Moja Ladja

E, ovako treba... => NAUTIČKA DISKUSIJA => Temu započeo: Drivee 28, 08, 2019, 10:53:30 pre podne

Naslov: Ponton za pecanje
Poruka od: Drivee 28, 08, 2019, 10:53:30 pre podne
Da li bi ova 4 bureta bila dosta za dvojicu pecarosa?

Sve mislim da bi ta dva na kraju potonula ili se dobro spustila sa 125kg+oprema za pecanje..

Naslov: Odg: Ponton za pecanje
Poruka od: Ljuba 28, 08, 2019, 11:49:14 pre podne
Ma ubacite još 2 bureta i mirni ste.
Naslov: Odg: Ponton za pecanje
Poruka od: Drivee 28, 08, 2019, 11:53:54 pre podne
I to na sredinu.. ?
Naslov: Odg: Ponton za pecanje
Poruka od: Kabe 28, 08, 2019, 12:35:38 posle podne
Možda bolje sa leve i desne strane zbog veće površine i stabilnosti.
Naslov: Odg: Ponton za pecanje
Poruka od: DuleN 28, 08, 2019, 13:53:47 posle podne
Sa ova 4 bureta to nece biti stabilno...
Naslov: Odg: Ponton za pecanje
Poruka od: Misha D 28, 08, 2019, 14:51:38 posle podne
Na sredini mora imati produzenu gredu po 2 m sa svake strane i na kraju po jedno bure.
Samo se tako dobija na stabilnosti.
Riba bajbolje radi kada je temp vode oko 4-12c, ali kupanje tada ne radi bas najbolje
Naslov: Odg: Ponton za pecanje
Poruka od: calypso2 28, 08, 2019, 17:12:48 posle podne
Ajmo od početka...
Arhimedov zakon glasi da na svako telo potopljeno u tečnost deluje sila potiska koja je jednaka težini telom istisnute tečnosti. Drugim rečima, telo potopljeno u tečnost biva lakše za koliko iznosi težina istisnute tečnosti. Ovo je osnovni zakon hidrostatike (i aerostatike). Ovaj zakon je opšti i važi za sve fluide i gasove, ali je prvo otkriven kod tečnosti.

Ovaj princip je razlog zašto čamci plivaju i vazdušni baloni lete. Ako je sila potiska jednaka težini tela, telo je u mirovanju.
Burad od 4x 200litara istiskuju zapreminu od npr. 400kg ukoliko su potopljena do pola u vodu...800kg ukoliko su potopljena skroz.
Odgovor ti je jasan!  114
(Mogao bi i omanji auto da staviš na taj ponton)
E sada...ako stanete obojica na ivicu, sve sa opremom... kuku
tako da ti treba sto veća površina osnove
Naslov: Odg: Ponton za pecanje
Poruka od: zankiki 29, 08, 2019, 10:37:57 pre podne
Ako tu uračunaš 50kg za težinu samih buradi, još 100kg za balvane, još 50-ak za nekakav patos, to je već 200... Svko neka sa opremom ima 150, to je već 500... Ako slučajno nisu na sredini, ode sve dodjavola...

Naslov: Odg: Ponton za pecanje
Poruka od: Drivee 29, 08, 2019, 13:28:08 posle podne
Tako i meni lici, ipak treba jos dva komada. Hvala na pomoci.
Naslov: Odg: Ponton za pecanje
Poruka od: calypso2 29, 08, 2019, 14:09:39 posle podne

postoji osim
statičke i vizuelna - psihološka stabilnost koja se primennuje pri projektovanju objekata (npr. moze objekat da je statički stabilan, ali dzaba ako, kada ga vidis mislis da ce ti pastinna glavu...)
Stavi ukupno 6 kom burati i uživaj kako Bog zapoveda  114 i mirna Bosna (i Sava, Dunav, Tisa, Bosut, Rzav...)
Naslov: Odg: Ponton za pecanje
Poruka od: DuleN 30, 08, 2019, 09:26:44 pre podne
Na sve napisano dodao bih jos nesto: Ovaj sistem postavljanja i ucvrscivanja buradi mi se u opste ne svidja i smatram ga izuzetno nesigurnim.  Burad se u principu zakljeste izmedju dve sipke, pa se onda  dopunski ucvrste limenom trakom koja ih zategne. Tako ucvrsceno bure ne moze da izleti levo ili desno, dok je ovde ucvrsceno samo za gredu na desetak petnaest cm svoje povrsine. Ovde  je majstor dodatno zavario dve sipke, da bi to malo ucvrstio, ali to je drzi vodu dok majstori odu, jer ce na tom varenom delu burad daleko brze koroditati i propasti...
Naslov: Odg: Ponton za pecanje
Poruka od: Misha D 30, 08, 2019, 09:35:35 pre podne
Burad treba ukljestiti izmedju dve sipke ili grede bez traka.
Kada bure istruli i napuni se vodom ako je tako montirano samo ce potonuti, ako je pricvrsceno  povuci ce sa sobom splav, tj.nagnuti splav na tu stranu a onda ga je tesko otkaciti
Naslov: Odg: Ponton za pecanje
Poruka od: zankiki 30, 08, 2019, 09:44:03 pre podne
Ovo poslednje je tačno sa praktične, ali potpuno pogrešno sa ekološke strane.... ha ha
Naslov: Odg: Ponton za pecanje
Poruka od: DuleN 30, 08, 2019, 09:52:02 pre podne
Burad treba ukljestiti izmedju dve sipke ili grede bez traka.
Kada bure istruli i napuni se vodom ako je tako montirano samo ce potonuti, ako je pricvrsceno  povuci ce sa sobom splav, tj.nagnuti splav na tu stranu a onda ga je tesko otkaciti
Sa ovim se u potpunosti slazem, mada se u praksi naj cesce stavljaju i trake jer se ljudi plase talasa  i ispadanja burica...
Naslov: Odg: Ponton za pecanje
Poruka od: Misha D 30, 08, 2019, 11:58:07 pre podne
Pre 30tak godina imao sam splav 6x6m sa kućicom na Savi, kod Makiša i bio je na burićima pričvršćenim žicom kako je to majstor pametnjaković uradio.
Posle 4-5 god u sred zime nagnuo su prilično na stranu gde su ga povukli bušni burići, morali smo da čekamo leto da bi im iz vode prišli i otkačili te žice.
Još jedna opasnost postoji za splav ako su burići pričvršćeni. Kada nasedne ma mulj usled naglog opadanja vode i neredovnog obilaska vlasnika onda ga je teško odatle izvući jer je blokiran u blatu tim burićima. Kada su slobodno uglavljeni ta operacija je neuporedivo lakša.
Burići retko kada sami ispadaju od talasa sem ako im u tome "ne pomognu" komšije i zato ćete videti da su većina burića obeležena masnom bojom "grbom" vlasnika.
Naslov: Odg: Ponton za pecanje
Poruka od: srsa 30, 08, 2019, 16:01:54 posle podne

Burići retko kada sami ispadaju od talasa sem ako im u tome "ne pomognu" komšije i zato ćete videti da su većina burića obeležena masnom bojom "grbom" vlasnika.

Ех ти наши "доброкомшијски" односи.  kuku
Naslov: Odg: Ponton za pecanje
Poruka od: kole 30, 08, 2019, 19:42:11 posle podne
A kako izvučete iz vode te bušne buriće? Ili ih, po starom srpskom običaju, ostavite?
Naslov: Odg: Ponton za pecanje
Poruka od: DuleN 30, 08, 2019, 20:02:47 posle podne
Postoji alat koji se kako gde zove: viljuska za burice, vile za burice, .... U stvari, jedan metalni polukrug na drsci, koji se gurne na bure, onda polugom na gore i bure je napolju...
E sad ko sta radi s tim buricima....