ler gasa troši 4-5l/sat, a s obzirom da Lazin čamac, posle ovog produženja, ima prilično povoljan odnos dužine i širine, očekujem da postigne i celih 10km/h uzvodno bez guranja vode. Nikako se ne može porediti sa taban koritom, bez obzira na "slične" dimenzije. U takvoj plovidbi do NS-a neće potrošiti više 30-35 litara.

3. Što se tiče uticaja aerodinamike na brzinu plovidbe, ona ima uticaj tek na brzinama većim od 60Km/h.  Ako se i nađe u situaciji da plovi po tako snažnom vetru, ionako neće moći glisirati zbog talasa, a po mirnom vremenu takvu brzinu ne može da postigne.

4. Što se pravi bauk od glisiranja? Taj čamac će, ako uopšte uspe da izglisira, postizati max. 30-35km/h. To je zaista skromna  i bezbedna brzina, a ne treba zaboraviti da je u pitanju glisersko korito, koje će sa povećanjem brzine dobijati na stabilitetu. Verujem da će stabilitet u sporoj plovidbi, zahvaljijući uskom koritu i visokoj nadgradnji biti dosta narušen.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju