Mnogi od nas znaju malo o ribama koje pecaju pa da pocnemo od moje omiljene,SARANA!
Vlada misljenje da je saran prase,da zdere smrdljivo,slano,slatko,ma sve zivo!Ipak nije tako!Koliko puta ste odlucili da neko jelo izbegnete samo zato sto vam se nije dopao miris!Informaciju da je nesto hrana saran dobija preko dve opne koje su smestene u rupe ispred ociju kroz koju filtrira vodu i tako dobija informaciju dali je nesto hrana ili ne.Mnogi ne znaju da je saranu culo ukusa smesteno na stomaku!Sitni receptori,obavijen imnogobrojnim sitnim "viljuskicama", omogucuju saranu da utvrdi o kojoj vrsti hrane se radi,te na osnovu tih informacija odlucuje da li ce uzimati ponudjeni mamac!U prirodi,saranova uobicajna hrana cesto je zakopana u mulju ili blatu,ili lebdi u oblaku iznad vodene trave ili podvodnog rastinja.Isto tako,sva ziva bica u vodi emituju hemijske signale koje je saran u stanju da otkrije i uveri se radili se o hrani ili ne.Nekada se znalo kako se saran peca ali novo vreme donosi nove mamce i dodatne "djakonije" o kojima ribolovci"starog kova"[a i ja] imaju oprecna misljenja.Medjutim,vode su sve posecenije,ribe ima sve manje i mudrija je.Zbog toga je,postepeno i tesko,ta nova tehnologija sve vise prisutna na nasim vodama ali o tome drugom prilikom.Duga je zima!