Moja Ladja
Nautika opšta... => OPŠTA DISKUSIJA => Kulinarske čarolije => Temu započeo: zorter 18, 03, 2009, 17:14:32 posle podne
-
Od svih čorbica znam da skuvam samo one iz kesica !!! :wild:
A obožavam da jedem riblju čorbu. Zato stalno obilazim restorane sa ribljom čorbom na jelovniku. Strašno.....
Voleo bih da naučim kako se priprema lepa, ne mnogo ljuta riblja čorba.
Zato narode, napred sa detaljnim receptima i načinom kuvanja. :good: :good:
-
To da naučiš Pod hitno, pa da zoveš na probu.
-
Vrlo rado ali ko god prica o receptu svi govore kao da vec nesto znas. Ali ja ne znam nista. Znam samo da imam dobru volju, i to je sve. Zato mi trebaju detaljni recepti, po sistemu onoliko bibera, ali kog, mlevenog ili u zrnu, onoliko luka, ali kako isecenog, sitno ili na kriske? Na onom postu o corbi pise za 10 do 15 litara corbe. Isti sastojci za dve kolicine koje se ni malo ne razlikuju. A 5 litara vise nije malo, (50%) vise a isti sastojci. 'ebiga ne razumem. Ljudi objasnite mi do detalja. A kad napravim, zovem da probamo. I naravno :drinks: :drinks:
-
Ne znam koliko detaljan posto svako to radi otprilike moras da probas da je skuvas i opusteno bice dobra sigurno.
Otprilike ovako: Za kotlic od 10 litara 4-5 velikih glavica crnog luka usitniti sto je moguce vise neki koriste najsitnije rende ali to je sporo,u zagrejano ulje sipati usitnjen luk
i sacekati da se luk skoro istopi u ulju to je prva i najvaznija faza.Moze se dodati kafena kasikica sode bikarbone da bi se bolje luk istopio,dobar je kad tecnost postane zuta
Mesati sve vreme da ne zagori.Vatra je isto jako bitna mora da bude tiha a da zavrsava posao.Traje oko pola sata.
Dodati litar ipo vode staviti zacine (smesu za riblju corbu i to bar 3 kesice razmutiti u ciniji da se nezgrudva,mlevene ljute i slatke paprike
po 50 grama,mlevenog bibera i soli po ukusu ali bibera netreba mnogo zbog ljutih paprika onih malih a otrovnih 3 komada ako su umereno ljute zacin c 3 supene kasike kasiku ulja i 2 litre soka od paradajza domaceg po mogucnosti (onaj nektarov nije los u krajnjem slucaju tomatrino) mogu se dodati i zacini koji idu uz ribu ali umereno.Tako kuvati oko 40 min ne na jakoj vatri skoro da kuva mesati povremeno dok se pena ne istopi.
Sipati oko 2 lita vode da bi ohladili corbu U suprotnom riba bi se raspala onda dodati ribu isecenu na komade
ko nevoli glave i rep nemora al bolja je corba.Dopuniti kotlic vodom ne do vrha.Narednih 10-15 min ne kusati corbu .posle toga dodati jedan cep sirceta i 2dl belog vina ako nije slana dosoliti.
Riba po izboru Malo bele ,deverika obavezno(ako ima) uglavnom vise vrsta po malo moze saran,som...
Dodaj nesto po svom izboru i opusteno ...
-
Ne znam koliko detaljan posto svako to radi otprilike moras da probas da je skuvas i opusteno bice dobra sigurno.
Otprilike ovako: Za kotlic od 10 litara 4-5 velikih glavica crnog luka usitniti sto je moguce vise neki koriste najsitnije rende ali to je sporo,u zagrejano ulje sipati usitnjen luk
i sacekati da se luk skoro istopi u ulju to je prva i najvaznija faza.Moze se dodati kafena kasikica sode bikarbone da bi se bolje luk istopio,dobar je kad tecnost postane zuta
Mesati sve vreme da ne zagori.Vatra je isto jako bitna mora da bude tiha a da zavrsava posao.Traje oko pola sata.
Dodati litar ipo vode staviti zacine (smesu za riblju corbu i to bar 3 kesice razmutiti u ciniji da se nezgrudva,mlevene ljute i slatke paprike
po 50 grama,mlevenog bibera i soli po ukusu ali bibera netreba mnogo zbog ljutih paprika onih malih a otrovnih 3 komada ako su umereno ljute zacin c 3 supene kasike kasiku ulja i 2 litre soka od paradajza domaceg po mogucnosti (onaj nektarov nije los u krajnjem slucaju tomatrino) mogu se dodati i zacini koji idu uz ribu ali umereno.Tako kuvati oko 40 min ne na jakoj vatri skoro da kuva mesati povremeno dok se pena ne istopi.
Sipati oko 2 lita vode da bi ohladili corbu U suprotnom riba bi se raspala onda dodati ribu isecenu na komade
ko nevoli glave i rep nemora al bolja je corba.Dopuniti kotlic vodom ne do vrha.Narednih 10-15 min ne kusati corbu .posle toga dodati jedan cep sirceta i 2dl belog vina ako nije slana dosoliti.
Riba po izboru Malo bele ,deverika obavezno(ako ima) uglavnom vise vrsta po malo moze saran,som...
Dodaj nesto po svom izboru i opusteno ...
Jos samo jedna mala stvar, to je pom ukusu naravno.
U vreme kad dodajes ribu u corbu u jedan drugi manji sud prokuvas vodu i u nju stavis 2-3 meleza-babuske bez repa i glave ( kao za cufte ) i obaris ih, to ide brzo i riba pocne da se raspada, sto je i cilj. Deo mesa koji nije spao sa kostiju skines sam i izgnjecis rukom i to iskosceno meso zajedno sa vodom dodas u corbu, koja ce posle biti sadrzajnija i na oko gusca a meni i ukusnija jer sadzi meso.
:drinks:
-
Bravo kolege. E to zovem detaljan opis. Jedva cekam priliku, tj lepo vreme da probam. Ne zelim da kuvam u kuci, vec negde pored Save u prirodi. Ako mi uspe, javljm i naravno pada dogovor za novi pokusaj u vasem drustvu uz :drinks: :drinks:.
-
Čekamo na poziv, :yahoo:
-
zoki samo kazi kad
-
Prvo proba, de se ne sramotim, pa se dokazujem pred svedocima t.j. vama. :taunt: :good: :dance:
-
Cekamo na poziv. :good: :good:
-
Alaska riblja čorba – sa živim šaranom
Od slatkovodne ribe mogu se spremiti veoma ukusne riblje čorbe. Za pripremanje alaske čorbe potrebno je 500 grama sitnije rečne ribe, jedna veća glavica crnog luka, jedna glavica belog luka, jedna paprika, ostalo povrće po izboru, najmanje pet vrsta plemenite ribe (šaran, kečiga, smuđ, štuka, som... grgeč obavezno!), jedna kašika pirea od paradajza, decilitar belog vina, so i biber.
Pripremanje po recept “somologa” Petra Lazića: u vodu staviti sitno seckan crni luk, papriku i drugo povrće po želji. Kada uzavri, spustiti očišćenu belu ribu, kuvati na umerenoj vatri dok sve ne omekša, a zatim propasirati. Dodati očišćenu plemenitu ribu, belo vino i pire od paradajza, koji ne dozvoljava da se riba raspadne. Kuvati još oko dvadesetak minuta, zatim po ukusu soliti i biberiti.
U kotlić, zajedno s povrćem može da se ubaci i omanji živ šaran. Što se voda više greje on brže pliva i samim tim bolje meša povrće. Kada voda proključa šaran ugine, vadi se iz kotlića i baca. Tek tada se ubacuje očišćena bela riba i kuva na umerenoj vatri. Takav način spremanja riblje čorbe specijalitet je na Velikom ratnom ostrvu.
Probaćemo recept, uskoro je Lazareva subota (slava ) pa eto prilike, ali to sa živim šaranom u kotliću ??? :nono:
Meni je to malo morbidno, jeste vi zaboravili na humanističko ubivanje ribe...
Bilo bi mi ga žao da se živ kuva :heat:
-
Pa ako je to specijalitet bas na ratnom ostrvu...Prosto garantuje za kvalitet :)
-
Taj fazon sa živom ribom se proba samo jednom, a onda se recept prosledi dalje. :nono:
-
meni zao ribe...
-
pa to sa saranim je glavni kuvarski trik koji mu ustvari i daje aromu
naime saran se pred sam kraj svoga jadnog zivota toliko iskenja da kulinar koji ga je koristio za mesanje ima tu privilegiju da oseti taj jedinstven ukus :good:
-
pa to sa saranim je glavni kuvarski trik koji mu ustvari i daje aromu
naime saran se pred sam kraj svoga jadnog zivota toliko iskenja da kulinar koji ga je koristio za mesanje ima tu privilegiju da oseti taj jedinstven ukus :good:
Ti baš moraš da mi zgadiš omiljeno jelo. :bad:
-
Malo ima brkanja pojmova,pitao je za riblju corbu i u nju se stavljaju samo komadi ribe,iskljucivo.Riba kad se prokuvava i melje to je fis paprikas i ne brini Zortere za tog zivog sarana,ni corba ni fis se ne mijesaju,nikad,nego uhvatis kotlic za rucku i vrtis lijevo-desno.Prijatno! :good:
-
Igore, slažem se, ali zahvaljujući ovom baksuzu, kad god budem jeo riblju čorbu ima da se setim njegovog posta. :superstition:
-
Primetih ovu temu pa i ja da bacim recept dunavskih alasa koji kuvaju riblji paprikas.Navodno paprikas se pravi na podrucju od Baje (Madjarska)-do Bogojeva
Na kilogram ribe stavlja se litar vode,ravna supena kasika (prilagoditi ukusu vecine) soli,kasika uz vrh aleve paprike (domaca ne kupovna)i ravna kasika ljute (biti oprezan sa ljutinom).Neki stavljaju dodatak za riblju corbu moze a ne mora.Ociscenu ribu nasecenu na komade,zajedno sa mehurom i ikrom ako je ima staviti u kotlic dodati sitno seckan crni luk (neki ga pasiraju ili rendaju)dodati propisanu kolicinu vode i staviti na jaku vatru.(juneci na slabu riblji na jaku)Kada prokljuca dodati so alevu papriku i kuvati na jakoj vatri 30-35 minuta.Pred kraj na oko 15 minuta dodati casu belog vina ili kuvanog paradajza da se riba ne raspadne.Inace po coveku stavljam 1/2 kg ribe puta broj ljudi pa puta sve ostalo.Za najbolji paprikas idu som smudj saran stuka +sitna riba ali ne mnogo.Odnos je 70% sarana a 30% ostale ribe.Normalno testo je neizostavno i spriceri beli ladni al mlogo.