Autor Tema: Windsurfing  (Pročitano 4831 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže skipper

  • Talasožder Mali
  • ******
  • Poruke: 879
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
Windsurfing
« poslato: 09, 09, 2009, 00:08:40 pre podne »
Istorija windsurfinga počinje 1966. godine kada u Kaliforniji  H. Schweitzer  patentira izum kojim obična daska za jedrenje na talasima postaje daska za jedrenje. Od tada do danas windsurfing postaje najmasovnije jedriličarsko plovilo.  

Van mreže skipper

  • Talasožder Mali
  • ******
  • Poruke: 879
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
Odg: Windsurfing
« Odgovor #1 poslato: 03, 02, 2010, 13:41:30 posle podne »
Učenje - Kursevi

UVOD

Učenje windsurfinga mogu vršiti sve osobe   od 7-65 god. Obično se nastave vrše od 4 do 6 časova dnevno. Ukoliko su  deca do 12 godina, vodi se računa o njihovoj izdržljivosti.PROBNI KURS

Traje dva sata, a sastoji se od teoretskog dela na simulatoru i praktičnog dela na vodi. Svrha mu je da kandidati lično dožive jedrenje na dasci da bi mogli bolje proceniti raspolažu li potrebnim veštinama, kao i da li stvarno žele da  odpočnu obuku.POČETNIČKI TEČAJ

Traje 8 nastavnih sati od kojih bi prvi sat obuhvatao  teoriju i odvija se na simulatoru, dok ostalih sedam sati provode na vodi uz instruktora. Teoretski deo obuhvata teme kao što su smerovi vetra, položaj za jedrenje, okret u vetar, jedrenje kroz, niz i u vetar. Pored toga uči se i kako prepoznati nepovoljne i opasne uslove za jedrenje kao što su npr. strujanja, prejak vetar ili vetar nepovoljnog smera. Po završetku početničkog kursa moći ćete samostalno jedriti na dasci pri laganom vetru i vratiti se na obalu sa mesta gde ste krenuli. Veoma je važno da svi polaznici nauče prepoznati uslove koji odgovaraju nivou njihovog znanja, kao i opasnosti na vodi.Kurseve mogu pohađati svi od 7 - 65 godina koji teže najmanje 30 kg, i da naravno znaju plivati.

KURS ZA DECU OD 07-12 god.

Posebna pažnja se posvećuje deci od 07-14 godina. Zahvaljujući posebnim programima koriste se jedra i daske, prilagođi deci, pa danas bavljenje ovim sportom za njih više ne predstavlja problem.

Moderne nastavne metode nalažu da se deci obuka predstavlja kao igra kroz koju  oni  savladavaju osnove jedrenja na dasci.

NAPREDNI KURS

Napredni kurs je nastavak  početničkog , a predviđa 5 nastavnih sati tokom kojih se uči 5 novih elemenata: okret niz vetar, brzi okret u vetar, jedrenje sa trapezom, jedrenje u vetar i start sa obale.Namenjen je svima onima koji se već dobro snalaze na dasci, a žele usavršiti i unaprediti svoju tehniku u uslovima srednje jačine vjetra.

Svaki element se najprije objašnjava na simulatoru, a zatim se ide na vodu.

FUN KURS

Nakon uspešno završenog naprednog kursa spremni ste i za FUN kurs, odnosno za jedrenje bez kobilice, glisiranje, jedrenje u strapsevima i usavršavanje okreta u i niz vetar u uslovima srednjeg ili jakog vetra.
( ovo je nastavni plan organizovanih škola Windsurfinga, prema licenci ISWC organizacije, kojih na žalost kod nas trenutno nema )

ISKUSTVO dolazi sa vremenom provedenim na vodi .