...da ljudi znaju da odu na dobro poznata mesta rutom kojom ceo zivot idu.
Вероватно због мог неискуства на води имам најмање права да се укључим у ову дискусију али ипак бих дао мали коментар на део који сам цитирао.
Мислим да би ти програми требало да буду корисни, посебно оваквима као што сам ја (мислим на искуство) и да би грешке морале бити што мање. Међутим, не слажем се са мишљењем да би ти програми требало да помогну онима који знају да оду на добро позната места рутом којом цео живот иду.
Све реке, па и наш Дунав, временом мењају и померају свој ток. Пловни пут се премешта и колико сам чуо, не ради се о процесима који трају годинама. Ради се о процесима који се дешавају стално и у врло кратком року могу се променити неки значајни делови пловног пута. Управо зато организације које брину о безбедности пловидбе означавају таква места.
Питање је колико било која мапа или софтвер могу да у сваком тренутку буду ажурни. Зато је неопходно да они који их користе, ипак, са највећом пажњом плове. Наравно, да овде мислим и на оне који упраљају великим лађама али ништа мање опрезни треба да будемо и ми, са малим лађама.