Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue03312020

Last update06:30:53 PM

Albanski otpad stigao do hrvatske obale

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

BERLIN - Albanska vlada je naredila istragu o otpadu koji je stigao do hrvatske obale, a čelnik albanskog ekološkog pokreta Lavdosh Feruni tvrdi da je razlog zagađenja nedostatak dobrog sistema upravljanja otpadom, objavio je danas nemački radio "Dojče vele" (DV).

Poreklo otpada, koji je stigao do hrvatske obale, otkriveno je na osnovu nalepnica na albanskom jeziku, pronađenih na ambalaži nekih proizvoda.

Do skandala je došlo iz nekoliko razloga, kaže Ermal Dizdari, savetnik za odnose sa javnošću u albanskom Ministarstvu za ekologiju, ukazujući da im je "poznata zabrinjavajuća pojava bacanja otpada na obalama reka, koje se ulivaju u more".

Zbog velikih količina, smeće koje je ostavljeno na obalama reka dospelo je u more, a morske struje su ga potom odnele u pravcu Hrvatske, što je dovelo do ekološke katastrofe na hrvatskoj obali, navodi DV, ukazujući da su službenici albanskog Ministarstva za ekologiju počeli da istražuju uzroke koji su doveli do toga.

"Angažovali smo sve strukture za istraživanje, kako bismo utvrdili razloge koji su doveli do toga da albanski otpad završi na hrvatskoj obali. Posebno nas zanima iz kojih delova Albanije je sve to poteklo. Očekujemo i punu saradnju hrvatskih vlasti, kako bi sve to što pre razjasnili", tvrdi Dizdari.

Albanski aktivisti za zaštitu okoline se nadaju da će se poreklo ovog skandala brzo otkriti. Oni se, naime, godinama neuspešno bore kako bi sprečili ovakve i slične pojave, ističe nemački radio.

"Zagađenje hrvatske obale dolazi, u ovom slučaju, od nakupljenog otpada na albanskoj obali, uglavnom niz reke Drin i Buna, koji su glavni nosioci zagađenja. Nažalost, mi nemamo neki sistem upravljanja otpadom, kako bismo izbegli zagađenje albanske obale, posebno tokom zime kada je intenzitet padavina puno veći", kaže Feruni, jedan od čelnika ekološkog pokreta Albanije.

On objašnjava da je kombinacija tih padavina i vetrova, koji dolaze sa južne strane obale, dovela do plutanja smeća ka hrvatskoj obali, upozoravajući da zbog takve vremenske "kombinacije", smeće iz albanskog primorja može da zagadi i obale Italije, Grčke, ili Crne Gore.

Ovaj aktivista tvrdi da je situacija u zemlji paradoksalna, s obzirom da je Albanija usvojila zakon o uvozu otpada iz evropskih zemalja, a nije u mogućnosti da upravlja ni svojim otpadom.

"Albanija nema pravni okvir, niti potrebnu infrastrukturu za sprovodenje standarda Evropske Unije", istakao je on.

 • Albanski ekološki pokret započeo je i sa protestima, poručujući da je uvoz otpada vrlo rizičan poduhvat, koji može imati nesagledive posledice za Albaniju.
  Šta više, loše upravljanje otpadom iz Evrope, u fazi recikliranja može da dovede do ozbiljnijih zagađenja", tvrdi Feruni.
 • Slučaj s Hrvatskom bi trebalo da alarmira albansku Vladu da hitno preduzme potrebne mere za sprečavanje ove pojave, smatraju aktivisti za zaštitu okoline te zemlje.
  "Albanija mora da snosi posledice zbog zagađenja hrvatske obale, kako na međunarodnom, tako i na bilateralnom nivou", kaže Feruni.
 •  

   

  Izvor: www.blic.rs

  Joomla! Debug Console

  Session

  Profile Information

  Memory Usage

  Database Queries