E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA
Od slovena do Kronstadta..
HOGAR:
Dule,ovi koje si pomenuo su silom prilika plovili da bi nasli zaobilazne trgovacke puteve,jer kopnom bi dobili po nosu,u najmanju ruku,tako je i slucajno otkrivena amerika,umesto Kine,i ti to dobro znas jh,pa je zbog zaostalosti u tehnologiji domace stanovnistvo palo pod Portugalsku i Spansku cizmu,kroz vekove.Narod koji ima svega u izobilju nema potrebu da eksperimentise i da luta po belom svetu,osim sake avanturista.Inace,cudi me da precutkujes da su Sloveni opste priznati kao ljudi od vode,jos od kamenog doba,a ionako,kako se sve vise otkriva,poticemo sa Dunava i ovde smo nekih 7000 godina ,samo sajkaca.Kad smo mi pravili camce po Dunavu,Savi i njihovim pritokama,ovi drugi su se jos igrali po drvecu lol.Petar Veliki je napravio flotu ozbiljnih brodova da bi presekao Danska pljackanja sa mora,pre toga nije imao razloga ha,uzgred,mogli bi malo vise da cenimo bracu Ruse,bar kao neki amerikance,nece nam faliti nista zbog toga.Izvinjavajte na off-u,al
Kapetan:
--- Citat: HOGAR 23, 05, 2012, 13:35:08 posle podne ---Dule,ovi koje si pomenuo su silom prilika plovili da bi nasli zaobilazne trgovacke puteve,jer kopnom bi dobili po nosu,u najmanju ruku,tako je i slucajno otkrivena amerika,umesto Kine,i ti to dobro znas jh,pa je zbog zaostalosti u tehnologiji domace stanovnistvo palo pod Portugalsku i Spansku cizmu,kroz vekove.Narod koji ima svega u izobilju nema potrebu da eksperimentise i da luta po belom svetu,osim sake avanturista.Inace,cudi me da precutkujes da su Sloveni opste priznati kao ljudi od vode,jos od kamenog doba,a ionako,kako se sve vise otkriva,poticemo sa Dunava i ovde smo nekih 7000 godina ,samo sajkaca.Kad smo mi pravili camce po Dunavu,Savi i njihovim pritokama,ovi drugi su se jos igrali po drvecu lol.Petar Veliki je napravio flotu ozbiljnih brodova da bi presekao Danska pljackanja sa mora,pre toga nije imao razloga ha,uzgred,mogli bi malo vise da cenimo bracu Ruse,bar kao neki amerikance,nece nam faliti nista zbog toga.Izvinjavajte na off-u,al
--- Kraj citata ---
nije umesto Kine nego umesto Indije ... sloveni su priznati kao ljudi od vode ali samo u recnom saobracaju dok smo mi plovili Dunavom u sajkama englezi su otkrivali nove kontinente... nemoj se brukamo sa nepoznavanjem istorije...
do Petra velikog Rusi sem u kijevu skoro da na moru brodova nisu imali ... a i tada je ta flota bila odbrambena... sada Rusi imaju Kronstadt i to je to ...
jesam Rusofil , ali ne bih da krivim istoriju ...
Kapetan:
ujedno dok smo mi klesali camce iz balvana rimljani i grci su vodili pomorske ratove na mediteranu sto medju sobom sto sa Kartaginom...
HOGAR:
Ups,Indija,lapsus,pa ja ovo sto napisah se tice potreba naroda,pa odatle istrazivanja po morima,mada je i to bilo nabadanje,dok se nisu napravile kakve-takve karte,i na tome im hvala.Zaboravljas Kep,Srbe pomorce iz Boke i Dubrovnika,cccccc,pa kasnije Sajkase koji pomogose i to presudno,da se zaustavi najezda Turaka Dunavom,pricas bre,ko da si kod cede Surcinca u stranci lol,da te ne znam pa ajde..Posle ere Vikinga,koji su se zavukli svugde gde ima vode,jedno 350 godina nije bilo otkrica po svetskim morima.Krenuli su [spanci,portugalci,englezi] da traze precice do Indije i Kine,radi zacina,svile,baruta,znaci trgovina,bato sajkaca.Jedan od retkih koji se svrckao brodom po juznoj polu-lopti,i to u naucne svrhe,je Carls Darvin,a i to je bilo tek 1800 i neke.Sto se tice Australije,nju otkrise kitolovci,ako se ne varam,i to engleski,te je kraljica,brze-bolje rasirila dupe i po tom kontinentu lol.Uopste ne smatram da je to smucanje morima odraz supremacije nad narodima koji to nisu radili,nego odraz trke za profitom i pohlepa,koja je kostala mnoge narode suvereniteta i slobode,ukljucujuci i nekoliko genocida,usput.Nisam fasciniran,naprotiv,nego bi zeleo da im se bar malo zla vrati,pa makar od vanzemaljaca lol.Sto se tice nautike,koliko znam,nijedan narod nema tapiju na ''camac'' ili ''brod'.To je obicna klackalica na globalu.Gledajte sta rade Kinezi poslednjih godina,pa i Japanci,koji do 17 veka nisu imali jedan ozbiljan brod,svoje proizvodnje,ma.Da je lepse vreme nesto bi ceprkao na Srpskom camcu sajkaca,a ovako,mlatim po slova
Kapetan:
jes oni su trazili profit a mi se molili Bogu ... iako bih voleo da je tako istina je da Sloveninisu nauticari... Nacionalizam nije prekrajanje istorije vec postovanje iste ...
a i za kineze si se zeznuo ... plovili su oni i te kako ... izgleda da su i do USA dosli pre Kolumba postoje podaci o tome... a recimo svojevremeno su imali najvecu flotu na svetu i to 1300 i neke godine
http://en.wikipedia.org/wiki/Zheng_He
ili dosta stro na srpskom
http://sh.wikipedia.org/wiki/Zheng_He
pogledaj samo ovu mapu koja je kopija mape Zheng He-a koja je iz predkolumbovskog perioda
malo vise o tome na BBCjevom linku
http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/4609074.stm
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju