Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon11242014

Last update10:14:15 PM

Паганија

Паганија или Неретљанска област је била српска кнежевина западно од реке Неретве у јужној Далмацији у периоду од 7-10. века. Ромеји су регион назвали Паганија јер њени становници, Неретљани, нису прихватили хришћанство када је то учинила већина Јужних Словена.

Read more: Паганија

Феникија

Феникија је била античка цивилизација која се простирала у узаном обалском појасу у Сирији од реке Елевтерос на северу до предгорја Кармил на југу (данашњи Либан), дужине 240 километара и ширине око 20 километара.

Read more: Феникија

Sindbad Moreplovac

Sindbad je lik u knjizi Hiljadu I jedna noć.Postoje dva Sindbada: Sindbad nosač i Sindbadmoreplovac koji zajedno čine dio sedam povezanih priča. Priče su bazirane na stvarnim doživljajima mornara ali i na Homerovoj Odiseji starim perzijskom pripovjetkama. Sindbad je izmišljeni pomorac iz Basre, koji je živio u vrijeme Abasidskog  halifata, heroj iz priča porijeklom sa Srednjeg istoka. Tokom svojih putovanja morima istočno od Afrike i južno od Azije, on ima fantastične avanture idući u magična mjesta, susreće čudovišta, i nailazi na natprirodne pojave.

Read more: Sindbad Moreplovac

Rt Horn

Horn je najjužniji rt Južne Amerike, odnosno arhipelaga Ognjena zemlja. Nalazi se na ostrvu Hornos. Pripada Čileu. Kod ovog rta se nalazi granica između Pacifika i Atlantika. Južno od njega je Drejkov prolaz, između Ognjene zemlje i Antarktika.

Read more: Rt Horn

Na Vojnoj akademiji obuka za voditelje jahti

Na Vojnoj akademiji organizuju kurs za "voditelje jahte" a polaznici su iz naše zemlje i regiona. U Srbiji ima između 5.000 i 7.000 aktivnih pomoraca.

Read more: Na Vojnoj akademiji obuka za voditelje jahti