Jel moze neko da mi objasni koji su to kanali na 150 i nesto Mhz a koji na 400 Mhz, tj koji su to kanali na stanicama koji imaju od 1 - 8, kanali od 446.00625 do 44609375, a koji je to kanal 16 i 88 o kom ste vi pricali :)
Nadam se da sam lepo objasnio pitanje
Nikako nisi dobro postavio prvo pitanje... u pitanju su dva različita frekvencijaska opsega u kojima postoji tušta i tma službi i kanala.
Među njima je jedna (ne i jedina) "radio telefonska služba u pomorskom i unutrašnjem vodenom saobraćaju" a ona opet ima svoje definisane radne kanale, i u 2metarskom opsegu (frekvencije u okolini 150MHz), i u 80 centimetarskom opsegu (frekvencije u okolini 400MHz)... da ne davim duže.
Na osnovu drugog dela pitanja mi se čini da si zapravo hteo da pitaš: video sam jeftinu kinesku stanicu.... sa 8 kanala... takvu i takvu... da li mogu da je upotrebljavam na čamcu?..."
U pitanju su PMR stanice(personal mobile radio), moderna zamena za CB stanice i "walkie-talkie", obično se kupuju paru ili u grupama, imaju 8 predefinisanih kanala, širine 12.5kHz, snaga predaje im je ograničenaa 0,5W, a antena ne može da se skine i zameni drugom (efikasnjom). Slobodno se mogu koristiti, i za njih ne treba ni obuka ni dozvola.
http://en.wikipedia.org/wiki/PMR446E sad, u zavisnosti šta si tačno pitao,evo i odgovora:
-"da li to mogu da koristim da slušam kako lađari komuniciraju, a i sam da se priključim?" odgovor je "ne, i ne treba to da radiš, dok se zaista ne obavestiš o čemu se radi"
- "da li mogu da je preprogramiram pa da kao i većina vlasnika čamaca zabave radi zloupotrebljavam opseg namenjen "nautičkoj" službi?", odgovor je "ne,(srećom)."
- da li mogu da je sa jaranima koristim da tranjasamo između čamaca, do obale, zovemo se na cugu, puštamo muziku i tako to...?", odgovor je "da, te stanice su tome i namenjene... ako svi imate po PMR446.".