Moja Ladja
Nautika opšta... => OPŠTA DISKUSIJA => Kulinarske čarolije => Temu započeo: Arsa 13, 12, 2013, 20:48:25 posle podne
-
Moj prilog predizbornoj tišini. sajkaca
Sutra ujutru počinjem da ćutim. rolleye
-
Arso svaka čast. Melem za oči i stomak. Domaćinski nema Šta manger-14
-
Evo gde su one gloce iz dunava zavrsile. rolleye
-
arsooooooooooooooooooooo davaj recept, daj vise informacija !!!!!! :)
-
Evo gde su one gloce iz dunava zavrsile. rolleye
Dole skobalji, gore šarani, poneki som i jedan amur.
Da, ima i po neka gloca od preko kilo... 6589
-
POZDRAV SVIM LJUBITELJIMA SUŠENE RIBE ok
Na proleće hoću da napravim pušnicu pa me zanima sušenje ribe.
koliko je dimiš i koliko posle toga sušiš.
Prošle godine smo krkali šarane koji su bili tako sušeni da nije bilo potrebno da se peku. Prste da pojedeš.
A ove ću morati da ih malo propržim.Zato što ribu sušim na drugom mestu a čovek ne zna tu proceduru.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ribu prvi dan baci na duži dim,sutra pusti 2-3 dima,i onda se suši 3-5 dana na promaji.
Drvo za sušenje Bukva, tako da meso poprimi crvenkastu boju.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Interesuje me proces sušenja da ne moram da ih pržim.
Znam samo da, što je krupniji to je bolje meso.
-
Evo gde su one gloce iz dunava zavrsile. rolleye
Dole skobalji, gore šarani, poneki som i jedan amur.
Da, ima i po neka gloca od preko kilo... 6589
Јели Арсо, колико си плаћао рибу? ha ha stri stri flasica
-
rolleye
-
Arso svaka čast za tišinu. k5
-
Kao sto reko BRAVO MAJSTORI,nema leka.
-
Kao sto reko BRAVO MAJSTORI,nema leka.
kakav si ti lik offtopikujes temu sa susenom ribom ... m07800
-
Arso ćutiš zbog izborne tišine ili je to tajna "VELIKIH "majstora.
-
Covjek je vec jednom opsirno napisao o ovome . Koliko se sjecam pusnicu je pravio od tabli koje je dobio (kupio) od neke stamparije . Dakle lim koji se koristi u stampi . Tanak ,lagan a dugotrajan. o
Dragi Zorane postajes grdji i od mene . Evo ja cu da pisem o politici a ti nama napisi nesto od tvog zaista zavidnog iskustva u plovidbi .
Evo odmah pocinjem .Politika je ...Politika je ...Politika je ...Politika je ...Politika je ...Politika je ...Politika je ...Politika je ...Politika je ...Politika je ...Politika je ...Politika je ...Politika je ...Politika je ...Politika je ...Politika je ...Politika je ...Politika je ...Politika je ...Politika je ...Politika je ...Politika je ...Politika je ...Politika je ...Politika je ...Politika je ...
Aj sad ti
-
Kada se jede onda se ćuti. lol
Ovo iz šafoljka ide u sardine.
Ono što je ostalo za drugi dim ide u druge đakonije. 114
Ćutim zbog izborne tišine kako se ne bih zakačio sa svojim prijateljima koji su različitih političkih gledišta. roll4
Mislim da se oko ovoga sa slika svi slažemo... 357
-
E samo da znate kakvu Zoran ima high tech pusnicu,samo mudro cuti i pravi dimnu zavesu.....
-
E samo da znate kakvu Zoran ima high tech pusnicu,samo mudro cuti i pravi dimnu zavesu.....
i to u centru grada zagadjuje trg republike 4587
-
ponovo sam pročitao celu temu a zaključak je sledeći,Zorane ako želiš da se svadjaš moraćeš da prozoveš imenom te rekoplovce. sha
-
POZDRAV SVIM LJUBITELJIMA SUŠENE RIBE ok
Na proleće hoću da napravim pušnicu pa me zanima sušenje ribe.
koliko je dimiš i koliko posle toga sušiš.
Prošle godine smo krkali šarane koji su bili tako sušeni da nije bilo potrebno da se peku. Prste da pojedeš.
A ove ću morati da ih malo propržim.Zato što ribu sušim na drugom mestu a čovek ne zna tu proceduru.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ribu prvi dan baci na duži dim,sutra pusti 2-3 dima,i onda se suši 3-5 dana na promaji.
Drvo za sušenje Bukva, tako da meso poprimi crvenkastu boju.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Interesuje me proces sušenja da ne moram da ih pržim.
Znam samo da, što je krupniji to je bolje meso.
Poslao sam ti pp da ne upropastimo načisto ovu temu. lol
U svakom slučaju, zbog ekspanzije nekakvih raznih crvića (glistica) koje su se pojavile i u tkivu ribe preporučujem krajnje mere opreza. To podrazumeva obaveznu termičku obradu (prženje, kuvanje ili pečenje) dimljene ribe.
Sam dim nije garancija da su paraziti koji su možda prisutni u ribi, uništeni.
-
Kako je izborna tišina prošla i rezultati su poznati, mogu slobodno da ponudim srećne, nesrećne i one kojima je sve jedno ko je pobedio i ko će pobeđivati.
Izvolte pa birajte lako meze za doručak. Sardina ili pašteta.
Nemam male konzervice pa mi je pakovanje od nekih 2,5 kg. 114
-
arso na koji nacin odrzavas pastetu ?
-
arso na koji nacin odrzavas pastetu ?
Nožem, viljuškom, nekad i kašikom pa direktno na hleb. 357
Nikola pašteta mi nikada ne traje duže od 7 dana. Pravim je upravo onoliko koliko može da se brzo pojede. Ove megalomanske količine su samo za slavu kada imamo puno gostiju "navučenih" na paštetu.
Inače, sardine pakujem u kese koje potom vakumiram i ostavljam u zamrzivač pa odatle vadim koliko mi treba.
Kad su mi klinci bili mali, Veca je tim sistemom uvek imala pakovanje od 250-300 gr. sardina koje je čas posla odmrzavala i pravila im svašta nešto lepog.
-
kako pravis sardine?
meni je pokojni ujka pokazao ovaj recept...
u serpu od recimo deset litara na dno se naredja recimo par tankih letvica, sa razmakom, taman toliko da odvoje od dna posude ... na to ide dva reda ribe, pa opet drvene letvice i tako do vrha... onda se sipa ulje da prekrije zadnjui red ribe 1 cm ... i onda na tihoj vatri to se kuva 6-8 sati....
zacini dal na kraju dal u toku ne secam se...
-
premesteno u novu temu !
-
Ti kad god se pokaže nešto interesantno...premestiš i posle više više ga niko ne nađe!
-
pa ovako je na pravom mestu i upecatljivije !
a i zasluzuje svoju temu !
-
Otkri nam tajnu gde je sad premestena ova tema da pratimo dalje.
-
kako pravis sardine?
meni je pokojni ujka pokazao ovaj recept...
u serpu od recimo deset litara na dno se naredja recimo par tankih letvica, sa razmakom, taman toliko da odvoje od dna posude ... na to ide dva reda ribe, pa opet drvene letvice i tako do vrha... onda se sipa ulje da prekrije zadnjui red ribe 1 cm ... i onda na tihoj vatri to se kuva 6-8 sati....
zacini dal na kraju dal u toku ne secam se...
Sardinu pravim od raznih vrsta bele ribe a radi šmeka dodam i deo prodimljene ribe.
Poređam 4 kg očiščene ribe u pekač.
Pod tim mislim da su uklonjene glave i sva peraja. Ako je zgodno povadim krupnije kosti, ako ne nema veze sve će omeknuti.
Ređa se red ribe pa se pospe malo limuntusom i dva puta soli koliko se uhvati sa 4 prsta. Ako dominira dimljena riba, uopšte se ne soli.
Kad se sve presloži i upotrebi JEDNA kesica limontusa na 4 kg. ribe, sipam 1 litar zejtina tako da riba ogrezne u njemu. Znači da ne viri iz zejtina pošto bi se deo koji viri, praktično pržio. Poklopim sve folijom i zadihtujem da nema kontakt sa vazduhom, preko stavim poklopac i ubacim pekač u rernu.
Po originalnom receptu, sve se krčka 2 sata na 150 stepeni i još dva sata na sto stepeni. Ja sve držim na 150 stepeni 4 sata i to mi se pokazalo sasvim dobro.
Sardinu spremam posle ponoći, jer je struja jeftinija. Kad istekne 4 sata, isključim šporet a pekač ostane u rerni do ujutru kada bacam pogled na rezultat moga rada.
Sve to izgleda ovako:
-
114 Sta si sad stao,ajde sve lepo do tanjira.
-
Otkri nam tajnu gde je sad premestena ova tema da pratimo dalje.
evo je tema :)
@Arso , slican princip kao onaj gore recept
-
Arso dali uz to ide vruc lebac ? I koje 114
-
Arso nadam se da paštetu isto pakuješ po 250-300gr,za nas mršavije što nismo ješni. 114
-
daj recept i za paštetu, ako je bio molim upustvo da ga nadjem sajkaca
-
Niste ni primetili da su zavrseni IZBORI na Vozdovcu.
-
daj recept i za paštetu, ako je bio molim upustvo da ga nadjem sajkaca
Paštetu pravim tako što prvo napravim sardine (recept sam napisao na prethodnoj strani). Trudim se da masa bude sa manje ulja iz sardine. Zato sardine za mlevenje vadim onom kašikom sa prorezima.
Posle sameljem sardinu, dodam majoneza, senfa i bibera i eto paštete.
Najlepše je što se čovek ovde može igrati i isprobavati razne varijante.
Tako, kad imate samlevenu sardinu, možete tu masu podeliti na više delova i isprobavati razne kombinacije sa paprikom, sirom, maslinama, belim lukom ... Šta god želite.
A maže se na slane galete sa susamom. roll4
-
Arso nadam se da paštetu isto pakuješ po 250-300gr,za nas mršavije što nismo ješni. 114
Za tebe i neke moje drugare, ide originalno pakovanje 2,5 kg. lol
-
blago nama. Arso domačine sretna slava. 114
-
Uštipci od šajota.
Šajot je bodljikava vrsta tikvica koja se u poslednje vreme odomaćila i kod nas.
Elem, evo prostog recepta.
Šajot oljuštimo kao šargarepu.
Obzirom da ovo povrće ima bodlje, problem se rešava navlačenjem čistih rukavica.
Kada odstranimo koru, izvadimo semenku koja se nalazi u sredini ploda.
Plod se narenda, posoli, i ostavi da odstoji u frižideru oko sat vremena. Potom se masa izvadi, i rukama iscedi. Izađe baš puno tečnosti.
Doda se heljdino (može i obično belo) brašno, biber, vegeta i kesica praška za pecivo.
Masa se dobro promeša, ostavi da još malo odstoji i potom se kašikom zahvata i prži u vrelom ulju.
Ukus je stvaaaarno dobar.
-
114 Arso kaži mi dali to bleji grokće.
-
114 Arso kaži mi dali to bleji grokće.
Nit bleji nit grokće. lol
Ali, kao prilog, bilo je i nešto što pijuče sa 8 nogu. sajkaca
-
Daj jos jednom oko rukavica ? Ova povrcka ne izgleda uopste bezazleno :)
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
-
Daj jos jednom oko rukavica ? Ova povrcka ne izgleda uopste bezazleno :)
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Sve zavisi od starosti povrća. Što je plod stariji, bodlje su tvrđe.
U svakom slučaju, staviš rukavice dok oljuštiš pacijenta i ne boli te glava. Ako nemaš rukavice, šajot mošeš držati uz pomoć obične kuhinjske krpe.
-
Zarežeš sa strane na dva mesta gde ćeš da držiš dok ljuštiš sajkaca
U medjuvremenu možeš da vežbaš sa kestenom ha ha ha
-
Толико муке око тог бодљикавог прасета.
Ја остајем веран класичном прасету - извини, Арсо, није минирање теме, него изношење личног става!
-
Ма бодљикаво или класично, прасе је прасе, само нек је реш и да има шприцера. flasica 357 ffff
-
Mnogi će na prase da zaborave u budućnosti koja je već počela.
Za svaki slučaj, ja predlažem i alternativu. lol
Recimo žirafa. Ima vrata koliko nećeš. stri
-
ja postujem svako prase , nikako da se izborimo .. bitka traje drugi dan vec !
(https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/1907875_10152849775703482_1189726441683687896_n.jpg?oh=4707c835a89103c7373691d6c147b3ca&oe=54DB4833&__gda__=1424848396_94a11b84df03d1e35b1f46a6a39f64a9)
sad ce nas prozivaju da smo praseci forum :)
-
Reših da danas aktiviram talandaru.
Pripremam je za zeca. Ali, pošto je zec u šumi, kao zamorče, poslužiše krilca, krompiri, pečurke, paprika, slaninica, luk i svašta nešto.
Početak snimljen, ali kraja nema.
Nismo izdržali i sve smo odmah izeli. roll4
-
ok Pripreme su naj važnije dali su pripreme uspele?
-
ok Pripreme su naj važnije dali su pripreme uspele?
Nadovezujem se na ovaj komentar. 6589
U sklopu poznatih priprema idu i ste takve radnje.
Na žalost, ove godine kao nikada ranije u pušnici imam više kupljene od ulovljene ribe. kuku
Ali to ne menja način priprema. 357
Posebna atrakcija, ove godine biće nekoliko deverika kao ove sa zadnjih slika.
-
Aman brate Arso da si odmah prestao sa kačenjem ovakvih slika tamburanje
Na poslu sam i balavim ispred računara f85 f85
-
ajd sad lepo, sve po redu.... kako ide priprema...?
-
ajd sad lepo, sve po redu.... kako ide priprema...?
cekaj bre idemo ispocetka, odakle ti ovolika riba? kako do nje doci ?
-
ajd sad lepo, sve po redu.... kako ide priprema...?
cekaj bre idemo ispocetka, odakle ti ovolika riba? kako do nje doci ?
Кад човек зна, онда зна! А ко до сада није научио, тај тешко да ће и научити.
-
114
Kako bre otkud riba.... Pa jel vi niste čuli za SPORTSKI RIBOLOV stri
-
ajd sad lepo, sve po redu.... kako ide priprema...?
cekaj bre idemo ispocetka, odakle ti ovolika riba? kako do nje doci ?
Evo redom.
Nije sva riba moja. Radio sam i uslužno dimljenje za neke svoje poznanike. Tako je i meni ostalo više, roll4
Do ove ribe se ne dolazi baš lako.
Kuče sam pustio da celu noć dežura. Ja stražarim danju, a postavljene su i osmatračke stanice sa video nadzorom usmerenim ka pušnici.
Minska polja još neću postavljati pošto sam u zadnje vreme zaboravan pa ...
E kad dođe slava, onda više nema opasnosti.
Svu ribu izemo i nemam brige. sajkaca
-
Заборавио си да наведеш и ненајављену инспекцију спроведених мера обезбеђења, са анализом. clap 114
-
Заборавио си да наведеш и ненајављену инспекцију спроведених мера обезбеђења, са анализом. clap 114
Mislim da se boravak pojedinih pripadnika bezbednosnih struktura podrazumeva.
Osim Srse dolazili su i neki protivpožarci da izvrše procenu bezbednosti i još neke procene... zaboravili smo koje. ha
-
Jaoooj, људи, јесте ли чули?
Нека ми Арса не замери што овде убацујем али вест је најновија а имаће знатног утицаја на наше животе.
Данас је потписан споразум са Кином о извозу наших јагањаца у Кину!
Дакле, ко је јео - јео је. А ко није - и неће!
Готво. Нема више.
Док су се наши јагањци некако и борили са нашим јагњећим бригадама, бивало је мало и за нас, обичне смртнике. Али сада...
Готово. Остаје нам да научимо од Арсе како се то дими риба и да се бацимо на пост.
-
Kina je najveci izvoznik i proizvodjac jagnjeceg mesa na svetu.... ne bojim se ja za nase jaganjce...
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
-
Kina je najveci izvoznik i proizvodjac jagnjeceg mesa na svetu.... ne bojim se ja za nase jaganjce...
Море шта да радимо ако пређу на козе и зецове? kuku flasica ffff
-
Kina je najveci izvoznik i proizvodjac jagnjeceg mesa na svetu.... ne bojim se ja za nase jaganjce...
Море шта да радимо ако пређу на козе и зецове? kuku flasica ffff
Ma imamo mi izvozne adute i u toj oblasti. roll4
Ali, ajde da još malo smaram.
Zapravo se ponavljam iz godine u godinu. I to mi u opšte ne smeta. sajkaca
-
Pa pošto silom prilika nisam na vodi, iskoristih slobodno vreme da spremim neke đakonije pa da u novu godinu uđemo bolje raspoloženi.
Ukratko spremio sam špikovanu svinjsku plećku sa prelivom za istu. Glavno jelo je bio gulaš od pečurki (vrganj i šampinjoni), a sve to je pratila čorba od povrća sa dodatkom šajota i proja sa prazilukom i šampinjonima.
To bi ukratko bilo to. Slike izgledaju ovako a svi prezadovoljni. 6589
-
Otvaranje sezone! roll4
-
Sjajno!
-
Таман хтедох да кажем да је ово опасно по здравље и оних који једу и оних који гледају, кад угледах ону чашицу. Искрено се надам да је то нека шљивовица (не из локал-патриотских разлога, већ зато што мислим да је то најбоље од свих жестоких пића) али и ако није, сигурно је лек за душу (а тело нек се снађе како уме).
-
svaka cast maestro
-
hi k5 harm 114 114 114komshija bravo svaka cast
-
Juče bilo pa nestalo.
Danas se dimi nova tura. 114
-
Priprema za zatvaranje sezone. sajkaca
-
Ето зашто нема рибе у рекама! sB0
Све су код Арсе у пушници tamburanje
-
Zatvorena sezona dimljenja. sajkaca
Juče smo malkice i probali. Početak snimljen, ali kraja nema. Ko da se time bavi. Omlatismo ga "kao svinja baštu". 357 114
-
Arso, koja ti je ovo riba na drugoj slici ? sha
-
Alexa, to je dimljeni šaran. 114
-
Alexa, to je dimljeni šaran. 114
Druga slika, saran na kockice stri pa prosaran ?
-
Alexa, to je dimljeni šaran. 114
Druga slika, saran na kockice stri pa prosaran ?
Их, Алекса, па то и дете зна - додатак јелима која се користе у посне дане. То је нешто као "вегета" на српски начин.
-
Otvarena nova sezona!
A beše sardina i pašteta. :)
-
Šta reći!? Majstor svog zanata. Bravo !
-
Vidim ja Arso da ces ti i porez poceti da placas. thumbup 114
-
Још само да је сву ту рибу сам упесао, где би му весељу крај био?
Али нека, Арсо. Ево, ја се почео спремати за пецање следеће године, сређујем и комплетирам прибор.
Кад ја почнем да пецам... Та иди... нећеш моћи толико да прерадиш у својој мануфактури.
Има да отворимо мало правно лице (чујем дају подстицај од 200 хиљадарки - ма, за те паре, има да се напецам онолико!)
-
da se proba... k5
-
Arso, sa cime vakumiras ? Motor od frizidera ili imas vakumirku ?
-
Arso, sa cime vakumiras ? Motor od frizidera ili imas vakumirku ?
Imam kućnu vakumirku. :)
-
Dobro je dobiti odgovor makar i posle četri godine, nego ga uopšte ne dobiti :D kgk
-
Arsa je nas drug. Ne ljutimo se mi na njega ! kgk
Ja sam srecan sto se Arsa nama vratio ovde na forum i vodu !