Prepariranje trofeja
Vec sam pogled na kvalitetno prepariranu trofejnu ribu pricinjava veliko zadovoljstvo posmatracu. A sta tek reci kada se posmatra sopstveni trofej? Sigurno je da tada ozivljavaju secanja na najdramaticnije trenutke borbe s kapitalnom ribom. Ako je trofej jos i kvalitetno prepariran, takva prisecanja su neizbezna.
Glava trofejne salmonidne ribe mora biti dobro ociscena, vlaga odstranje-na, a oci izvadene. Ovako pripremljena ostavlja se na senovito i promajno mesto, da se postepeno susi. Nakon sest do osam sedmica iznosi se na sve-tlost i pricvrscuje na podlogu - dascicu, a zatim se u takvom sirovom stanju okaci u odgovarajucoj prostoriji i susi najmanje godinu dana. Tako je naj-manje godinu dana! To je minimalno vreme potrebno da se dobro osusi i po-stepeno izluci preostalu masnocu, koju s vremena na vreme odstranjujemo vatom natopljenom spiritusom.
Pravo vreme za pocetak rada na prepariranju je kada se iz glave vise ne iz-lucuje masnoca. To je zaista dugo vreme, zahteva izuzetno strpljenje, ali uz-vraca kvalitetom i trajnoscu. To znaci da rad "na brzaka" mora da ustukne pred strpljenjem, ako se zele kvalitet, trajnost i lepota.
Kadaje glava potpuno suva, temeljno se ocisti vatom namocenom u spiritus. Posebno se obraca paznja na unutrasnjost usne duplje. Pre ciscenja glave, peraja treba pricvrstiti i osigurati od ostecenja lepkom i spajalicama. Sada trofej ima izgled prikazan na slici 1. Podseca na vremesnu filmsku zvezdu kojoj je neophodna brza estetska intervencija radi vracanja kadasnjeg sjaja. Sredstva za to se nalaze u najblizoj prodavnici za "negu" automobila. Mnogi sportski ribolovci su i vlasnici automobila, pa verovatno imaju git za popravak limarije. Potrebna kolicina gita izmesa se s ocvrscivacem i posle desetak minuta nanese na glavu radi izravnanja nabora i neravnina. Glava i celjusti modeliraju se prema originalnom izgledu zive ribe. Samo pet minuta kasnije git se izglaca i glava je pripremljena za dalji rad.
Na slikama 2. i 3. prikazani su preparirani losos i pastrmka. Da bi prepari-rana glava izgledala sto prirodnije, na vreme treba zastititi nosne otvore od zapusavanja. Za to se moze koristiti drvce sibice ili cackalica.
Sledi pazljivo i temeljno bojenje crnim, belim i srebrnim metalik sprej-la-kom za automobile. Boja mora biti kvalitetna i da se brzo susi. Pre nano-senja u glavu ribe treba usaditi staklene oci.
Pocinje se nanosenjem srebrne mealik boje na obe strane glave, uza-stopnim pazljivim usmeravanjem mlaza s leva na desno i obrnuto. Naneta boja se brzo susi. Sad se uzima crna boja i nanosi na gornji deo glave. Ko-madicem kartona formira se sablon za nanosenje pega na skrzne poklopce, a donja strana vilice boji se u belo. Peraja je najbolje obojiti temperom i premazati bezbojnim lakom. U zavisnosti od estetskih kriterijuma i ukusa vlasnika, cela glava se moze premazati bezbojnim lakom. Lakiranje ga-rantuje optimalan opticki utisak i zbog preliva boja trofejnu glavu cini prirodnom. Za vreme prepariranja, mirna ruka i strpljenje dace prave re-zultate.
Ovom metodom mogu se preparirati glave i ostalih vrsta riba, a manje ma-sne brze se osuse. Klen, smud i slicne ribe spremne su za prepariranje tri meseca posle susenja. Posebnim karakteristikama izdvaja se stuka, za cije prepariranje se ne bi mogao preporuciti opisani metod. To je riba s izrazeno specificnim oblikom glave, s malo neravnina i nabora, jer nema mesnatu glavu.
.