E, ovako treba... > Tomos

tomos t18-kako sa strujom na akumulator?

<< < (8/8)

barbanesa:
Kolega ne znam dali je ova tema jos aktuelna ali evo da ti iznesem moje iskustvo .Ja imam 10-ku tomosa i povezao sam po semi koju je jedan kolega prilozio pre akumulatora sam stavio grec i vezao direktno na akum.i nikakvih problema nemam motor sam puni koliko treba i nema sanse da prepuni ..ja sam isao sa srebrnog jezera 15 sati bez gasenja motora i nije prepunio struju :good:

Savska meduza:
Pozdrav ,
Kuburim sa istim problemom. Mada planiram da uzmem anlaser za svoju 18-ku ( nasao u grebza nov za 130 evropljana ) , do tada moram rijesiti punjenje akumulatora na neki način. O elektronici ovog tipa nemam blage veze, grec , zener , regler ovaj onaj. Ali eto otisao danas u radnju i kupio Grecov spoj za nekih 5 KM ( oko 2.5 ojra , sto bi rekli nasi seljaci ). Ima cetiri izlaza neka , oblika tipa kocka. Naravno interesuje me kako da to sada povezem , sa pente na akumulator. gdje ide koji , plus minus itd. Sa pente znam koji je  koji ali sto se tice povezivanja Greca e tu vec nemam pojma. Takodje me interesuju vasa misljenja o sledecem. Planiram da pored ovog postojeceg akumulatora ubacim jos jedan, pa na taj način razdvojim potrošače  anlaser  na jedan ( kada ga uzmem ) drugi za potrošače . Kao ločično nameće se sljedeće : Akumulator koji bude isao na anlaser ce biti poseban , i kao takav će se puniti preko pente. Ali šta sa drugim akumulatorom za potrošače ? Da li napraviti sklopku koja će prebacivati sa jednog na drugi akumulator ( npr. palim na jedan , pa prebacim na drugi da ga puni ) i da li je to uopšte moguće, ili povezati akumulatore u paralelu i da ih penta puni oba odjednom ako je moguće.

Hvala svima unaprijed.

packe:
 ffff mozda ti pomogne sema

Savska meduza:
hvala packe,
Prva šema mi nije jasna bas  no125 , druga slika mi je ok , i to sam skontao , alternator je u našem slučaju vanbrodski motor, jel tako ? ... U svakom slučaju sigurno dobijam neko upustvo za montažu anlasera, kad ga kupim. Do tada mi ostaje onaj problem koji sam napominjao oko greca , koji ne znam da spojim, kao i pitanje punjenja oba akumulatora s tim da mi budu razdvojeni kao potrošači , a zajedno da se pune u paraleli ili preko neke sklopke. Nadam se da nisam zakomplikovao ....

petar_kozic:
Povezivanje reglera i greca.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju