Autor Tema: VOJVODjANSKI KANALI  (Pročitano 8253 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže 11zodiac11

  • Moderator
  • Drinski Kratkorepi Peš
  • *****
  • Poruke: 93
  • Pol: Muškarac
    • nautidan
VOJVODjANSKI KANALI
« poslato: 17, 08, 2009, 02:01:08 pre podne »
Prvi kanal u Vojvodini izgrađen je davne 1765. godine na plovnom Begeju od Temišvara do Kleka u Banatu. Vojvođanski kanali danas imaju tri aktivne ulazne kapije na Dunavu za nautičare, što ih čini sastavnim delom velikog evropskog plovnog sistema.

Prva kapija nalazi se na 1.235. kilometru na ušću kanala Novi Sad- Savino selo, koji se proteže pravcem sever-severozapad. Kod Novog Sada nalazi se i kanalska brodska prevodnica, a pored Novog Sada u okolini ima dosta atrakativnih mesta sa ugostiteljskim objektima koji nude lokalne specijalitete.

Kod Sombora kanal se račva u rukavace, manje kanale i bare. Najatraktivnija deonica je od Sombora prema Malom Staparu, jer se prevodnica Mali Stapar smatra za pravi dragulj među spomenicima tehničke kulture.


Mali Stopar
http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.sivac.net/mali%2520stapar/mali-stapar-leto-029.jpg&imgrefurl=http://www.sivac.net/vodiczapecanje.htm&usg=__Rh37a5p9ko41_pQU0YcrzxJzGtE=&h=375&w=500&sz=14&hl=en&start=4&um=1&tbnid=adv6-49WXBVBYM:&tbnh=98&tbnw=130&prev=/images%3Fq%3DMali%2BStapar%26hl%3Den%26sa%3DN%26um%3D1

Druga ulazna kapija nalazi se na 1363. kilometru toka Dunava od Suline, kod Bogojeva na levoj rečnoj obali gde se završava magistralni kanal Bečej-Bogojevo koji preseca Bačku od istoka prema zapadu i spaja Dunav i Tisu.

Na samom ušću kanala u Dunav nalazi se prevodnica Bogojevo, koja može da primi i veće jahte i turističke brodove. Prvo račvanje kanala počinje kod mesta Karavukovo, jedan krak ide prema Bačkom Petrovcu, a drugi prema Bečeju.
Treća kapija za ulaske na kanale je sa Tise, deonicom između dva Bečeja. Nizvodno od Novog Bečeja nalaze se dve velike brane, jedna na samoj reci Tisi i kroz nju se ide prema Bisernom ostrvu, Titelu i Dunavu, a drugom se ulazi u veliki plovni kanal iz sistema DTD Banatska Palanka -Novi Bečej.
Sve sto bacimo u vodu, vratice nam se u casi. nautidan