Moja Ladja
Ribolov => Ribolovačka Čarda - Mesto za kafanske priče => Temu započeo: Jezerash 17, 08, 2012, 11:19:36 pre podne
-
Pošto nisam našao sekciju za hranu otvaram ovde temu o dobrom receptu i izradi ćevapa u kućnoj varijanti
Oni kupovni ćevapi mi se ne sviđaju pa ako ima neko originalni recept po kome mogu sam da napravim dobre ukusne i sočne ćevape neka baci koji tajni recept.
JA imam ovaj recept ali kad uradim tako, ipak ne ispadnu kako treba. Nisu sočni i mekani nego budu suvi
Sastojci za 8 osoba:
600g teletine;
1 čen belog luka;
1400g junetine, od plećke;
3 prstohvata bibera;
40g soli.
Priprema:
Sameljite junetinu i teletinu, pomešajte pa u mleveno meso dodajte so i dobro izmešajte. Mešajte 5 minuta ili duže, najbolje rukom, pa ostavite da odstoji u frižideru, na 3°C, 12 sati (mada može da stoji i 24 sata). Protisnite beli luk i dodajte ga u mleveno meso.Dodajte biber pa mešajte meso bar 10 minuta.
Oblikovanje:
Ćevape oblikujte pomoću za to namenjenog levka, a možete da ih oblikujete i vlažnim rukama, pa ih ostavite još bar 2 sata u frižideru pre pečenja.Banjalučki ćevapi su prečnika oko 2 cm, dužine oko 5 cm i prave se "pločoce" od po četiri ćevapa u nizu.
Od 2 kg mlevenog mesa bi trebalo da se dobije oko 40 "pločica" ćevapa.
Pečenje:
Namažite uljem tiganj ili ploču na roštilju. Pecite ćevape po nekoliko minuta sa svake strane, dok lepo ne porumene.
-
114
Nekako nisam siguran da je recept dobar.....pa bi bilo dobro da se obrazuje mnoooogočlana komisija, bongo k5 bongo
obezbedimo nastavni materijal i da se uradi praktična nastava 357 357 357
Preporuka je da se obezbedi i .....količina protivotrova...ladnog... ok114 114 114 114 114 114
p.s.
Kako nije red da položiš iz prve budi spreman za popravni...nekoliko puta.. stri
-
znao sam da neće biti ozbiljnih odgovora na ovu temu 6589
ali dok se ne postavi dobar TAJNI recept koje meso, koji začini...ništa od degustacije 456
-
Pošto nisam našao sekciju za hranu otvaram ovde temu o dobrom receptu i izradi ćevapa u kućnoj varijanti
Oni kupovni ćevapi mi se ne sviđaju pa ako ima neko originalni recept po kome mogu sam da napravim dobre ukusne i sočne ćevape neka baci koji tajni recept.
JA imam ovaj recept ali kad uradim tako, ipak ne ispadnu kako treba. Nisu sočni i mekani nego budu suvi
...
E, moj prijatelju! Znate li zašto su suvi?
Pa zato što u receptu ne stoji da se serviraju uz hladno pivo ili špricer!
Probajte i videćete da sam u pravu. A ako imate nekih dilema, pozovite me kad budete sledeći put pripremali ćevape i ja ću vam rado pokazati na licu mesta. Evo, spreman sam da ponesem pivo ili vino po vašoj želji ali naglašavam - bilo koje, samo da je hladno i da ga ima dosta.
-
debelo ste promašili temu... lol
ovde nije reč koja vrsta tečnosti ide uz ćevape nego kako zamesiti meso za ćevape, one lepe, sočne mekane, gumene, mirisne... f85
-
Uzgred, kada sam u Leskovcu razgovarao sa ljudima koji tamo pripremaju roštilj, pričali su mi o postupku koji oni primenjuju.
Pre svega, treba uzeti meso dobrog kvaliteta.
Meso može da se meša ali može i od jedne vrste.
Treba ga samleti u mašini za meso pa to ostaviti u frižideru da prespava.
Onda se ponovo propusti kroz mašinu ali ovog puta kroz nož za jedan broj manji.
Opet u frižider da prespava.
Treći put se melje - ploča sa još sitnijim rupama i još jedna noć u frižideru da meso sazri.
Posle svakog mlevenja masa se promeša tako da počne da "pućka" prilikom mešanja.
Tek nakon takve pripreme oblikuju se ćevapi u željeni oblik i veličinu i bace na roštilj.
Začine (so, biber, luk...) možete dodavati i posle prvog mlevenja ali bolje je ako to uradite kasnije. Na primer, deo soli posle prvog mešanja. Deo soli i malo bibera i luka tokom drugog mešanja. Ostatak prilikom trećeg mešanja.
Vreme pečenja treba prilagoditi temperaturi i veličini tako da unutrašnjost bude ispečena ali površina ne treba da pregori.
Bolje da je unutra malo "živkasto" nego da je spolja crna kora ugljenisanog mesa.
-
debelo ste promašili temu... lol
ovde nije reč koja vrsta tečnosti ide uz ćevape nego kako zamesiti meso za ćevape, one lepe, sočne mekane, gumene, mirisne... f85
A ja vama tvrdim da ni jedan ćevap neće biti suv ako ga dobro pokvasite.
A vi se samo vadite da bi imali izgovor da me ne pozovete - nema veze.
-
a to za kvašenje, pa znam to...čuo sam da se ćevap tokom pečenja kvasi i preliva sa mešavinom vode i ulja ili još bolje sa sokom koji ispušta ćevap ali ja nemam takvu žicu na roštilju koji skuplja saft od mesa no125 6589
-
molim malo brži razvoj teme jer...
još nismo ni krenuli sa receptom za ćevape a čeka nas i receptura za dobru lepinju 357
-
Ако желиш да ћевапи не буду тврди већ онако мекани, надувени, стави у месо мало соде-бикарбоне. 357 f85 357 f85 ok ok ok И још нешто, у месо за ћевапе никада не иде лук(поред облика то је једина разлика између ћевапа и пљескавица). clap clap clap clap
-
probao sam i sa sodom i opet ne budu mekani i sočni kao u kafani
u ćevape ide beli luk, ne crni, crni ide u pljeske, tako kažu mesari
-
Komplikuješ,
tajna dobrog ćevapa je vrlo prosta,
dodaj ne jedan čen belog luka nego znatno više a kada misliš da je dosta dodaj još jedan, pored njega može i običan ali sitno seckan,
dodaj sodu bikarbonu, so, i malo tucane paprike. Može da odstoji ali i nemora. Meso orginalno najbolje junetina, mada ja pravim zdravu varijantu ćevaoa od konjskog mesa od buta dva puta mleveno. Vatra ne treba da bude prejaka već umerena da se lepo istopi. Oblikuje se iz kuglice u valjak, malo naulji i to je to. Pravi bosanski vapće
Probaj - znači puno belog luka i malo sode, a može i trunka kisele vode
-
Ko ti reko da stavis teletinu,nek ti kaze sto su suvi sajkaca
-
hm..ovo brokerovo mi već deluje nešto konkretno thumbup
konjsko meso, deluje zanimljivo ali gde da nađem meso od konjine i koji deo je najbolji ?
da li ima u "Plavi Dunav" u PA ? kod "Matijevića" i kod drugih mesara nema 100% ?
puno belog luka ne mož`da ne valja, beli luk je zakon, jedino se bojim da ne preteram pa da na kraju probija taj miris luka i da preovlađuje, ali to se da ispraviti sledeći put
prošli put kad sam zamesio, meso pozelenelo na pojedina mesta, kažu to je zbog sode bikarbone jer se razvile bakterije. prenoćilo je u frižideru jednu noć
po ćevapdžinicama često vidim da je mestimično zeleno mleveno meso
doduše nikad mi ništa nije falio (hvala bogu) ali koliko je to opasno...bolje da se stavi soda pre samog pečenja ili ?
-
Momci,apsolutno ste u pravu,ali moram i ja da dodam neku...................
Meso se samelje,usoli pa prenoći. Posle se samelje još jednom,začini i dobro zameša.
Kad oblikuješ ćevape ostaviš ih još par sati u frižideru i to je to.........Da bi meso nakon pečenja bilo sočno treba dodati oko 5% prezli prilikom mešanja. One upiju sokove i ne daju im da iscure na žar....verujte mi,imo sam ja ćevabdžinicu pa sam doktoriro pripremu. Nije na odmet da pre samog pečenja meso još jednom zamesiš i dodaš jedno jaje (na otprilike 2. kg mesa). Od sode bikarbone meso nabubri,prezle ne daju sokovima da iscuri a jaje ga veže da se ne raspada.Sa sodom ne preterivati inače proliv je neminovan. Ima još jedna caka....biber se samelje,ostavi se da izvetri (kako bi izgubio na ljutini pa se stavi više zbog samog šmeka)......pivo i špricer pod obavezno....... 114 357
-
prezle, jaje, luk, pa to je onda ćufta, nije ćevap ?
-
To su cake.....u mnogo manjim količinama se dodaje. Uostalom,probajte.......ili nemojte,kako vam drago... 456
-
tesko je naci pravi recet za cevape , generacijama se prenosi i drzi kao tajna, jedno je sigurno a to je da ga ne rade na takav nacin na koji si opisao jer im je preskupo...ovcetina je obvezan sastojak...nacin pecenja u takvim cevabdzinicama je nesto drukciji, vecinom peku na loju...
Leskovac, Travnik, Banjaluka i recimo ne moze bez Sarajeva....su mjesta gdje se definitvino jedu najbolji cevapi....
par puta ih radio s odredjenim postotkom mesa...uvijek odlicni ali uvijek nesto nedostaje za onaj stopostoni ugodjaj...cak sam kuhao u juhu od govedji kostiju...dodavao...u njoj namakako lepinju...
mozda ipak fali onaj ugodjaj stare cevabdzinice ili tko zna sto
-
Ne znam ali u BGD više nemaš gde da pojedeš dobar - odnosno vrhunski ćevap, možda eventualno kod Cice
-
Brokeru, i kod Cice nekada budu losi, ali u njenoj blizini na 20 metara vrhunski cevap u restoranu Nadoveze, u ulici Zeleznickoj u kafanici Pod lozom, i u Tosinom bunaru iza radnje Klek u restoranu kod Pedje ali samo sredom, nikad neces pogresiti, odmah da kazem nikog ne reklamiram ja sam samo dobar degustator, naravno ovo je sve prica za Zemun, dalje ne znam
-
Kad god dođem u BGD, uglavnom natempiram da svratim do Cice na jednu desetku...Cicini su Sarajevski i to je onaj fazon da su malo živkasti, crveni iznutra. Ukus im je odličan uvek bio. Ako me sećanje služi, kod Cice peku roštilj na ravnu ploču, znači nije klasičan roštilj na ćumur a opet bude ukusan. Ja stanem i čekam kod pulta i gledam kao omađijan šta radi sa ćevapima :) Stalno ih preliva sa onim sokom koji klizi sa ploče i skuplja se u posebnu posudu. Lepinju isto tretira sa nekim prelivom.
Našao sam da umesto prezli, Pazarci stavljaju brašno eek
-
Pa ja ti lepo pričam..........eeee koliko sam tura morao da zavrnem da bi pokupio fazone za roštilj i pizza testo!
Nisu ove sede za badava.............. 114
-
ako neko zeli dobre cevape onda lepo odete u restoran kod tome cumica preko puta cukarickog na banovom brdu mislim na nekadasnje prave cevape aposle toga 114 114 114 sajkaca
-
THX,
beležim sve adrese ali...
šta da radimo mi koji nismo iz BGDa, moramo sami da izbutamo meso, kod mene u okolini nemože da se pojede ćevap ko svet
-
Od svih cevapa koje sam pojeo u zivotu(50 godina a vecinu od toga prezivio u pisa,..oj bosni ) najbolja je krmenadla . Nema potrebe za trikovima i prez.lom samo peci i jedi
-
Od svih cevapa koje sam pojeo u zivotu(50 godina a vecinu od toga prezivio u pisa,..oj bosni ) najbolja je krmenadla . Nema potrebe za trikovima i prez.lom samo peci i jedi
Moj čovek!
Odmah sam znao!
-
u Beogradu provereno dobri cevapi:
-Cuburska lipa (cuburski park gradic pejton)
-Bogoslovija kiosk (dobra im je i pljeska na kajmaku)
-Mara Novopazarska kod Kalenica (ex Sime Milosevica )
-
U Beogradu nema vrhunskih ćevapa, ima dobrih i solidnih, kao kod Cice, ili u pečenjari na Vidikovcu kojoj zaboravih ime. Zato Marina i ja počastimo sebe dobrim ćevapima svaki put kad idemo na more, mada mnogi misle da razlog našeg svraćanja u Bosanski Novi lepota prirode i reke Une!!! jh Ima i toga, ali ćevapi u "Kaktusu" su glavni razlog i vredni su zaobilaska od 200km!!! f85
Recept za ćevape koji mi koristimo je onaj koji je u udžbenicima za kuvare. To je u principu onaj "pravi" ćevap ili ćevapčić. Sve ostale varijacije na temu, dodavanje drugih vrsta mesa i slično, mogu da prođu, ali uglavnom samo pokvare ćevape.
Najvažnija stvar kod ćevapa je, naravno, meso.
Koristi se isključivo junetina od vrata, plećke ili potrbušine. Mnogi uzmu meso od buta, pa se posle čude što je žilav ćevap.
Evo recepta (za 10 osoba):
2kg junećeg mesa
50gr. ulja
40gr. soli
500gr crnog luka.
Iseckati meso na komade podobne za mlevenje, posoliti i ostaviti da odleži. Posle mlevenja, meso treba dobro izmešati, a zatim ga dobro stisnuti u posudi (da se istisne vazduh iz mesne mase). Meso se tako ostavi da odleži u frižideru 24 sata. Tada se meso ponovo melje, na sitnijoj šajbi. Tako pripremljeno meso se može čuvati u frižideru, a neposredno pred oblikovanje ćevapa, meso treba još jednom izmešati. Meso je dobro izmešano i pripremljeno tek kada se počne odvajati od daske ili stola na kojem mešate.
Najbolji su kada se oblikuju neposredno pre pečenja, i kada se pojedu odmah nakon pečenja! 114
Naravno, za vreme pečenja, zalivati ili premazati povremeno mešavinom ulja i vode, ali nije obavezno.
To je bitnije za sočan, zapečen somun, nego za samo meso.
Ako ih oblikujete u pločice po 4, to su onda pravi banjalučki ćevapi. Neki Muslimani dodaju malo ovčetine, i koriste loj, od čega dobiju onaj "njihov" miris. Ja više volim ove klasične, takvi se prave u banjalučkom kraju, i uz Unu (u srpskom delu).
Srbi ko Srbi, eksperimentišu, pa dodaju sve i svašta, čak i jaja i svinjetinu, ali od toga, po meni, nikad dobar ćevap. Na kraju, ukusi su različiti, neka svako pravi kako mu se najviše dopada! 114 114 114
-
Poljo.........svo meso pored cevapa je vegetarijana....
Druze,nemo' da me brines!
sajkaca
-
Provjereno !!! U smjesu se stavlja junetina od vrata i kujruk(govedji rep) jezik, mozak i srz iz kosti. Potom se dobro i zmelje te ostavi da odstoji .
Sa moje tacke gledista :
Najbolji nacin je kad se cevapi,barem jedno 30-40 komada, resiraju pa zaliju kajmakaom. Ostave se da otstoje par minuta a onda ....bace u kantu za smece. Onda kao covjek sjednes i jedes pecenje.
-
lol lol lol ha stri
-
kgk ha ha ha
stri stri stri
-
upavusi 56568
-
malo slika za pred večeru 114
(http://www.dodaj.rs/f/2o/MS/4ukhIRaG/cevapi.jpg)
(http://www.dodaj.rs/f/e/dx/3W1NwQAC/img076.jpg)
(http://www.dodaj.rs/f/2C/mC/4O46VG5w/1/cevapi-mac.jpg)
(http://www.dodaj.rs/f/1H/sv/4cvD88ef/cevapikodmrkve.jpg)
(http://www.dodaj.rs/f/3G/Yy/2hna182T/cevapizoom.jpg)
(http://www.dodaj.rs/f/23/ee/4khEWUWI/dsc03763640x480hu8.jpg)
(http://www.dodaj.rs/f/3v/zR/1eSNb4EJ/2/evapi-lepinjaavatar.jpg)
(http://www.dodaj.rs/f/40/RP/TP7RFnr/n61333505144840428051.jpg)
(http://www.dodaj.rs/f/1n/5o/vNPIJXO/n53029528632498709028.jpg)
(http://www.dodaj.rs/f/14/dm/GF3ZGjO/n5491325777011174961.jpg)
(http://www.dodaj.rs/f/1O/aj/2WvQp6Wn/cevap.jpg)
(http://www.dodaj.rs/f/1N/ba/ODDmuro/b326f7f2053c9258557e21d8.jpg)
-
Vi bre niste normalni s ovim slikama opet sam gladan a tek sam vecerao... f85 f85
114 114
-
" Само поједен ћевап је добар ћевап ". f85 f85 f85 f85 f85
-
Gospodin Laza je u pravu.Svako iznosi neke svoje recepte,i ubeđen je da je pravi.Ja sam za to da se negde na obali organizuje takmičenje,pa degustacija,žiri i proglašenje ćevap majstora.Naći ćemo dobar recept,lepo se družiti i rešiti to pitanje ćevapa. 114 357 114 357 kgk kgk ok
-
Dobro izgledaju ovi tvoji čevapi,samo ja bi umesto onog karlovačkog ispio jednog ,,Rogonju".. 114
-
A da napravimo mini takmičanje u naj ćevapu,svaki takmičar kao i član žirija da obezbedi min 50 ćevapa (svi zajedno smo žiri) pa da onda ocenjujemo 357 114
-
Nisam mogao da ne primjetim nesrazmjer u ovim komadicima mljevenog mesa . Nadam se da ovi gornji nisu neka kritika, ili su mozda za mladu kumu ? ffff
-
taj ćevap se zove "devojački san" jh
-
Ovo su ćevapi "protiv uroka".Meze da se ne urokaš od alkohola cheers
-
danas pravio, uglavnom po receptu od parigroza
ispali su suuuuupeeeeer, lepši nego kod Cice...verujte mi jh
(http://www.dodaj.rs/f/U/UD/3Ft7TrhY/457551468046496890614953.jpg)
(http://www.dodaj.rs/f/X/Wa/37iv9aD/620945468047300910766891.jpg)
(http://www.dodaj.rs/f/44/tT/3aZdpkbo/416494468047864924818338.jpg)
(http://www.dodaj.rs/f/2J/ia/3dOZlDhg/220908468048420938783824.jpg)
(http://www.dodaj.rs/f/3K/NV/1xVr3is9/329872468049336961689896.jpg)
(http://www.dodaj.rs/f/3o/Lj/1Hv8smRu/277543468050512991018437.jpg)
-
Kako bre da ti verujemo na reč-Dok neprobamo , neverujemo. 357