Ideja za ovu akciju je dosla zbog visegodisnjeg foliranja gradskih vlasti o tome kako brinu o nasim rekama, raznim marketinskim akcijama gde je cilj licna promocija bez imalo stvarnih rezultata ( to je i osnovni razlog zbog cega sam osnovao firmu BlueRiver )...svaki pokusaj da se organizuje nesto na gradskom nivou je propao a jos jedan podstrek je bilo razno teoretisanje na bivsem forumu o tome sta sve treba uraditi, kako se treba ponasati (sto vecina nas i radi), ali bez primene u praksi...smatram da svaki pravi nauticar brine i treba da brine o svojoj okolini jer bez te vode on ne postoji...a ona polako umire nasim nemarom…
Akcija je zamisljena kao volonterski jednodnevni grupni rad sa zasluzenom nagradom na kraju i treba da da stvarne rezultate u ciscenju Save i Dunava, kao i da pokaze gradskim vlastima i raznim sluzbama kako se to radi…kroz druzenje i opustenu atmosferu da ucinimo nesto korismo za nas i damo pravi primer drugima....Planirano je da se odrzi, krajem aprila ili pocetkom maja, kada prodju poplave i velike vode, kako bi ocistili sveze nagomilan otpada i "pripremili" nase reke za sezonu...ujedno tako cemo i obeleziti njen pocetak...tacan datum cemo znati negde u martu, kad se sagleda situacija sa vodostajem, svakako gledacemo da bude subota…
ocekujemo da ce se javiti veci broj ljudi da ucestvuje ili pomogne ovu akciju ( oko stotinka) sa bar dvadesetak plovila. Podelicemo se po grupama, gde ce svaka grupa biti zaduzena za odredjeni sektor. Na camce ce se prikupljati sav nerazgradivi otpad i klasifikovati na PET ambalazu i ostalo, gde ce PET ici na reciklazu a ostalo na deponiju. Problem su stabla i granje, jer je potrebno dosta ljudi i mehanizacija kako bi se oni izvukli na obalu…a i tada, sta s njima, tako da cemo njih izvlaciti na sred reke pa nazad u prirodu…
Pokusacemo da obezbedimo sredstva i napravimo platformu sa pogonom koja ce ici od jednog do drugog sektora i prikupljati sve to na gomilu. Pred kraj dana, platforma sa otpadom kao i ostali ucesnici istovarice prikupljen otpad na unapred dogovorenom mestu ( najverovatnije rampa na nasipu 25.maj ) gde ce nas cekati masina za baliranje agencije za reciklazu i kontejner (veliki) gradske cistoce. Odatle idemo ka (recimo lidu) gde nas ceka vise nego zasluzeno pivo, sokovi, vino, riblja corba i rostilj, zabava…
Za sad je potrebno naci spoznore koji ce finansirati odredjene neophodne alate, sredstva i opremu, sto i nije bas mala cifra.
Od opreme treba obezbediti:
za svakog ucesnika pojas za spasavanje (koji ce ostati tom ucesniku za uspomenu),
treba uraditi 40-tak velikih caklji za ciscenje splavova (to nije problem, mi to proizvodimo),
isto toliko meredova (jakih) za prikupljanje PET-a
i bar dve-tri macke sa konopom po ekipi (sektoru) - i to mi proizvodimo, nije problem.
Kapetan se javio za zastavice
Mi cemo uraditi majce
Treba obezbediti pice i klopu ( pivo ce nadam se dati apatinska, za ostalo cemo da vidimo)
Gorivo za ucesnike
Obezbediti medijsku podrsku…
Kontakt sa agencijom za reciklazu vec imam, imam nesto i sa gradskom cistocom ali za to ne garantujem….
Imam dva momka da pripreme rostilj za izgladnele akcijase, treba neki majstor za r.corbu, ili neki drugi kotlic, po zelji….
Ukoliko neko oseca potrebu da se pridruzi akciji a zbog nekih obaveza ili zdravstvenog stanja nije u mogucnosti, moze da pomogne u nalazenju spoznora ili skromnim prilogom (10,100,1000,100000000 dinara …) kako bi obezbedili sve sto nam je potrebno za rad...
Ukoliko neko ima jos neku ideju, slobodno neka se javi….
Prvo sto treba da uradimo jeste da vidimo koliko nas ima. Trebalo bi da se prijavi svako ko misli ili je siguran da ce moci da ucestvuje, sa ili bez camca pa cemo neke organizovati mozda na neka plovila sa manjkom posade. (neka spisak bude u posebnoj temi)…
Ako uspesno izvedemo ovo, moglo bi da se prosiri i na druge gradove sa istim problemom prljavih reka i nemarom gradskih vlasti...