Марко, фантастичан избор! За ово треба само мало слободног времена, а да има занимљивих информација има.
Ипак, мени је посебно занимљиво како су у та давна времена људи описивали припаднике "небеског народа":
"Док је католичко становништво пред господом падало на земљу и клањало се, Срби би остајали усправни, говорећи како се ни Турцима нису клањали, па неће ни Швабама. Многи су осетљиви, упорни и непослушни, имају страст да робе пљачкају као хајдуци.
...
Били су склони и вођењу парница око разних ствари, понекад и сасвим неважних и непотребних, као и шуровању с властима сумњивим људима.
С друге стране, током ратних окршаја, они су невиђени јунаци, пример осталима, издржљиви при дугим маршевима.
...
на питање која им је омиљена узречица, дали одговор:"Дабогда црко!"
У неком тексту који сам читао пре неколико дана, опет, наиђем како Срби који су се после сеобе настанили на овим просторима баш нису марили за послове на земљи и да нису хтели да производе више него што је њиховим породицама било неопходно па су власти "и камџијама морали да их терају да обрађују земљу и учествују у радовима на мелиорацији и исушивању мочвара".
Рекао бих, генетика је чудо - нисмо се ми много променили од тада. Ма, шта много? Нисмо се променили ништа! Постали смо само гори, јер су они најбољи изгинули у ратовима вођеним током XX века па се сад преноси само генетика оних који су "претекли".