Moja Ladja

Nautika opšta... => OPŠTA DISKUSIJA => Kulinarske čarolije => Temu započeo: LSI 27, 03, 2012, 07:29:16 pre podne

Naslov: Novo - za roštilj
Poruka od: LSI 27, 03, 2012, 07:29:16 pre podne
U nedelju sam proveo lep dan sa porodicom na Andrevlju i tom prilikom napravio sam roštilj - prvi pod vedrim nebom u ovoj godini!

Ali ne bih o roštilju, neću ni priložiti slike - da ne bi nekim našim adminima ušao dim u oči pa da mi obrišu ovo što želim da podelim sa vama.

Hteo bih da obavestim one koji možda još nisu videli i čuli za novu vrstu "uglja" da postoji nešto novo na našem tržištu.
Proizvod nije nov - ja sam ga kupio jesenas ali nisam stigao do sada da ga isprobam.

Dakle, za one koji o ovome nisu čuli:

U prodajnim centrima "Uradi sam" možete po ceni od 325,00 dinara da kupite kutije u kojima se nalaze 4 bloka za koje kažu da su od vulkanskog kamena (lično ne verujem) i da daju mnogo toplote, visoku temperaturu i dugo traju (u ovo sam se lično uverio).

Kocke se pale šibicom, upaljačem i sl.
Posle petnaestak minuta postižu "radnu" temperaturu i traju duže od dva sata.
Pri tom su zažarene kao koks u kovačkim pećima, gore malim jarkim plamenom, bez mnogo dima.

Mislim da je proizvod dobar i upotrebljiv.
A kako to izgleda, možete videti sa priloženih sličica.
Naslov: Odg: Novo - za roštilj
Poruka od: ranko latinovic 27, 03, 2012, 07:35:49 pre podne
pozz lsi !! zanima me kakav je miris mesa,dali je kao na cumur ili ima neki svoj smek  k5
Naslov: Odg: Novo - za roštilj
Poruka od: LSI 27, 03, 2012, 07:53:05 pre podne
pozz lsi !! zanima me kakav je miris mesa,dali je kao na cumur ili ima neki svoj smek  k5


Ranko, ovo je provokacija - banovaće nas administratori ako nastavimo u tom pravcu.

Miris je kao iz raja. Voda da potekne na usta. Prste da poližeš i pre nego ih zamastiš.
Ali za takav miris ja sam i u nedelju napravio kombinaciju: malo pilećih bataka, krilaca, belog mesa i domaće, slanine koja je dimljena...

Mi se svi ošamutili od miomirisa i ukusa, a moj unuk, Dušan, raspričao se kao navijen i od Andrevlja do Višnjice nije prestajao da guguče (moja žena tvrdi da je sve to bio govor ali ženama se svašta pričinjava kad su unuci u pitanju).

Loša strana ovog, inače veoma laganog roštilja, zasnovanog na piletini, bila je što samo jedno popijeno pivo s rogovima nije dovoljno (ali kad mora da se vozi...)!
Naslov: Odg: Novo - za roštilj
Poruka od: ranko latinovic 27, 03, 2012, 08:20:23 pre podne
moram da probam obavezno kgk a za rogonju nacicemo nekog savesnog vozaca  4587
Naslov: Odg: Novo - za roštilj
Poruka od: Kapetan 27, 03, 2012, 09:23:34 pre podne
koliko dugo gori ?
Naslov: Odg: Novo - za roštilj
Poruka od: LSI 27, 03, 2012, 09:58:55 pre podne
koliko dugo gori ?

Ja proverio - duže od dva sata.
A onda sam morao da ga ugasim vodom, jer je trebalo da spakujemo stvari i krenemo kući.

Ne znam koliko bi do kraja gorelo - na kutiji piše: 2 i po sata.
Naslov: Odg: Novo - za roštilj
Poruka od: njegos68 27, 03, 2012, 10:35:17 pre podne
koliko dugo gori ?

Ja proverio - duže od dva sata.
A onda sam morao da ga ugasim vodom, jer je trebalo da spakujemo stvari i krenemo kući.

Ne znam koliko bi do kraja gorelo - na kutiji piše: 2 i po sata.
Lazo,ja nešto nisam oduševljen sa ovim briketima... no125 Moj brat ih koristi i sve je kao što ti kažeš,ali... uvjek postoji ono ALI... od čega su napravljeni ti briketi?Dali sadrže neke štetne sastojke?Ipk ja preferiram stari dobri ćumur od suve bukve...  k5
Naslov: Odg: Novo - za roštilj
Poruka od: Misha D 27, 03, 2012, 10:44:57 pre podne
Kamen je nepoznat, a natopljen je bezmirisnom tecnoscu za potpaljivanje i odrzavanje zara u cumuru i svi ga koriste u SAD. Rostiljski pripremljeno meso je kancerogeno i na cumuru i na teflonu, tako da smo mi vec vekovima stekli otpornost, mada imamo jednu od najvecih stopa obolelih od raka debelog creva.
Naslov: Odg: Novo - za roštilj
Poruka od: marke 27, 03, 2012, 13:45:33 posle podne
Moji utisci nisu bas sjajni.

Probao sam jednom prosle godine, kupio u "Uradi Sam" i nikad vise. 4588

Prvo sto pomislite gori 2.5 sata super...   Pa bas i nije, jer ko ce da rostilja 2.5 sata nismo kafana. no125
To naravno nebi smetalo da povrsina ploca nije toliko mala da se ne moze peci vise od 3 cevapa na jednoj ploci. A ako se meso pomeri u stranu ne greje.
Zato i treba 2.5 sata da se ispece 2 kg mesa.   
Ne znam od cega su pravljeni ali ima sumpora i magnezijuma na povrsini za startovanje kao na novogodisnjim prskalicama ali kad se raspali onda je sve kao na obicnom cumuru. I miris je isti kao na cumuru. ok
Mislim da je u pitanju jako presovana ugljena prasina koja polako gori jer nema puno vazduha u sebi.
Za male rostilje moze da prodje ali ako je veci cisto smaranje. S druge strane cena je bila takva da se moze kupiti jednokratni mali rostilj sa sve ugljem i resetkom za te pare.
Ne vredi to kupovati umesto starog dobrog cumura.  sajkaca

Naravno najvaznije je sta je na rostilju i cime se zaliva.  357 114
Naslov: Odg: Novo - za roštilj
Poruka od: LSI 27, 03, 2012, 14:48:24 posle podne
Marke, mislim da je jedna kocka dovoljna za kvalitetno pečenje na žici površine 25 x 25 cm. Prema tome, treba upotrebiti dovoljan broj blokova za odgovarajuću veličinu žice.

A što se tiče vremena to zavisi od niza faktora.
Koliko je društvo veliko?
Koliko mesa je potrebno ispeći?
Koje vrste mesa treba peći?

A onda, kada je sve ispečeno, lepo je ostaviti činiju na kraj žice da se meso krčka u sopstvenom soku, pomešano s lukom, paprikom i ostalim dodacima...

A što se tiče zapažanja o sastavu - to je možda tačno.
Na kraju, kada sam sve polio vodom, jer nisam mogao da čekam da izgori i ugasi se samo od sebe, kocka se izmrvila u sitne komadiće. Možda je zaista u pitanju presovana ugljena prašina.
Naslov: Odg: Novo - za roštilj
Poruka od: broker975fx 27, 03, 2012, 15:24:42 posle podne
Ako ima magnezijuma onda bi moglo da se koristi i kao anado 6589
Ne znam ali ja nekako najviše volim roštilj na drvetu pa sobno što ga sada barem ima koliko god hoćeš. U oktobru kada se sve spali onda može i ćumur ali ovo mi je kao da pravim roštilj na hepo kocki ili da palim vatru sa benzinom - što je u USA potpuno ok i svi rade.
Naslov: Odg: Novo - za roštilj
Poruka od: corleone 27, 03, 2012, 20:59:04 posle podne
Jeste vulkanski kamen i ne, nema nista stetno. Ja vulkanski kamen koristim godinama na plinskom rostilju. Plin zagreva lavino kamenje a ono greje meso.
Naslov: Odg: Novo - za roštilj
Poruka od: ranko latinovic 28, 03, 2012, 07:13:50 pre podne
pa ako meso ima isti ukus i miris kao na cumur,verovatno se i brze pali od cumura onda je razlika samo u brzini raspaljivanja rostilja i popijenog piva 114
Naslov: Odg: Novo - za roštilj
Poruka od: poljo 28, 03, 2012, 13:26:33 posle podne
Ovo sam koristio par stotina puta i utisak je ...nema cuvene "ko se dima ne nadimi ..." nema pola dana skupljanja grancica i duvanja u zar kao kreten , nema ... a ukus isti kao i na obican drveni cumur. Sve pohvale i preporuke sa moje strane. Od ovoga je bolje samo rostilj na plin . Gledam sta sta sam napisao i dolazim do zakljucka da sam nepovratno lijen i da kad imam vremena da rostiljam necu da se trosim na trivijalnosti .Nek mu mama duva ako postoji ikakav nacin da ja ne moram .