Mreza se sastoji iz par delov.Gornjaka,kanap sa plovcima,donjaka,kanap sa olovom,
izmedju njih se nalazi lis (mreza).Da bi ribario uspesno mrezom,moras prvo da je pra-
vilno slozis.Najlakse je je kada vas je dvoje.jedan drzi gornjaku,drugi donjaku,skroz ih
rasirite i pocetak spustite na zemlju (paziti da nema nikakvih zakacaljki),i stati nogom
na kraj.Onda zajednicki hvatati po jedan hvat gornjake i donjake,i slagati jedno na drugo
dok celu mrezu ne prepakujete.Sada uzmes neku gajbu ili lavor iz koje ces da izbacujes
mrezu.Spojis gornjaku i donjaku i pustis da viri iz lavora,a onda lagano uzimas zajedno
gornjaku donjaku tj.celu mrezu i pakujes jedno preko drugog,ali pazljivo da ne zamrsis.
Kada si je celu prepakovao,stavis lavor na palubu.Na donji deo donjake vezes neki teg,a
na gornji praznu flasu (plasticnu) od dva deci.To je kraj koji je na dnu lavora i malo viri.
Gornji kraj uzmes donjaku i na nju vezes takodje teg.Za gornjaku vezes kanap i na njega
praznu flasu,da znas gde ti je mreza,ili vezes kraj za obalu.
Mreza se postavlja na mesto gde nema zakacaljki,paralelno sa obalom ili pod uglom
na recni tok.Baca se na taj nacin sto bacis teg sa pocetka donjake,a mrezu drzis za gor-
njaku tako da je lepo otvaras i intervenises ako se je nesto zamrsilo.Za to vreme pomo-
cnik vesla ravnomerno u pravcu u mome se baca mreza i istovremeno prati tebe kako bi
mogao da zastane u slucaju potrebe.Kad se izbaci cela mreza,zadnje se baca teg.
Posto je mreza prenocila u vodi.Uzmes kanap koji je bio vezan za obalu ili obelezen
flasom i izvuces ga iz vode dok ne dodjes do mreze.Tada sastavis gornjaku i donjaku i
tako vadis mrezu.Pomocnik mora da pazi pri veslanju da vas voda ne zanese i da prati
vadjenje,jer ako je mreza zakacila neku granu treba malo vremena da se ista izvuce i ot-
kaci,a camac mora sve vreme da bude na istom mestu.Ako ima neki veci komad ribe u
mrezi taj kraj se ostavi van lavora,a ostatak ,prazan ili sa manjim ribama se slaze u lavor.
Kad se izvadi cela mreza,skinu se tegovi i mreza se pretrese,izvadi se ulov i raznorazno
djubre.Posle toga se prepakuje i spremi za novo bacanje.
Toliko o tome.