Moja Ladja
E, ovako treba... => Majstorije i popravke - Uradi sam.. => Temu započeo: Zoran 12, 06, 2010, 23:50:13 posle podne
-
Dobio sam bakarni kotlić,koji treba ponovo kalajisati.
Gde može da se nabavi KALAJ 99% čistoće.
Ne bi se bunio ni ako bi neko napisao uputstvo kako se to radi.
-
Lakše kupiti nov kotlić
-
Nije valjda da niko ne zna gde može da se kupi čist kalaj ?
-
Nisam neki strucnjak za lemljenje,koliko znam za rad na povisenim temperaturama se ne koristi kalaj vec srebro,tj tvrdi lem,veca mu je temperatura topljenja,inace kalaj za lemljenje mozes kupiti na buvljaku,samo ti treba i pasta(topitelj).
-
ljudi sta se desava kada taj kalajisani kotlic krene iznad vatre ?
-
Kalaj mi treba za kalajisanje,a ne za letovanje,mora da bude 99% cist.
Kad se kotlic stavi iznad vatre,verovatno se u njemu kuva :).
-
Dobio sam bakarni kotlić,koji treba ponovo kalajisati.
Gde može da se nabavi KALAJ 99% čistoće.
Ne bi se bunio ni ako bi neko napisao uputstvo kako se to radi.
Zoki bilo je kalaja na Pancevackom buvljaku,tvrde da je 99% nisam probao.Svojevremeno sam kalaisao pekarske kible i to otprilike ovim redom.
Najbitnije je dobro ocistiti ,po mogucstvu ispeskariti onda u dva tri navrata premazati sonom kiselinom u kojoj je predhodno zagaseno(ubaceno) malo cinka.Zasto se ovo radi pojma nemam.
Potom grejes spoljnju stranu kotlica a na unutrasnju prislonis kalaj i razmazujes.Ja sam utrljavanje vrsio sa vodoinstalaterskom kudeljom a moze i bilo koja teze zapaljiva krpa.Pomeranjem plamena spolja i utrljivanjem iznutra dobijas ravnomeran nanos kalaja.Da napomenem da mi je izvor toplote bila stara let lampa zbog velike temperature koju postize.
Dali postoji jos kakva zavrsna obrada neznam ja je nisam koristio,i ovako je bilo zadovoljavajuce.
Pozzzz
-
Gigo hvala.
-
na kolikoj temepraturi se topi kalaj ?
moze li se desiti da se topi dok spremamo hranu ? recimo gornji delovi posude koji nisu pod vodom to jest sadrzajem kotlica ..
-
Koliko ja znam ranije su se kalajisali bakarni kotlici i kazani za rakiju zato sto je bakar sklon oksidaciji pa se time sprecavalo prenosenje bakarnog oksida u hranu i RAKIJU. Mozda gresim ali pojavom emajla kao finalnog sloja na metalu i upotrebom prehrambenog prohroma (nije svaki prohrom za izradu kotlica i kazana) ova umetnost kalajisanja se polako izgubila. INACHE TREBA BITI VEOMA OBAZRIV SA KALAJEM SA BUVLJAKA JER JE CESTO PRIMESA U U TOM KALAJU OLOVO KOJE JE VEOMA OTROVNO. Preporucio bih koriscenje samo kalaja nekog od svetskih proizvodjacha koji sertifikatom garantuju cisticu a toga nema na pancevackom buvljaku.
-
Crni lim se kalaise,da bi se u njemu cuvala hrana,npr konzerve,ali mi nije jasno kalaisanje kotlica,jer se kalaj topi na 230 stepeni C,a posto je Zoran potvrdio da se u njemu kuva,ako malo zagori ode kalaj u corbu.
Skoro sam pravio(prepravljao)kotlic od prohromskih burica za pivo,kiselootporni prohrom ima najvecu primenu u prehrambenoj industriji.Bakar nije zdrav,pa se na primer posle izgradnje zgrade uzima uzorak vode iz cevovoda da bi se proverilo da nema tragova bakra u vodi,tj da nisu koristene bakarne cevi,pa se tek nakon analize daje saglasnost za izdavanje upotrebne dozvole.Za izradu burdi za skladistenje vina i rakije ne koristi se aluminijum jer takodje u dodiru sa alkoholom gradi nepozeljna jedinjenja,cak je i emajl sa emajliranog posudja ako se okrnji i proguta otrovan.
Najbolje da kupis prohromski kotlic,jer je on hemijski najneutralniji,na pijacama se prodaju i rostfray kotlici koji su dosta jeftini(u rangu sa emajliranim),to je crni lim preko koga je nanet sloj nikla,pa i on cim se zagrebe pocne da rdja.
Prohromski obicno ima 19%Cr,9%ni i 3%Mo.Cr i Ni mu daju otpornost na koroziju a Mo pojacanu otpornost na kiseline.
-
Ajdemo ovako.
Dosao sam do kotlica,koji je u dosta dobrom stanju.Pošto sve što imam
želim da bude funkcionalno,pa i kotlić.Zato želim da ga kalajišem,da posle ne
bi bilo kasno.
Inače ja imam prohromski kotlić.
Imao sam rumuski tučani emajlirani kotlić,ali je bio mali pa sam ga poklo-
nio.Ako nekada naletim na malo veči toga tipa,odma ga uzimam,a ovaj alališem.
-
Zoki neznam hemijske sastave nicega pa ni kotlica,ali ih posedujem svih vrsta i tvrdim da su mi jela najukusnija iz bakraca.Bakarnog kalaisanog pertlovanog kotlica,koji je primio milion udaraca cekicem starog ciganina kotlara,da bi stigao na nasu trpezu....
Neverne tome ,nece se kalaj otopiti i upasti u vasu corbicu,nanos kalaja je toliko tanak da nemoze da zasuzi.
Zoki daj slika i zavrsavaj to :good:
-
Nisam ja "Neverni Toma",nekad su se za cevovd koristile azbestne cevi,pa je kasnije dokazano da je azbest kancerogen,tako se za cevovod ne koriste ni bakarne cevi jer je takodje i oksid bakra stetan za ljudski organizam.Kalaj nije stetan,ali gde se izgrebe ostaje go bakar,svi se cudimo odakle toliko bolesti,a ne trudimo se da izbegavamo bar ono sto je dokazano stetno po zdravlje,pa sto se mene tice ako je dobar ukus iz azbestnog kotlica,ti kuvaj u njemu i jos ga premazi trafo uljem da malo ocelicis organizam,jer trafo ulje sadrzi radioaktivan element Radon.Slucajno sam radio u ministarstvu ekologije,pa ti mogu preporuciti jos stetnih materija za ljudski organizam,ako resis da se dobro ocelicis.
-
Nisam ja "Neverni Toma",nekad su se za cevovd koristile azbestne cevi,pa je kasnije dokazano da je azbest kancerogen,tako se za cevovod ne koriste ni bakarne cevi jer je takodje i oksid bakra stetan za ljudski organizam.Kalaj nije stetan,ali gde se izgrebe ostaje go bakar,svi se cudimo odakle toliko bolesti,a ne trudimo se da izbegavamo bar ono sto je dokazano stetno po zdravlje,pa sto se mene tice ako je dobar ukus iz azbestnog kotlica,ti kuvaj u njemu i jos ga premazi trafo uljem da malo ocelicis organizam,jer trafo ulje sadrzi radioaktivan element Radon.Slucajno sam radio u ministarstvu ekologije,pa ti mogu preporuciti jos stetnih materija za ljudski organizam,ako resis da se dobro ocelicis.
ljudi ne zezajte se sa kancirogenim stvarima...
-
Nije problem samo bakar. Veci je problem kalaj. Pitanje je KOLIKO OLOVA IMA KALAJ KOJI SE KORISTI ZA KALAJISANJE KOTLICHA. Da ce se kalaj otopiti ne treba brinuti jer kotlic ne prelazi temperaturu topljenja kalaja obzirom da u sebi ima tecnost koja ne prelazi 100 stepeni. :drinks:
-
Ajde malo ozbiljnije citajte poruke.
Ja se raspitujem o kalaju 99% cistoce,a vi uporno o olovu.Bakarni kotlic da se zastiti kalajajem kako bi bio ispravan za upotrebu,vi bakar je skodljiv.Nesto tu ne
stima.Ali mozda tako treba.
-
zoki sve je ok , ali pazi da nadjes kalaj 99% a to se ne nalazi na buvljaku ....
-
Na buvljaku verovatno mozes da nadjes OLOVO SA KALAJEM :dance1: :dance1: :dance1: znaci :nono: na buvljaku :smile:
Ili sto bi reko Zoran Radmilovic ''IMAM RESENJE'' Kupis vecu kolicinu kalaja na buvljaku (oko 100 kila) i onda to lepo istopis i odlijes frakcije pa dobijes 100% cist kalaj i 100% cisto olovo. Kalaj za kotlic a olovo za pecanje i GOTOVA STVAR !!! :drinks:
-
100kg?? :taunt: :taunt:
Hoce to biti dosta za jedan kotlic?? :taunt: :taunt:
-
za kotlic nece ali oce za pecanje :)
-
Zoki slusaj sad ja imam bekrac 50l pa 3kom po 15l pa jedan od 12l pa emajlirani pa kotlic liveni pa niklovani i otvoreno bure pivsko 30l i50 l i zapamti ne daj bakrac nikome.Novi ne kostaju nista bakracari znaju i kazu da se pravi dobar bakrac pravi od muskog bakra.Ja sam za jedan u kom kuvam corbu platio 60e kalaisanje ,
a nov po vasarima 35e.Ti ako neznas koji kalaj treba ne diraj nista.Meni je jedan prijatelj limar kalaisao i ne valja mnogo kalaja curi.I zapamti prazan bakrac nikako na vatru.Nadji bakracara i plati i cuvaj ga .
-
Hvala Sale m,
Kotlic sam dobio od cerke moga pokojnog prijatelja,
prosto sumnjam da cu da ga otudjim,mada i dalje jurim kalaj.
-
Ako bas hoces da ga koristis odnesi ga na peskarenje. U principu gvozdje nije otrovno i esencijalan je u ljudskoj ishrani mada u vecim kolicinama daje bljutav ukus doduse ako se nalazi u vodi :)
-
Калај се користи за превлачење других метала танким слојем, побољшавајући њихову отпорност на корозију. Овај процес се користи за заштиту челичних судова који се користе у прехрамбеној индустрији као што су нпр. лименке које се праве од белог лима који је уствари калајисани гвоздени лим.
Велике количине калаја употребљавају се за израду легура: бронзе (легура са бакром), метала за лемљење (легура са оловом), типографског метала (са антимоном и оловом), британија метала (са антимоном и бакром), а користи се и за израду прибора за јело и за клизне лежајеве. Легура калаја и олова има ниску температуру топљења (нпр. при 60% калаја та температура износи 180°C) користи се у електротехничкој индуструји.
-
Da zavrsim temu.Pronasao kazandjiju,kotlic kalajisan.Ako nekom treba majstor je u Beogradu Viktor 063221229.
-
Da zavrsim temu.Pronasao kazandjiju,kotlic kalajisan.Ako nekom treba majstor je u Beogradu Viktor 063221229.
Нек је са срећом, још само да пробамо ту чорбу из чувеног котлића калајисаног. 114 114 114
-
Pazi da ti ne pozli od te corbe ,da si rekao vinjak u redu ali corba.... no125
-
Ма немој само да ме мириш са вињаком и горким листом, мојим крвним непријатељима. У рату сам против њих већ једно петнаестак година. flasica flasica flasica no125 no125 no125