Autor Tema: Измене прописа о спортском риболову  (Pročitano 1041 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže LSI

  • Drekavac sa Srednjih voda
  • ********
  • Poruke: 6766
  • Pol: Muškarac
    • LSI
  • Brod tip: AQ 575
  • Marina: Nautički klub "Stari Slankamen"
  • Veličina: 5,75 m
Измене прописа о спортском риболову
« poslato: 30, 04, 2016, 09:46:58 pre podne »
Пре неколико дана извршене су измене прописа којима се регулишу начин, алати и средства за привредни и спортски риболов. Ево делова који су важни за нас, рекреативце:


ПРАВИЛНИК О НАЧИНУ, АЛАТИМА И СРЕДСТВИМА КОЈИМА СЕ ОБАВЉА ПРИВРЕДНИ РИБОЛОВ, КАО И О НАЧИНУ, АЛАТИМА, ОПРЕМИ И СРЕДСТВИМА КОЈИМА СЕ ОБАВЉА РЕКРЕАТИВНИ РИБОЛОВ ("Сл. гласник РС", бр. 42/2016)

Начин обављања рекреативног риболова
Члан 10

Рекреативни риболов обавља се удичарским алатима, тако да риболовац може користити највише три штапа са по две удице на сваком штапу.
Лов живих мамаца (ситне беле рибе) за рекреативни риболов обавља се помоћним мрежарским средствима, и то: черенац са величином окаца од 10 мм и димензија 100 x 100 цм, осим на риболовним водама чија је ширина мања од 2 м и стајаћа мрежа за лов мамаца дужине 5 м и висине 1 м са величином окаца од 10 мм, осим на риболовним водама чија је ширина мања од 10 м.
Помоћно средство бућка може се користити за спортски риболов приликом одржавања риболовно-туристичких манифестација.
Помоћна опрема сонар може се користити на свим риболовним водама уколико то корисник није забранио привременим програмом управљања рибарским подручјем или програмом управљања рибарским подручјем.

Члан 11
Рекреативни риболов свих врста пастрмки, младице Hucho hucho и липљана Thymallus thymallus обавља се само вештачким риболовним мамцем.
Није дозвољено коришћење система са воденом куглом и тиролским дрвцетом у лову свих врста пастрмки, младице Hucho hucho и липљана Thymallus thymallus.
Као живи мамац за рекреативни риболов не могу се користити алохтоне врсте риба.

Члан 12
Даном ступања на снагу овог правилника престаје да важи Правилник о начину, алатима и средствима којима се обавља привредни риболов, као и о начину, алатима, опреми и средствима којима се обавља рекреативни риболов ("Службени гласник РС", број 16/16), а одредбе члана 3. ст. 2, 4. и 5. Правилника о начину, алатима и средствима којима се обавља привредни риболов, као и о начину, алатима, опреми и средствима којима се обавља рекреативни риболов ("Службени гласник РС", број 73/10) престају да важе 31. децембра 2017. године.

НАПОМЕНА:
Овај пропис ступио је на снагу 23.04.2016. године у делу који сам ја овде пренео.
Делови који се односе на привредни риболов (нисам их овде приказао) постоје одредбе које ће се примењивати тек од 01.01.2017. године.