Autor Tema: Priručni komplet za peskiranje  (Pročitano 3867 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Bećar

  • DrinskoSavski Brčkaroš
  • ****
  • Poruke: 253
  • Pol: Muškarac
  • www.mojaladja.com
Priručni komplet za peskiranje
« poslato: 15, 05, 2012, 19:30:13 posle podne »
Tekst je preuzet sa sajta http://www.tomos-riders.com ,autora Razorxxx
Interesantna sprava sa kojom možete peskirati osetljive delove i elemente.Da li se postupak naziva "peskiranje",nisam siguran pošto se u ovom slučaju koristi soda bikarbona

Jeftin i brz način čišćenja i obnove karburatora i mašina pomoću sode bikarbone


Čišćenje i obnova karburatora danas može biti težak posao. Stvarno dobra sredstva za čišćenje koja su se prie mogla nabaviti više nisu dostupna jer ih sada smatraju "stvarima štetnim za okolinu" i njihova upotreba je zabranjena. Sredstva za čišćenje na koja smo uvjek računali sada su gotovo beskorisna. Sećam se da je bilo za kupiti takvih tečnosti koja su bila u stanju otopiti i očistiti za jednu noć prljavštinu koja se skupljala decenijama na karburatorima. Sada isti taj proizvod jedva može olabaviti lak, a kamoli ga očistiti s daleko više utrošenog vremena od jedne noći. Vi i dalje trebate očistiti vaše karburatore ali hemikalije jednostavno nisu više sposobne učiniti to same bez da provedete cijelo poslepodne ribajući sve uglove vašeg karburatora.
Klasično peskarenje može oštetiti i potpuno uništiti skupe karburatore. Rešenje je da se umjesto peska uzme soda bikarbona (soda za pečenje) kao medij za peskarenje. Da, obična soda bikarbona koja služi u kuhinji za pečenje! Da li morate posedovati uređaj za peskarenje visokog pritiska s kojim bi onda tako očistili karburatore? Odgovor je ne. Ispod je popis stavki koji trebate imati uz kompresor za vazduh kao izvor visokog pritiska:

1. vazdušni pištolj - nastavak na crevo kompresora
2. gumeno crevo
3. jedan štapić od drva, metala ili žica
4. malo izolir trake
5. oštar nož ili žilet
 
Slika 1:





Počnite tako da izrežete gumeno crevo na dužinu od cca 60 cm. Gumeno crevo je nabavljivo u skoro svakoj prodavnici sa kućnim potrepštinama i jako je jeftino. Na jednoj strani tog creva izmjerite oko 5 cm (2") i označite taj deo.
Slika2:



Onda uzmete nož ili oštri žilet i napravite mali rez ali samo s jedne strane. Rez mora biti velik samo toliko da vrh vazdušnog pištolja uđe u crevo. Zalepite sa izolir trakom  pištolj i crevo na mjestu gde pištolj ulazi u crevo.
Slika3:



Ovakvo pozicioniranje vazdušnog pištolja omogući će da soda bude povučena iz kutije i izmešana sa komprimiranim vazduhom kompresora.
Slika4:



Drugi kraj creva treba odrezati pod uglom od 45° i pričvrstiti uz metalni štapić kao na slici. To će omogućiti nesmetani prolaz sode kroz cev.
Slika5:



Sada imate ultra-nisko tehnološki raspršivač sode spreman za čišćenje!
Slika6:



Upozorenje:
Čišćenje bi trebalo obavljati samo na otvorenom i provetrenom prostoru, npr. dvorištu ili terasi. Odgovarajuću zaštitnu opremu kao naočare i masku za lice takođe treba upotrebljavati. Soda bikarbona nije otrovna ali može biti iritantna za disajne organe ako se udiše. Soda bikarbona će se raspršiti po okolnom prostoru, ali ne brinite jer nije otrovna, samo nosite staru od eću jer će soda biti raspršena po vama kad završite posao. Prilagodite pritisak kompresora na 80-90 psi (5,5 - 6 bar) i držite pištolj na otprilike 15 cm od karburatora koje čistite.
Soda bikarbona je mekan materijal koji neće oštetiti karburatore nakon tretiranje sodom. Odstraniće sve organske i neorganske stvari kao i oksidaciju aluminija s vaših karburatora ili mašine. Koroziju čeličnih dijelova neće ukloniti. Možete slobodno tretirati sodom na sve d elove karburatora jer se soda posle otapa s vodom.
Nakon što ste tretirali karburatore sa sodom jednostavno ih isperete pod   vodom. Soda će se otopiti u vodi i neće ostaviti nikakve tragove i vaši karburatori su spremni za  ugradnju.
Nered na terasi se isto lagano očisti samo pod mlazom vode, to je pravo "zeleno" rešenje za čišćenje karburatora a usto je i vrlo jeftina.
Ispod su fotografije pre i posle nekih retkih Porsche 356 karburatora, a rezultat govori sam za sebe..


Primjeri:








U slučaju da je ovaj post kršenje autorskih prava ,molim  administratora da isti ukloni
« Poslednja izmena: 15, 05, 2012, 22:16:32 posle podne Kapetan »