Moja Ladja

E, ovako treba... => Plovila => Temu započeo: Zile-nbg 12, 05, 2021, 08:21:04 pre podne

Naslov: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 12, 05, 2021, 08:21:04 pre podne
Malo sam razmisljao gde da metnem temu, ovde ili u nauticke reportaze, ali budući da ću osim slika postavljati i dosta pitanja iskusnijim kolegama i resavati neke svoje nedoumice, odlicih da je bolje da stavim temu ovde.
Ovih dana smo malo plovili, i imam tu par nekih zapazanja. Hunter kao camac je ok, nemam nekih zamerki. Voznja na rucku mi ne predstavlja uzitak kao sto su neki rekli, ne osecam tu draz, osecam samo bol posle par sati na vodi  ha Druga stvar koja mi se nije svidela je poprilicno prskanje vode pri jacem vetru i talasima, ali boze moj  sajkaca , a da, 20ks je malo  stri
Do sada smo se susretali i sa recnom policijom, potisnicama, gliserima, skuterima, brodovima itd.
Cak sam dobio i besplatno kupanje kada je zena resila da ona malo vozi, pa se smotala sa nekom granom i za tren oka smo se stvorili na nekih 5-6m od glisera koji je lepo orao i pravio povelike talase. Dok se moja gospoja opasuljila, uspela je da okrene camac pod pravim uglom na talase dok sam ja bezbrizno leskario na palubi. E onda se pramac podize, to mi je bilo malo cudno, pa se naglo spusti, a onda je naisao drugi talas koji je preko pramca ubacio nekih 100 litara vode preko moje glave, tako da sam bio mokar od glave do pete  roll4
Naravno, zena kao zena, najvise se zabrinula za svoj telefon i koznu torbu  tamburanje

U svakom slucaju, svaka skola se placa. Juce smo se malo provozali po vetru, isli smo do Baricke ade od koje nema nista  stri i iskoristili smo priliku da vezbamo sidrenje. 2 puta smo se sidrili i to uspesno  upavusi

Ono o cemu razmisljam u narednom periodu u vezi camca je definitivno da vidim kako se ubacuje ona treca sipka umesto zadnjih kanapa za tendu kako bi mi tenda stajala montirana non stop, malo me smara da je stalno vadim iz boksa i da je namestam.
Druga stvar koju cu defitinitivno uraditi je cirada sa drikerima preko celog camca jer je camac dosta prljav, tj prasnjav svaki put. Kako se budem setio nekih stvari, tako cu pisati, a ako nekoma ima savet, sugestiju, slobodno pucajte  114
A da, trenutno smo napravili malo preko 10 radnih sati, ali sezona je tek pocela  6589

(https://i.postimg.cc/J4QBsjTk/IMG-20210430-172905.jpg) (https://postimg.cc/HVVLK81Y)

(https://i.postimg.cc/XNfrPw6z/IMG-20210504-153558.jpg) (https://postimg.cc/4n347Hd6)

(https://i.postimg.cc/Znx0yhLS/IMG-20210504-161552.jpg) (https://postimg.cc/T5hTZFS7)

(https://i.postimg.cc/Y0Hh9SYR/IMG-20210505-163443.jpg) (https://postimg.cc/gXgYtmML)

(https://i.postimg.cc/Pq0CgyqB/IMG-20210511-161540.jpg) (https://postimg.cc/3yCrpgmB)

(https://i.postimg.cc/g2kL8r5B/IMG-d4ab1794bb32372d2c77f060692b18b1-V.jpg) (https://postimg.cc/kBz5dM7x)
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Drivee 12, 05, 2021, 08:51:42 pre podne
Pozdrav drug,
 sva ta voda i prskanje i sto si bio mokar je zbog neiskustva vozenja po talasima. E sada, nekada se to i ne moze izbeci. Taj camac je mali i naravno da ces biti mokar ako ima vetra, talasa ili slicno. Za taj camac 20 je qosta. Ja licno vozim po talasima samo kada moram i to tu gde ja vozim, znam tacno kako i gde da vozim da bih ostao sto suvlji. U sustini, poenta je da jases talas kao surfer ili seci talase pod nekim uglom koji ce ti obezbediti "suve gace".
Sto se tice udobnosti, tako mali camac nije komocija, 3-5 sati voznje je naravno patnja. Moja najduza voznja za 10 godina je 1 sat i nista vise. Korisim camac od tacke A do tacke B. Naravno, uvek tu bude spustanja, ugasis motor i polako nizvodno, tu se odmaras.
Samo lagano, sada je vreme kakvo jeste ali ide leto. Te stvari koje si primetio ce te savladati veoma brzo, bitno je da se uziva na vodi.

Jedan savet, kada se vozi na rucku, nepustaj je nikako ili "ukoci" pentu dobro pa onda odmaraj ruku. Drugar je potopio camac tako. Nagli zaokret i nasao se camac na dnu.
Jos jedan, sta god da se desava, ljuljanje, bilo sta, uvek prebaci svoju tezu dole tj sto nize, u prevodi cucni ili sedi na dno.
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 12, 05, 2021, 09:05:27 pre podne
Ma juce su talascici bili ceoni, pa su malo smetali, a i vetar je bio jak pa je nosio to malo vode, ali nista nije bilo strasno.

Sto se talasa od drugih plovila tice, to smo uspesno savladali, osim tog jednog puta kad se gospoja zajebala. U svakom slucaju, dosta uzivamo, spustamo se po malo sa ugasenim motorom. A ja ruke odmaram i tako sto ukljucim "auto pilota" i "tempomat", ali opet ume da bude zamorno.
Ovo sam sedenjem u koritu smo probali u par navrata i pokazalo se kao odlicna fora.
Videcu da probam sa nastavkom, tj produzetak komande, jer ne bole mene ruke, bole me malo ledja.
Mada je ideja da ubacim dve sklopive stolice, samo da ih nadjem, pa sa produzenom komandom mogu da sedim na stolici.
A hteo sam da uzmem i merdevine, medjutim posto je inox ogradica postavljena duz celog camca, nisam siguran koliko je pametno staviti pvc merdevine sa lukom preko ogradice. Prilicno sam siguran da ce se saviti.

Savladali smo voznju, pristajanje u marini koje nije bas najsrecnije, ali nije ni problem, pristajanje na splav, sidrenje, jedino je ostao strah od pristajanja uz nepoznatu obalu. Jeste da imamo mali gaz, ali nekako taj strah postoji, mada smo pristali na Lido bez problema.  a0335
Jedna od ideja je da se u narednom periodu provozamo do Bele stene i do Belegiških ada, ako je uopste zanimljivo pri ovom vodostaju.
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: LSI 12, 05, 2021, 09:33:48 pre podne
Све је лепо што сте написали и сви смо били окупани бар једном и на све ћете се навикнути али има један детаљ у вашој причи с којим не могу да се сложим - вожња низводно с угашеним мотором.

Знам да то многи раде. Једни зато да би уштедели мало горива, други једноставно да би уживали у тишини.

Али то се никад не препоручује. Без упаљеног мотора немате контролу над чамцем а не једном десило се да треба у тренутку реаговати јер се појави самохотка, вода вас нанесе на неку препреку коју сте касно приметили...
И баш у таквим тренуцима огласи се Марфијево правило и мотор, који иначе пали на пола кључа или на пола повлачења потезнице, неће да упали.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 12, 05, 2021, 09:51:38 pre podne
Iako je meni prilikom odmora motor u brzini na nultom gasu, desilo se par puta da sam ugasio motor. Vidim da svi to praktikuju, pa sam smatrao da je ok.
Primedba je na mestu i hvala na savetu, ispravicemo  thumbup
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Losmi 12, 05, 2021, 10:07:56 pre podne
Ma uzivacete, nema sta. :)

Vetar je za vikend bio poprilicno jak, otisao sam pomocnim camcem do Lida i nije bilo bas najprijatnije.

Da se malo vreme unormali i imacete potpuno drugi dozivljaj. :)
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: maverick 12, 05, 2021, 10:15:58 pre podne
Kako god ti sta tko rekao i kako god ti sad bilo, ovo je prvi čamac i vjerovao ili ne uzivas i pamtices ga cijeli zivot. S vremenom ces postati vjestitiji i ti i gospodja, drzanje ručke motora s vremenom ce postati nesto sto ce ti nedostajati a ne stvarati umor...Kod nas se spustanje nizvodno s ugasenim motrom zove "rinovanje" i toliko je poplularno da je ljeti poprilična guzva...Što se tiče samog čina spustanja nizvodno s ugasenim motorom on je kod nas zakonom zabranjen....ali imali smo nekoliko nesreca s smrtnim ishodom kad je spustanje bilo s upaljenim motorom pa se nije culo da dolazi plovilo uzvodno....tako da...U svakom slucaju voda je lijepa opuštajuca ali je treba poštivati i saziviti se s njom...Sreća je kad i supruga hoce na vodu....kod mene je ta sreca toliko da ljeti jedva dobijem čamac da ga malo i ja vozim  stri
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: steps 12, 05, 2021, 12:20:27 posle podne
 Samo polako...i oprezno...pogotovo vikendom kada je u Beogradu postala dzungla na vodi....juce je bio odlican dan za vezbu...na Adi Medjici samo par camaca....malo je bilo vetra.. ali sezona tek pocinje...
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: zoki_ns 12, 05, 2021, 13:24:29 posle podne
Stolice imas u Jumbo prodavnici u Beoradu. Ja sam kupio 4 komada u prodavnici u Zemun polju i odlicno su se pokazale. Savrsene su za camac. Za zenu ce sigurno odgovarati, a za tebe nisam siguran   stri . Samo gledaj kad kupis stolice da nekako izolujes deo koji je u kontaktu sa camcem da ne bi izgrebao camac. Mi stavimo dole peskir i na peskir stolicu.
To sa nastavkom za rucicu motora ne znam kako bi funkcionisalo, meni to deluje nekako nesigurno i nebezbedno, al nisam probao pa ne mogu da kazem.
Ja za ovih 2 i kusur godine nisam imao problem da voda prska u camac. Mozda po malo pri nekim vecim brzinama, ali cim vidim da ce se to desiti prilagodim se uslovima  jh.

Sto se ledja tice, mucim istu muku, osetim kako je krenula sezona camca da ledja malo bole, al to je zbog polozaja sedenja i manjih vibracija. To na zalost ne vidim kako moze da se resi sem vezbanjem. Ja sam poceo da vezbam i onda je sve ok  lol
Meni npr najvise smetaju vibracije na rucki motora koje se donekle prenesu na zadnji deo camca, pri gasu od 5- 15 %. Tu kao da udje u neku rezonansu i vibraije znaju da budu bas izrazene. Po nekad i na nultom gasu rucka zna da landara ali retko. Na leru, na nultom gasu i na brzinama sa preko 15% gasa nema nekih posebnih vibracija. Za ovo ne znam sta je razlog al kontam da nema pomoci i da je to jednostavno tako :)

Sto se tice merdevina ja sam kupio te koje se prebauju preko bocne stranice, al kod mene nema ograde duz celog camca. U svakom slucaju nije dobra ideja staviti ih preko ograde... Mozda u tom slucaju mozes iza pored motora da montiras neke male od inoxa. Bez merdevina jos uz tu ogradu duz celog camca bice nezgodno uci i izaci iz vode.
Sto se tice toga da je 20 ks malo, to je stvar potrebe, ako kazes da ti je malo onda je u tvom slucaju sigurno tako :). Ja sam juce po vetru razvio 44.2 km/h nizvodno, uzvodno 39 km/h najvise, sto je u mom slucaju i vise nego dovoljno. Bio sam sam u camcu.
Sto se tice stvari nije lose da stvari koje su vrednije ne drzite na otvorenom, npr. torbica ili telefon, jer se lako moze desiti da zgazis na telefon kad je neka nezgodna situacija i onda je bas velika steta. Ja sam npr ostao bez jedne majce, kape i tako sitnijih stvari. Od tada ako mi je majca u otvorenom delu bacim nesto teze preko nje da ne odleti.

Sto se tice voznje sa ugasenim motorom, mi to redovno praktikujemo, ali uvek pratimo situaciju i imam veslo pri ruci zlu ne trebalo. Obicno to radimo blize obali, van plovnog puta, ili u rukavcima kada nema previse saobracaja na vodi. Kada ima guzve onda to i nije bas neki uzitak, jer malo malo neko proleti pored tebe i pravi velike talase. Iskreno meni je u slucaju kada je ugasen motor najveci strah da nas neko u nekom gliseru ne vidi, iz ko zna kog razloga, i ne pokupi nas, jer kada ide ka tebi nemas osecaj dal ce skrenuti ili nece i nije bas prijatan osecaj, a kad ih je vise na camcu cesto nemaju pregled ispred sebe, zato i gledam da idem blize obali jer se sa gliserima obicno voze po sredini. Mada pre koji dan pri vodostaju oko 200 neko je glisirao u gornjem delu rakovackog i to u delu koji je pun panjeva a i plici je, tako da uvek ima izuzetaka...
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 12, 05, 2021, 13:54:37 posle podne
Hvala, Zoki, ovo je bilo prilicno detaljno. Svraticu do Jumba da pogledam za stolice, a za merdevine cu videti nije o glavu.
Ma nema prskanja vode inace, nego sam sad prvi put plovio pri malo jacem vetru, pa je to bio moj subjektivni osecaj  jh

Vezbam ledja redovno, ali navikao sam na naslon, pa mi je to verovatno problem, ali videcemo, ojacacemo  a0335

Ma nije 20ks malo, svakako da ce sledeci camac biti veci i bolji  114
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Drivee 13, 05, 2021, 07:30:23 pre podne
LSI, maverik
Motor ne gasim na plovnom putu, recimo bar 300m od plovnog puta, ako je plovni put desna strana, ja se spustam pri levoj obali, i to sto blize. Prvo, tu je mir i tisina, drugo, plice je i nema talasa toliko i nije voda uzburkana. To je uglavnom potez od moje sojenice 5 km uzvodno i 5km nizvodno. naravno, taj deo poznajem kao svoj dzep, sada sedim za racunarom ali tacno znam ko je na tom potezu i gde.
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 13, 05, 2021, 13:47:15 posle podne
Danas smo nastavili opremanje camca krucijalnom opremom  sajkaca
Svratio sam do Jumba, ali gospoja kaze da ona zeli da leskari,  a ja sam naravno uradio onako kako sam hteo i ono sto mi je receno, pa smo uzeli ove dve stolice u Jysku.
Samo cu skinuti plasticne drzace da ne bi grebali patos camca, a mozda namotam i malo izolira  roll4

(https://i.postimg.cc/Kz8kfFnG/IMG-20210513-121419.jpg) (https://postimg.cc/94sQX68K)
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Drivee 14, 05, 2021, 07:25:47 pre podne
Drug, kakvo ti je to veslo? Moze li slika i gde je kupljeno?
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 14, 05, 2021, 09:18:47 pre podne
Islo je uz camac, ali slikacu kad budem isao do camca.
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: zoki_ns 14, 05, 2021, 09:28:36 pre podne
Ergonomija stolica je silcna kao sto su i nase, da mozes lepo da se zavalis, tako da ove deluju super. U jumb-u je bilo slicnih prosle godine, ove godine mozda jos nisu nabavili, a i niije u svim marketima ista ponuda. Ja sam 3 obisao prosle godine dok nisam nasao sta mi treba, jer sam hteo one niske grcke stolice. Onda kada sam dosao kuci shvatim da to ipak nije to za nas i da su bolje te sto se zavalis u njima pa smo zamenili.
A sto se tice prsluka, mi imamo jedan, doduse nikad nije koriscen do sada, al neka ga nek se nadje. Drzis ga u boxu, kao i sve ostalo :D Kad montiras tendu napolju pojavice se dosta slobodnog prostora  sajkaca Mada na ovim manjim camcima manjak prostora jeste jedan od nedostataka... Ja npr nemam te sundjere pa zbog toga imam vise prostora
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 14, 05, 2021, 09:36:16 pre podne
Jbg, tapaciri zauzmu 30% prednjeg boksa, plus 2 daske, 2 stolice, tenda, veslo, neki kanapi. Kad budem nabavio sve sto hocu, onda cu da prepakujem i da vidim kako najbolje da iskoristim prostor.
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: srsa 14, 05, 2021, 09:57:22 pre podne
Jbg, tapaciri zauzmu 30% prednjeg boksa, plus 2 daske, 2 stolice, tenda, veslo, neki kanapi. Kad budem nabavio sve sto hocu, onda cu da prepakujem i da vidim kako najbolje da iskoristim prostor.
Ili da kupiš veći čamac rolleye
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 14, 05, 2021, 10:05:22 pre podne
To ce morati da saceka  roll4
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Kabe 14, 05, 2021, 12:30:43 posle podne
Jbg, tapaciri zauzmu 30% prednjeg boksa, plus 2 daske, 2 stolice, tenda, veslo, neki kanapi. Kad budem nabavio sve sto hocu, onda cu da prepakujem i da vidim kako najbolje da iskoristim prostor.

Sve što si naveo sem kanapa ide van čamca u sezoni, i pun gas  sajkaca
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 14, 05, 2021, 12:33:15 posle podne
Moze van camca kada sam kod ili u camcu. Nema sanse da bih bilo sta ostavio da stoji na camcu kad odem kuci  sajkaca
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: maverick 14, 05, 2021, 12:34:57 posle podne
Kupi neki tepison i samo ga razmotaj po podu...niti ces grebati dno niti ce gospođa da isprzi noge kad ugrije...a puno je ljpse, nista ne zvecka ...ne skace po čamcu....Kad zavrsis voznju srolas ga i spremis u komoru
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 14, 05, 2021, 12:50:01 posle podne
Razmisljao sam o tome, videcu, mozda i ubacim  thumbup
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Kabe 14, 05, 2021, 13:07:01 posle podne
Moze van camca kada sam kod ili u camcu. Nema sanse da bih bilo sta ostavio da stoji na camcu kad odem kuci  sajkaca

To sada spada pod domen marine i njene bezbednosti. Ne znam kako je rešen vez u tvom slučaju... Ja stvari koje pakujem u boksove, pakujem isključivo zbog prljanja i kiše.

Kada je reč o tepisonu, on je za mene veoma nepraktično rešenje. Ne može da se adekvatno osuši, napija se vodom, otežava pražnjenje vode iz čamca i njegovo održavanje, a vremenom upije sve nečistoće.

Neće se čamac preterano oštetiti stolicama, tako da nema brige. Ja koristim sunđer za izolaciju i to pije vodu već tri godine:

(https://i.postimg.cc/t4KLWwpd/screenshot-196.png) (https://postimages.org/)
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 14, 05, 2021, 13:37:54 posle podne
Zato i kazem, ne bih bas da drzim sve stvari na dohvat ruke, vec pakujem u boksove. Mozda vremenom promenim misljenje, za sada je ovako.
Sto se izolacije za cevi tice, na isti nacin sam primenjivao i nije bilo lose, mozda i sada to odradim. Za prvo vreme ce biti bez izolacije i bez tepiha.

Kabe, to sto si naveo oko tepisona, kako ga vikate, je ono sto i mene odbija trenutno. Videcu, nije to nista hitno, polako. Mozda vremenom i izbacim nesto iz camca, ako uvidim da se zaista ne koristi.
Mada jebeni Marfi, dovoljno je jednom da ti zatreba  ha

Nego, zanima me, da li je neko dodavao tu zadnju sipku na tendu koja se i napred i nazad zateze kanapima kako bi ona bila napolju i kada je sklopljena?
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Bakara 14, 05, 2021, 14:05:11 posle podne
...
Ja koristim sunđer za izolaciju i to pije vodu već tri godine:
...

Sundjer je poznat po tome da pije vodu  sajkaca

---

Zile cestitam ti na kupovini i zelim ti da iskoristis ovu sezonu maksimalno, ali i maksimalno bezbedno, s obzirom da ti je ovo prvo plovilo 114

Ja bih dodao pored prsluka koje pomenuste u drugoj temi, jednu vaznu stvar kad su u pitanju brzi otvoreni camci. Sigurnosnu vezicu za gasenje motora, koja se kaci na ruku ili za nesto na vama. Obicno stigne uz motor, a moze da vas spase velikih muka u slucaju ne daj boze ispadanja iz camca dok motor radi, jer vezica iscupa sigurnosni kljuc i ugasi motor.

 114
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 14, 05, 2021, 14:41:46 posle podne
Vezica je tu, nisam je koristio do sada jer ne vozim brzo, ali probacu da to uvedem u naviku. Nego, pitao sam u onoj temi, da li je stvarno sve to obavezno od opreme? Veslo, kanap, ispolac, pp aparat, prva pomoc, prsluk...
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Kabe 14, 05, 2021, 14:56:54 posle podne
...
Ja koristim sunđer za izolaciju i to pije vodu već tri godine:
...
Sundjer je poznat po tome da pije vodu  sajkaca

Izvinjavam se, možda sam loše nazvao "gedžet" :D Reč je o izolaciji za grejanje, koja se inače koristi i za oblaganje "strela" koje odvajaju čamce u marini...

https://www.energynet.rs/4-instalacioni-materijal/izolacioni-materijal-i-pribor/izolacija-za-grejanje-i-vodovod
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Bakara 14, 05, 2021, 15:01:59 posle podne
Ma zezam se malo, a ideja sa sundjerom je odlicna  ok
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Bakara 14, 05, 2021, 15:08:55 posle podne
Vezica je tu, nisam je koristio do sada jer ne vozim brzo, ali probacu da to uvedem u naviku. Nego, pitao sam u onoj temi, da li je stvarno sve to obavezno od opreme? Veslo, kanap, ispolac, pp aparat, prva pomoc, prsluk...

Ta oprema jeste obavezna, osim PP aparata, mislim da nije obavezan. Naravno, ja ga imam pre svega zbog svoje bezbednosti, kao sto imam i ispolac, kanap a i veslo iako mi ne znaci nista na plovilu od 2 tone. Ipak nije na odmet.

Ne verujem da bi te neko iz recne policije smarao toliko da trazi i PP aparat. Nije to ista policija kao na kopnu.. jh
Mene je recna policija kontrolisala pre neki dan kod Velikog ratnog ostrva, ali momci su bili skroz korektni i nisu cepidlacili. Verujem da im je najbitnije da je plovilo registrovano.
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: srsa 14, 05, 2021, 15:34:22 posle podne
Pa i nije u njihovoj nadležnosti kontrola opreme. XKJHDGASED
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 14, 05, 2021, 18:16:56 posle podne
Onda cemo se potruditi da opremu imamo. Do tada pozdrav izmedju kisa  114

(https://i.postimg.cc/X78DFyDK/IMG-20210514-181242-edit-740624945641153.jpg) (https://postimg.cc/56X3WjJj)
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: steps 14, 05, 2021, 22:24:37 posle podne
 Uzivanje je pocelo..predlazem ti da na camcu imas i prvu pomoc...ona za auto je sasvim dovoljna....kremu za suncanje...bar jednu ili nekoliko kapa ili kacketa ( uvek neko zaboravi da ponese)...i jedan ostar noz koji ti stoji pri ruci...
Vidimo se na reci!!!
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Drivee 18, 05, 2021, 09:14:03 pre podne
Pa i nije u njihovoj nadležnosti kontrola opreme. XKJHDGASED
Tako je, ali je praksa. Mislim da moze da te kontrolise kontrola unutrasnje plovidbe ili tako nesto. Recna policija nebi trebala ni da zaustavlja..
Ispravi me ako gresim.
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Drivee 18, 05, 2021, 09:35:13 pre podne
Jbg, tapaciri zauzmu 30% prednjeg boksa, plus 2 daske, 2 stolice, tenda, veslo, neki kanapi. Kad budem nabavio sve sto hocu, onda cu da prepakujem i da vidim kako najbolje da iskoristim prostor.

Uz to imam i akumulator, elisu, impeler, malo alata, pribor za pecanje(kofer), 2 sidra, 3 pecaljke za sarana, 3 za soma, 2 za smudja, meredov, 2 jakne, kabnica... :)
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 18, 05, 2021, 10:04:51 pre podne
Ma ima mesta, samo treba lepo sloziti  roll4

Nisam zaboravio za veslo, slikam danas kad budem otisao na camac  sajkaca
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 18, 05, 2021, 16:43:01 posle podne
Evo slike vesla, ne pise nista na njemu, ali znam da je kupljeno ili Novom Sadu  stri jbg
(https://i.postimg.cc/vHypvXX5/IMG-20210518-163120.jpg) (https://postimg.cc/rzhnV1Bp)

(https://i.postimg.cc/6p5gk3k3/IMG-20210518-163134.jpg) (https://postimg.cc/kBzT8nX3)


Inace, ceo zivot sipam gorivo iz kante i danas uspem da prepunim rezervoar  kuku

Sve u svemu, lepo je vreme za jedan krug koliko obaveze dozvoljavaju za sada. Iskoristili smo priliku i da dopunimo deo obavezne opreme  roll4
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Drivee 19, 05, 2021, 07:29:47 pre podne
Rezervoar i kada punis, izbaci ga napolje najbolje pa ga toci tu. Uvek tocir ili neku flasu odsecenu drzu u boxu da imas. U boxu kada se prosle gorivo isparava, jos ako imas el start, moze da dodje do BOOM ako nisu zategnute klemne. Sto se tice vesla, ja koristim drveno, a ovo mi se cini nekako..prilicnije za al camac. Potrazicu.
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 19, 05, 2021, 07:58:00 pre podne
Naravno da imam elektro start  ha

Ma sipam ja na flasu, nije to problem, nego sam mislio da ce moci da stane jos malo. Nije se prelilo mnogo, rakijska casa, naravno odmah je isprano, prebrisano itd.
Nego da li je neko imao iskustva sa ubacivanjem zadnje sipke kako bi prepravio tendu sa montazno/demontazne na fisknu?
Kod mene su kanapi napred i nazad (kao na prvoj slici), a hteo bih nazad da stavim sipku i odgovarajuce nosace (kao na drugo slici)

(https://i.postimg.cc/NMwW3kys/1.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/Jnc9MHJb/2.jpg) (https://postimg.cc/DJ0CcZxZ)
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Kabe 19, 05, 2021, 13:46:10 posle podne
Za prepravku ti treba dve plastike (nosači na dve strane), teleskopska šipka ako nećeš fiksnu. Burgija, silikon i šrafovi...

(https://i.postimg.cc/fyDhnKq3/screenshot-202.png) (https://postimages.org/)

Kod mene to ovako izgleda "fabrikana".

Kako nisam pecaroš, meni tenda u tom položaju ne pravi problem, neki izbegavaju takav sistem zbog toga, a i zbog otežanog "izveslavanja". Ja sam se natrenirao kada je to u pitanju pa mi i nije veći problem.
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 19, 05, 2021, 13:57:22 posle podne
Hvala na savetu i slici, nesto tako sam zamisljao, samo je problem sto ja imam ogradicu duz celog camca, pa ne mogu da usrafim bazu za tendu u sam camac vec moram da izmajmunisem kako da umesto baze napravim kacenje za cev, tj ogradicu.
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Kabe 19, 05, 2021, 14:18:45 posle podne
To je sada stvar kreative. Možeš da staviš sličan "plivajući nosač" kao što je to na spoju sa tendom u gornjem delu, ili da uklopiš npr. ovaj nosač (koji ja koristim za čaše i zvučnik:

(https://i.postimg.cc/YCZZwHdG/screenshot-203.png) (https://postimages.org/)

(kupuje se radnjama za biciklističku opremu), sa ovim:

https://tehnonautika.rs/web-shop/nosac-baza-tende-sivi/

, mada prvo mi je elegantnije rešenje.

Sve u svemu prošetaj do neke radnje, popiši sve mere, pazari materijal i odradio si 70% posla. Sve lepo pre kupovine uklopiš na terenu da si siguran da paše, pa onda pravac montaža :)
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 21, 05, 2021, 20:29:05 posle podne
Mali update, danas smo pobegli na kratko s poslapa je palo ribanje i preslaganje boksova, sad je manje vise sve pod konac. Pazarili smo dosta opreme, nesto alata, pp i prvu pomoc, prsluke, ona navigaciona svetla na baterije kao sto je Zoki pazario. Zamenili svecice preventivno.
Momci iz Tehnonautike su zaista majstori zanata, sve sto sam pitao su objasnili, pazljivo su saslusali sve moje ideje, svaka preporuka.
Pazarili smo i dodatke za prepravku tende, tako da ce i to biti u narednom periodu.
Inace, bas sam se odusevio kaljuznom pumpom, ali i izdrzljivoscu akumulatora, posle svih ovih dana kise, napon je bio 12.4V

Pitanje, mozda je neko probao, vodim se mislju da stavim jedan led radni far na samu ivicu pramca, nekih 30-40cm iznad vode, pa me zanima da li bi to bilo od bilo kakve koristi za sporu nocnu plovidbu ili bar za pristajanje?

A da ne bude suvi tekst, bilo je i malo voznje danas  sajkaca

(https://i.postimg.cc/7ZMfXrZL/IMG-20210521-131532-1.jpg) (https://postimg.cc/bZryNMbX)

(https://i.postimg.cc/C1d5FZHZ/IMG-20210521-131556.jpg) (https://postimg.cc/S2FkdxPq)

(https://i.postimg.cc/VvCNC3hm/IMG-20210521-175706.jpg) (https://postimg.cc/GTbr0Sr5)

(https://i.postimg.cc/26J63z20/IMG-20210521-181019.jpg) (https://postimg.cc/TLVG4X8b)
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: zoki_ns 21, 05, 2021, 22:09:24 posle podne
Te pumpe  su mali potrošači :)
Ja sam nedavno  čistio taj mali box i prilikom čišćenja  skinuo crevo koje ide od pumpe ka spolja i izbacuje vodu i zaboravio da ga vratim. 
Imao sam ludu sreću da nije palo puno kiše, ali je palo dovoljno da napuni box. Elem pumpa je radila po mojoj proceni bar 8-10 sati bez prestanka i kovitlala tu vodu u boxu. Malo je izbacila i u spoljni box al nije strašno. Ja dodjem  do čamca i cujem da pumpa radi konstantno i nije mi jasno sta se desava. Kad sam otvorio boks imao sam sta i da vidim  lol
Kokiko vidim ti dosta cesto izlazis na vodu tako da se taj akumuator brzo napuni.
Jedva čekam  da vidim kako ce ispasti prepravka tende pa da znam sta je meni činiti  :) Mada ja volim kad je oko mene čist  prostor i zbog  veslana, a i zbog  manevra i zavlačenja po kojekakvim budžacima gde je nisko granje :)
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 21, 05, 2021, 23:05:30 posle podne
Da, cinjenica je da ce kosnik, tj cev koju cu spustiti od tende do ogradice malo uzeti prostora, ali videcu. Za sada sam kupio samo dodatke, pa cu videti da li cu prepravljati. Mozda na kraju i vratim na "fabricko"  ha
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 22, 05, 2021, 20:15:47 posle podne
Danas smo malo uzivali, u popodnevni satima nisam primetio zabranu plovidbe od Medjice do Usca.
Malo smo i probali vodu danas, ali je za moj ukus jos hladna  jh

Malo uzivanja na sidru kod Umke sajkaca

(https://i.postimg.cc/T3SmKfx3/IMG-20210522-133309.jpg) (https://postimg.cc/gxVr59rC)

(https://i.postimg.cc/ZK5yjCKq/IMG-20210522-143924.jpg) (https://postimg.cc/gr1J2ch9)

(https://i.postimg.cc/Y0bLMw8k/IMG-20210522-143954.jpg) (https://postimg.cc/y338ytwr)

(https://i.postimg.cc/brzS7vx3/IMG-20210522-150403.jpg) (https://postimg.cc/1njz6sYq)
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: zoki_ns 22, 05, 2021, 22:55:42 posle podne
Lepo :) I za moj ukus je jos hladna. Čini  mi se da sam se prosle godine  u ovo vreme kupao, ali je ove godine nekako hladnija.
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 26, 05, 2021, 20:51:30 posle podne
Danas sam iskoristio bolovanje pa sam isao na camac da napravim model od pvc cevi kako sam zamislio kacenje  tende, pa da onda to preslikam na aluminijum.

Prva stvar koju sam primetio da demontazne osnove koje sam uzeo u Tehnonautici nisu odgovarajuce za moju ogradicu, prodaju se kao 22-25mm, ali su zapravo 24mm, tako da imaju lufta. Za pocetak, ispod sam namotao izolir cisto da vidim kako to izgleda, ali mi se ne svidja, pa cu ih zameniti za T racvu kao sto je na gornjem delu tende.
Druga stvar koju sam primetio, posto sam napravio bas kratke kosnike, kako mi ne bi smetali, da je tacka oslonca previse nisko i pri jacem cimanju uspem da izvucem tendu iz onih centralnih lezista. To mi se ne svidja, tako da cu morati ili da smanjim ugao kosnika ili da produzim kosnike. Malo slika kako bi to moglo da izgleda...
(https://i.postimg.cc/tCPMSccJ/IMG-20210526-122329.jpg) (https://postimg.cc/svjm1TsC)

(https://i.postimg.cc/nzCdvS7H/IMG-20210526-122351.jpg) (https://postimg.cc/k6PFCcfZ)

(https://i.postimg.cc/50Tsp5q8/IMG-20210526-122434.jpg) (https://postimg.cc/R611ZHY0)

Nakon toga, posto imam izvedenu uticnicu 12V, kupio sam led radni far, pa sam gledao da to bude brzo montazno demontazno i da koristim pre svega za pristajanje nocu, a mozda bude koristi i za osvetljavanje pri sporoj plovidbi.
Uglavnom, sve sam povezao brzinski kad ono prc nema struje na uticnici. Posto sam zurio da pokupim neka stakla za traktor, ostavio sam to za drugi put.
(https://i.postimg.cc/qqN9vMQx/IMG-20210526-123432.jpg) (https://postimg.cc/2LfHHYs1)

(https://i.postimg.cc/pVSw1zXG/IMG-20210526-123451.jpg) (https://postimg.cc/grvtxwh8)

(https://i.postimg.cc/4NhDCyYJ/IMG-20210526-123516.jpg) (https://postimg.cc/nCpRBHK5)

Uspeo sam da uhvatim i malo sunca, pa sam bio na vodi nekih 2 sata predvece, cisto da se opustim  jh

Sto se radova tice, a sto bi nasi stari rekli To be continued  sajkaca
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Kabe 26, 05, 2021, 21:11:28 posle podne
Eh, baš si okratio ove kosnike :) Nema jare i pare, ako ćeš da pecaš/veslaš, skineš to i cepaš :)

Nisam te dobro razumeo koji deo se tačno izvlači? Koji srednji?

Kada je reč o rasveti, ja sam nju rešio kineskim foto led feflektorom koji guraju 4 dopunjive baterije. Ima standardni mod, a i žuti za opasnost. Montiram ga kada vozim na pramcu u držač za čaše/zvučnik. Autonomija milion godina, instalacija 0,5 sekundi, a nikom ne smeta niti ima bilo kakvih žica.

Ukoliko je potrebna romantika, može i tome da služi...

(https://i.postimg.cc/brR8jZDn/screenshot-226.png) (https://postimages.org/)
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 26, 05, 2021, 21:29:36 posle podne
Da, video sam kako je to kod tebe reseno, ali sam mislio da iskoristim to sto sam vec kupio ovaj far, a i imam uticnicu. Za tih par puta koliko cu verovatno koristiti zice mi ne smetaju  jh

Sto se tende tice, zaokruzio sam na slici koji deo uspem da izvucem kada cimnem kao konj  roll4 znam da sam okratio kosnike, ali moze to i ovako da se resi, samo treba dobar ugao i to je to. Doduse, ja licno vise volim da privarim sve sto moze  lol bice to sve ok, nego sam danas bukvalno dotrcao, poradio malo i gaaas dalje
(https://i.postimg.cc/7hjpRG0T/IMG-20210526-212811.jpg) (https://postimg.cc/T5q7LPkR)
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: vookela 27, 05, 2021, 15:39:46 posle podne
Kupi drzac tende ravni i solje i povezi taj deo, stegneš i gotovo.
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Drivee 28, 05, 2021, 07:33:25 pre podne
Iskoristio bolovanje  stri stri stri stri stri

Kao Cvarkov: Imam 2 nedelje bolovanja od prosle godine ahahhaha
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 28, 05, 2021, 09:38:06 pre podne
Ma ja nisam ni hteo na bolovanje, nego su me naterali mangupi  lol
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: zankiki 28, 05, 2021, 11:17:08 pre podne
Što se tiče fara mislim da nemaš potrebe za njim, neka dobra ručna lampa sasvim dobro rešava noćno pristajanje i plovidbu, a možeš da sijaš gde ti treba dok ovo sija samo pravo...
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Drivee 31, 05, 2021, 07:18:51 pre podne
A verovao ili ne, bolje se vidi bez svetla nego sa svetlom. lampa ti je inace i obavezna u camcu i radice ti posao i kineska lampa od 1000 dianra. Kopija police lampe, LED. Samo dobru bateriju kupis i to je to.
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 31, 05, 2021, 08:24:35 pre podne
Ma imam dobru rucnu lampu, nije to sporno, nego sam hteo i ovo da metnem  sajkaca
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 01, 06, 2021, 19:29:31 posle podne
Za vikend smo malo plovili da odmorimo dusu od redovnog i vanrednog posla i sve bi bilo super da me nije zaustavila recna policija. Dobar dan, dobar dan, dokumenta, tralalala, da skratim pricu, jako fini momci koji su videli da upravljam neregistrovanim plovilom pa su resili da provere. Naravno, camac je uredno registrovan, ali moj previd, nisam video da sa desne strane nemam registracioni broj  roll4
Stvarno fini momci, zamolili su da zalepim i sa desne strane registraciju da se ne bismo cimali ni mi ni oni.
Tako da sam danas uradio nalepnice i nalepio ovu desnu, za levu cu videti da li cu je zameniti sad ili na jesen.

Pored toga, u marini sam sreo starije i iskusnije kolege koje su bacile pogled na moj camac i, posto sam menjao mesto u marini, dali su sugestije kako da prevezem camac jer ovako nije bilo dobro. Receno, usvojeno, cak su i nadgledali sam tok prevezivanja. Ovim putem veliki pozdrav za cika Rasu i cika Marka  thumbup

Naravno, glupo bi bilo da ne napravim jedan krug kad sam vec dosao, tako da ide i slika dana  25648

(https://i.postimg.cc/Y9dyrKTm/IMG-20210601-180750.jpg) (https://postimg.cc/sQZJm8jV)
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: LSI 01, 06, 2021, 19:34:05 posle podne
Подсећања ради, треба да имате у виду да је законом прописано да регистрациона ознака мора бити обележена уљаном бојом!

Лично не знам никог ко је то тако урадио, већина их користи налепнице и то пролази без проблема.
Како год, ви сте добро прошли.
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 01, 06, 2021, 20:17:30 posle podne
 Da, citao sam bas Vase postove od pre 10god o uljanoj boji. Zaista ne zelim da farbam bilo sta po plasticnom camcu.
Kod prethodnog vlasnika je bio samo sa jednom nalepnicom sa leve strane, takvog sam ga kupio, samo sam sada dodao i desnu nalepnicu.
A sto se tice toga da li smo dobro prosli, ja polazim od sebe, svi smo ljudi, svi gresimo i svi smo dobri  upavusi
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Kabe 02, 06, 2021, 00:22:31 pre podne
Ja bih u ovoj jednačini iznad samo "izbacio bove". Mislim da postoji elegantniji način da se reši njihovo "bivstvovanje!  dodo
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 02, 06, 2021, 07:52:02 pre podne
Mislis da ih izbacim van camca, tj gore sa spoljne strane ogradice... Nisam razmisljao o bovama, kako sam ih, slepacki, privezao prvi put tako i sada stoje  lol

Razmislicu o toj tematici  sajkaca
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Drivee 02, 06, 2021, 09:15:04 pre podne
I kada ih izbacis, javice se neko ko ce reci da ti vise ili da su ti ispala jaja :)
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: vookela 02, 06, 2021, 11:05:26 pre podne
Nikako napolju da vise, osim ako nisi u poslu sa kobasicama
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 09, 06, 2021, 22:20:39 posle podne
Ovih dana sam se malo mlatio sa poljoprivrednim masinama i propustio sam prelep vikend, ali trudimo se da nadoknadimo radnim danima.
Par predveceri krstarenja Savom, a danas pun gas na Lido. Prvi put sam pristajao pri ovom vodostaju, prosli put je bio veci vodostaj. Pristali smo bez muke sa otkljucanim motorom. Bukvalno se u poslednjih 20cm pristajanja motor se sam malo podigao, pa smo ga podigli skroz.
Bilo je lepo, suncano, jos uvek nije guzva i lepo je za uzivanje.
U povratku, na sred Save motor je poskocio, cula su se kao 2-3 udarca. Odmah sam izbacio iz brzine, ugasio motor, podigao i pogledao. Nikakvih "oziljaka" nije bilo, a nisam video ni sta smo zakacili. Da bude jos cudnije, obicno cujem kada se grancica podvuce pod korito kako lupne o trup, sada nista. Cudno. Onda mi je palo na pamet da nije impeler, medjutim sve lepo radi, mlaz je odlican. Idemo dalje...
Na kraju su nas sacekali drugari u marini par labudova i labudici  jh
Dok smo bili na pesku konstatovao sam da smo dobili malo algi i da je motor malo prljav jer ga drzim u vodi non stop.
Mozda je to i greska, neki drze ovako, neki onako. Ja motor ne dizem. A da, izmerili smo i neku prosecnu potrosnju za ovih 30-ak sati koliko smo napravili i to je oko 1.9l na sat. Za moja ocekivanja, ovo je smesno  sajkaca Evo sad i nekih slicica, da ne bude suvoparno  jh
(https://i.postimg.cc/mgc8Wtk1/IMG-20210607-194927.jpg) (https://postimg.cc/nXJvvVvn)

(https://i.postimg.cc/CxDk4Dd7/IMG-20210608-192616.jpg) (https://postimg.cc/DSvSvSr4)

(https://i.postimg.cc/d3kLVPy6/IMG-20210609-170716.jpg) (https://postimg.cc/n9xH3WT9)

(https://i.postimg.cc/QdpK73nn/IMG-20210609-171312.jpg) (https://postimg.cc/ZW5qk1mr)

(https://i.postimg.cc/bvpDHB7Y/IMG-20210609-184326.jpg) (https://postimg.cc/cvkLdX1P)

(https://i.postimg.cc/3rcG59v9/IMG-20210609-191852.jpg) (https://postimg.cc/Bt2b2TN1)

(https://i.postimg.cc/8CfWt04q/IMG-20210609-195129.jpg) (https://postimg.cc/5H16tpZ3)
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: zoki_ns 10, 06, 2021, 00:50:50 pre podne
Lepo...
Ja motor  obavezno podignem svaku put nakon vožnje, a i kad pristanem negde  bez obzira  na dubinu. Ako ne budes podizao motor brzo ce se nahvatati kamenac i alge. Kamenca ce biti svakako al ce bar ovako biti manje...
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: marko07 10, 06, 2021, 00:53:15 pre podne
Ta potrošnja mi zvuci super.
Bas lepe fotke i mir i tišina, :)

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Drivee 10, 06, 2021, 07:33:24 pre podne
Moj motor je u vodi uvek i naravno, noga je zelena i prljava. Moram da se navikavam da je dizem.
Sto se tice udarca u nogu, to ce ti se desavati, to je normalno. Bitno je da otkocis pentu kada je voda prljava, ima granja itd.
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 10, 06, 2021, 07:52:42 pre podne
Jedni kazu dizi motor, manje ce biti prljav, drugi kazu spusti motor da ne bude opterecenje na vrh zrcala i da impeler ne bude na suvom. Sta znam, za sada ne podizem motor  roll4

Inace, od pre neki dan imam jedan problemcic, a to je da na prvom paljenju anlaser uradi samo "tak", bukvalno krene i to je to. Ponovnim pritiskom na dugme elektrostarta muuuk  stri Naravno, na poteznicu upali odmah i nakon toga elektrostart radi normalno. Znaci samo kad je prvo paljenje nesto zeza, videcu danas sutra da to pogledam, mozda lepe cetkice  roll4

U svakom slucaju, uzivamo na vodi, camcic je pun pogodatak. Uglavnom nas je na camcu dvoje ili troje, nekad i cetvoro i ima mesta. Sledeca mesta za obilazak su Bela stena i Goveđi brod na Dunavu, i Barička ada, Zabran i Tarzan plaža na Savi. I naravno, Belegiške ade  sajkaca
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Drivee 10, 06, 2021, 09:44:16 pre podne
Nisu to drug cetkice.  Tebi je akumulator verovatno prazan ili imas klimav spoj sa njim. Skini klemne, ocisti ih lepo, namazi mast(imas posebnu mast za to), stavi sve i to cvrsto stegni kljucem.
Ponesi unimer, izmeri V pre paljenja, i posle tog tak i muu. Potom upali rucno, i opet izmeri voltazu. zapisi to i postavi ovde.
ako se dobro secam, ti imas mlad motor, nemoguce da su vec cetkice otisle.
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 10, 06, 2021, 10:32:05 pre podne
Ma ja to navodim kao primer iz iskustva sa kolima starim oko 20god  sajkaca

Motor je 2014-15god, sada ima oko 280 sati, akumulator je star mesec i po dana. Ali mi je fascinantno sto posle prvog paljenja radi sve normalno.
U svakom slucaju nije drama, ponecu unimer, alat imam na camcu, pa cu malo da se igram. Po manuelu sema paljenja je Aku-solenoid-starter. Tako da nema mnogo elemenata za ispitati  jh
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: marko07 10, 06, 2021, 11:48:31 pre podne
Pre ce biti akumulator - kad ga upalis na poteznicu on dopuni akumulator i posle pali.
Ako je aku nov kao što kažeš onda postoje dva moguća problema ovako na prvu
- motor ga ne puni doboljno
- nešto vuče struju sa akumulatora.

Za ovo prvo izmeris napon pre paljenja i nakon paljenja, ako je nakon paljenja veći znaci radi punjenje (oko 13.5-14v treba da bude).

Za ovo drugo ugasis motor skineš plus klemu i povezes redno na unimer - plus sa kabla na plus unimera a minus unimera na plus akumulatora tj da struja prolazi kroz unimer i onda prebacis na merenje struje i vidiš da li vuče i koliko.

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 10, 06, 2021, 20:53:46 posle podne
Danas sam skoknuo do camca bukvalno na pola sata. Cika Rasa je bio asistent danasnjem merenju napona  jh
Uglavnom, izmerimo napon pre cvrge 12.4, probam ja na elektro start kad djubre upali iz prve  stri
3 dana me zajebava, sad sve radi. Na ler gasu punjenje je 13, na trecini gasa je 13.4.
Uspeo sam da provalim i zasto nema struje na uticnici 12v. Iznad aku imam fioku za radio na kojoj imam 2 tastera, jedan je za rucno pokretanje kaljuzne pumpe, a drugi je za paljenje displeja koji prikazuje napon aku. E neko je vezao uticnicu na taj prekidac, pa ako ne zelim da gledam napon aku nemam ni struje na uticnici  ha tako da sada i to radi.

Ono sto cu definitivno uraditi kad izvadim camac na jesen je prevezivanje kablova jer su umrseni, okraceni i nerviraju me, ja volim pedantnost  grandpa

Posto sve radi, ostaje nam da nastavimo da uzivamo  sajkaca
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: marko07 10, 06, 2021, 22:44:42 posle podne
Evo jedne pre i posle slike instalacija....
Tako da potpuno razumem i podržavam to da se sve sredi kako treba :) (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210610/aa53bd4f0caea6c0b377fc9dc80a5c79.jpg)

Sent from my SM-N985F using Tapatalk

Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 11, 06, 2021, 06:46:14 pre podne
To je to  jh
Bitno je da sve radi, idemo dalje  roll4
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 13, 07, 2021, 20:49:03 posle podne
Drugari, imam neka dva problemcica, pa bih da pitam za misljenje. Prvo, imam problema sa kontrolnim mlazom vode iz motora. Prvo sam pre 10 dana primetio da mlaz izostaje, ali se javlja zuborenje na negde na nozi. Ne budem lenj, krenem od najlakseg, uzmem zicu i malo procackam kroz onu sisicu za izbacivanje vode. Pri tome, primetim da ima dosta algi na usisu jer drzim motor u vodi. Ocistim i to i proradi mlaz. 10 dana nisam bio tu, danas prvo ocistim komplet motor od algi, hvala bogu pa ima. Upalim i opet slab mlaz. Na malo jacem gasu, skoro da prestane da ide ili kaplje. Voda je topla, nije vrela.
Rasklopim ja, skinem crevo sa motora, upalim i deluje mi da sa pumpe lepo baca mlaz. Sreo sam i kolegu sa foruma Duleta i on kaze da njega isto to crevo nekad zeza na oba motora. Sad ja sam to malo cackao i onako, malo krene lep mlaz, pa malo posustane, kao da zagvali nesto i tako... Prilicno me to nervira, pa sam otvoren za sve predloge. Naravno, crevo sa sisice ne mogu da skinem iz nekog razloga, samo sa motora.

Drugi problemcic koji imam je da iz nekog razloga glavni stakleni osiguraci stradaju. Ne pregore, vec im se bukvalno jedan kraj istopi. Da li je los kontakt u tom kucistu ko ce ga znati. Uglavnom planiram da izbacim to i da stavim vodootporno kuciste za obican auto osigurac.

Ima i lepih stvari, nije da samo kukam, vozi se camac non stop, samo eto, sad me je pritisla muka, pa ako imate nesto pametno da predlozite, osim da skinem motor i nosim kod majstora, samo pucajte  sajkaca i ako neko zna u BG majstora za Mercury i da preporuci, samo izvolite  a0335
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: maverick 14, 07, 2021, 06:24:17 pre podne
Operi petu, sam taj usis i drzi motor van vode kad se ne voziš
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Drivee 14, 07, 2021, 07:28:41 pre podne
Ako malo curi a malo ne, to znaci da ti je zapusen taj kanal, ne skroz nego kako kada se ta neka prljavstina namesti u kanalu. Mozda ti je cak i deo impelera otpao pa zaglavljuje. Moj predlog je, motor skini, skini imapeler, pregledaj ga dobro, podmazi ga ako nije truo i kompresorom izduvaj kanale.
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 14, 07, 2021, 08:22:58 pre podne
Djavo ne da mira, pa sam vec pobeogao s posla da pogledam sta je. Druga slika je kakav je sad mlaz. Prva slika je kakav je mlaz kad na pumpu nakacim crevce koje sam poneo od kuce. Zakljucak, od pumpe do sisice za kontrolni mlaz je problem.

(https://i.postimg.cc/bNjM3WkQ/IMG-20210714-081805.jpg) (https://postimg.cc/fkBBbHHL)

(https://i.postimg.cc/RhwYvL56/IMG-20210714-081910.jpg) (https://postimg.cc/XB7L8Fv4)

Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 14, 07, 2021, 08:41:59 pre podne
Samo da javim da je problem izbacivanja vode uspesno resen, za sada  ha
Izbacio sam par nekih gamadi, lice na racice i sad sve fercera  kgk
(https://i.postimg.cc/T3m3ZpPK/IMG-20210714-082800.jpg) (https://postimg.cc/5X4Jz9LJ)

(https://i.postimg.cc/q7Tv04tj/IMG-20210714-083022.jpg) (https://postimg.cc/YvdHzczW)

Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Bakara 14, 07, 2021, 10:43:04 pre podne
Operi petu, sam taj usis i drzi motor van vode kad se ne voziš

Ja bih poslusao ovaj savet za ubuduce, vadi cizmu iz vode kad napustas camac i nece biti problema hi
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 14, 07, 2021, 11:01:33 pre podne
A sta je sa savetom da drzim motor u vodi kako se ne bi susio impeler, pogotovo sto je nasa voda prepuna kamenca?
Pokusavam da shvatim sta je bolje jer su suprotni stavovi, a imaju logike i jedni i drugi  sajkaca
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Drivee 14, 07, 2021, 11:47:40 pre podne
Ja drzim u vodi.. neko dize.. neko ovako, neko onako. Ja bih pogledao user manual.
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 14, 07, 2021, 12:34:14 posle podne
Imamo i to, u pdf i stampano. Sad cemo da vidimo  ha

EDIT: u manuelu ne pise da li treba podizati motor ili ga drzati u vodi. Ono sto pise je da se posle svake voznje u slanoj ili zagadjenoj vodi rashladni sistem motora ispira uz pomoc "slusalica".

Pise da se na 100 sati menjaju ulje i filter, ulje u čizmi, da se podmazuje sve sto ima, da se vizuelno proverava termostat na koroziju, sistema goriva, korozija anode, zazor ventila i kais.
Na 300 sati treba promeniti impeler.
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: George 14, 07, 2021, 16:04:35 posle podne
Kada digneš čizmu iz vode, voda iscuri iz donjeg dela rashladnog sistema, čim je spustiš u vodu ona se vrati. Ne vidim logiku u tome što ti neko kaže da impeler po podizanju motora ostaje na suvom pa da to kao škodi. Pa šta ako je ostao na suvom, nije on riba pa da mora celo vreme biti pod vodom. Uostalom čim zaverglaš on momentalno povuče vodu, a što je u stanju mirovanja suv, pa neka bude, ne vidim da to smeta. Nedvosmisleno veću štetu praviš ako motor celo vreme držiš spušten u vodu.

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Labud 1258 14, 07, 2021, 21:02:03 posle podne
Ako imaš mogućnost da dižeš menjač iz vode, ne vidim što bi imao dilemu da tako i uradiš. Da li si nekad video kako izgleda čizzma koja se nikad ne vadi ?  Skupljaju se alge a u kanalima za hlađenje rastu školjke. Može to da se čišti, spolja ali zasto bi razmišljao o tome. Na mom motoru čizma je malo načeta, upravo jer je bila stalno u vodi.
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 14, 07, 2021, 22:21:23 posle podne
Pa imam mogucnosti, ne vidim zasto ne bih imao. Razmislicu o opcijama  sajkaca

Inace, danas blejim ja na sidru otprilike na Medjici i cujem neko vice. Sad ne obratim paznju jer je bilo bar 20 camaca i uvek se neko dere. Posto se ponovilo, ja malo bacim pogled da vidim sta je i vidim coveka u vodi na sred plovnog puta kako se drzi za camac koji pluta, nekih 100m od mene. Pocne covek da mase, skontam da ima problem, ali mu niko ne prilazi iako prolazi dosta camaca na 5-10m od njega. Palim motor, dignem sidro, dodjem do coveka i vidim problem. Covek je skocio da se rashladi i blejao je pored camca, ali je zaboravio merdevine, a nije uspeo da se popne, pa se malo umorio. Popne se on na moje merdevine, preskoci u njegov camac i uz veliko Hvala ode dalje.

U svakom slucaju, jeftina skola. A meni je dobro doslo, na minut sam bio Mič Bjukenon, samo mi se sisata Pamela negde zagubila  ha ha ha
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: steps 14, 07, 2021, 22:36:25 posle podne
Svaka cast!! Dobro se dobrim vraca!
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Drivee 15, 07, 2021, 07:35:29 pre podne
To sto si izbacio je gamarus. nekada sam pecao belu na to..nadjemo ispod kamena..
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Bakara 15, 07, 2021, 08:08:52 pre podne
Pa imam mogucnosti, ne vidim zasto ne bih imao. Razmislicu o opcijama  sajkaca

Inace, danas blejim ja na sidru otprilike na Medjici i cujem neko vice. Sad ne obratim paznju jer je bilo bar 20 camaca i uvek se neko dere. Posto se ponovilo, ja malo bacim pogled da vidim sta je i vidim coveka u vodi na sred plovnog puta kako se drzi za camac koji pluta, nekih 100m od mene. Pocne covek da mase, skontam da ima problem, ali mu niko ne prilazi iako prolazi dosta camaca na 5-10m od njega. Palim motor, dignem sidro, dodjem do coveka i vidim problem. Covek je skocio da se rashladi i blejao je pored camca, ali je zaboravio merdevine, a nije uspeo da se popne, pa se malo umorio. Popne se on na moje merdevine, preskoci u njegov camac i uz veliko Hvala ode dalje.

U svakom slucaju, jeftina skola. A meni je dobro doslo, na minut sam bio Mič Bjukenon, samo mi se sisata Pamela negde zagubila  ha ha ha

Svaka cast na solidarnosti, tako i treba. Mozda si coveku cak i spasao zivot  ok

#

Sto se cizme tice, dok sam koristio vanbrodske motore, samo sam prvih nekoliko meseci na Dunavu drzao motor u vodi. Ono zbog cega sam prestao su bas te alge koje se za kratko vreme nakupe toliko da blokiraju usis vode, a posto stalno moras da ih cistis, onda se ostecuje i farba na cizmi. Najgore je sto nemas pristup i iznutra da ih ocistis, pa to sigurno lose utice na sistem hladjenja, a i mogu da ti se dese ovakve stvari kao pre neki dan, da neka zivuljka zacepi usis.
Impeler ne moze da strada od vadjenja motora iz vode, vec od neredovnog menjanja. Skoro sam bio kod coveka koji se zali da mu se impeler raspao i da je sad komplikovano povaditi sve delice, a na pitanje koliko je star impeler, rekao mi je 5 godina...  eek

Verujem da u uputstvu pored broja radnih sati, pise i neko vremensko ogranicenje za zamenu impelera koje verovatno nije duze od 2 godine.
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 15, 07, 2021, 08:39:11 pre podne
Nemam pojma, meni je normalno da pomognem ako mogu.
Sto se impelera tice, u uputstvu nema vremenskog ogranicenja, samo u radnim satima. Kod mene sigurno nije menjan impeler, trenutno je na 295 radnih sati, a motor je 2014god. Mada, kao i za sve, smatram da je fabricki deo najdugotrajniji. Videcemo na zimu, mozda se zaigram. Do zime ne diram nista.
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: kole 15, 07, 2021, 10:25:06 pre podne
Impeler je potrošni deo, tako da ne važi to da duže traje fabrički. Menja se preventivno, a ne kad se raspadne.
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 15, 07, 2021, 10:46:38 pre podne
Ma razumem ja to, pogotovo sto sam odrzavam poljoprivredne masine i kola koliko mogu, tj imam volje i vremena. I set kvacila je potrosni deo, pa je ipak fabricki dosta dugotrajniji od originala koji se kupuje u ovlascenom servisu.
I onako planiram na zimu da lepo sedim u garazi i da polako cackam motor, da vidim ja sta tu sve ima  roll4
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: srsa 15, 07, 2021, 10:52:00 pre podne
Ako ti se ne daj Bože impeler raspadne u vožnji, a ti to ne primetš na vreme, imaćeš ti daleko veću zanimaciju i pre zime. kuku
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: srsa 15, 07, 2021, 10:54:16 pre podne
Guma je to, vremenom postane kruća i počne da se kruni, a onda  56568
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 15, 07, 2021, 11:21:31 pre podne
Pa dobro, fabrika je rekla na 300 sati, kod mene je tu oko 295 trenutno. Od svega moguceg, problem kontrolnog mlaza je bio u izlaznom crevu, tako da impeler radi kako treba, mlaz je dobar, nije isprekidan i prilicno sam siguran da ce izgurati ovu sezonu  114

U svakom slucaju, kad sam izbacio onu gamad, motoric prede, mlaz pici, voda je mlaka, pivo ladno, a na medjici samo  dodo

Nego da iskoristim priliku da pitam. Kako antialgin radi? Da li radi tako sto se alge uopste ne lepe ili se malo lepe i lako skidaju? Na mom camcu je antialgin iz cini mi se 2017 ili 2018god. Uhvate se alge na dno camca u nekom filmu, tipa milimetar debljine, i kad prodjem dlanom, sve se skine. Svakako planiram pred sledecu sezonu da stavim novi, nego cisto da pitam  roll4
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: broker975fx 15, 07, 2021, 11:34:02 pre podne
Pa bas tako radi, hvataju se one svakako ali se lako skidaju i to pod uslovom da koristis kvalitetan. U drugom slucaju se sve oljusti i skine. E sada naravno ko i u svakoj farbarskoj prici da koristis u najbolji i najskuplji ako se uradi susterska priprema ima da se skine sve jako brzo
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 15, 07, 2021, 11:50:05 pre podne
Ovaj je odlicno uradjen, posto se jos nije skinuo, a radio ga je Zmiga. Prethodnog vlasnika nije mrzelo da tera camac za Karlovce.

Ja cu na prolece to sam da uradim, postujuci procedure naravno  sajkaca
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Srdjan22 15, 07, 2021, 23:29:10 posle podne
Pa dobro, fabrika je rekla na 300 sati, kod mene je tu oko 295 trenutno. Od svega moguceg, problem kontrolnog mlaza je bio u izlaznom crevu, tako da impeler radi kako treba, mlaz je dobar, nije isprekidan i prilicno sam siguran da ce izgurati ovu sezonu  114

U svakom slucaju, kad sam izbacio onu gamad, motoric prede, mlaz pici, voda je mlaka, pivo ladno, a na medjici samo  dodo

Nego da iskoristim priliku da pitam. Kako antialgin radi? Da li radi tako sto se alge uopste ne lepe ili se malo lepe i lako skidaju? Na mom camcu je antialgin iz cini mi se 2017 ili 2018god. Uhvate se alge na dno camca u nekom filmu, tipa milimetar debljine, i kad prodjem dlanom, sve se skine. Svakako planiram pred sledecu sezonu da stavim novi, nego cisto da pitam  roll4
Malo bih te samo korigovao. Ulje i filter se menjaju na 100 radnih sati ili jednom godisnje, a impeler i svecice na 300 radnih sati ili na svake tri godine. Ako tako radis neces imati problema sa motorom na vodi.
Sto se tice dileme cizma u vodi ili napolju, jedno moje zapazanje. Ja camac drzim na prikolici na pisti u marini. Kod svakog izlaska na vodu spustim camac u vodu, a po povratku ga vadim na suvo, gde stoji do sledece prilike. I jos mnogi drugi drze camce na taj nacin sa motorima svih vrsta, marki i jacina. NIKO  nema problema sa impelerom zato sto stoji na suvom.
Nadam se da ce ti ovo biti od koristi.



Sent from my POT-LX1 using Tapatalk

Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 16, 07, 2021, 11:01:03 pre podne
Jeste, moj previd. Servisi na 100h ili jednom godisnje, impeler na 300h ili na 3god  thumbup
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 01, 11, 2021, 16:00:28 posle podne
Evo da se javimo, nije nas bilo neko vreme.
Pre nekih 10 dana smo zavrsili sezonu i izvukli camac.
Ova godina nam je bila prvenac na vodi, trudili smo se da pohvatamo sto vise stvari, da uzivamo i lepo provedemo vreme.
Sezonu smo zavrsili sa bezbroj izlazaka na vodu pri cemu smo napravili 70 radnih sati i postigli prosecnu potrosnju od 1.8l  kgk
Posto se iz hobija bavim i poljoprivredom, a i supruga nije mogla da se vozi mnogo po suncu, plovidbe smo sveli na beogradski pasaluk, od Boljevaca do Govedjeg broda.
Plovili smo, kupali se, cak smo i krofnu nabavili i, iako sam bio jako skeptican, sa 20ks islo je to super. Ja sam u camcu, kum od 100kg na krofni i picimo oko 22-23kmh. Malo se pomuci kad krene, ali jako brzo izglisira  ok
Oktobar sam nazalost proveo u krevetu zbog korone, pa je i to uticalo na sate, ali boze moj, sve je to ok. Nakon toga, a pre neki dan posetila nas je roda, tako da smo pojacali brojno stanje  k5
Brzinski sam napravio neki privremeni nosac za motor, a camac ceka da napravim pokrivku i ide na zimski san. I malo slicica za kraj ovog javljanja. Budite nam dobro i zdravo  a0335


(https://i.postimg.cc/prKCmjwx/IMG-20210926-112258.jpg) (https://postimg.cc/JH4Zgs7d)

(https://i.postimg.cc/TY9jBTGk/IMG-20211020-103246.jpg) (https://postimg.cc/6y8GvJ8R)

(https://i.postimg.cc/PJRQP4xC/IMG-20210925-171637.jpg) (https://postimg.cc/7JS2RSS4)

(https://i.postimg.cc/zB3LV1Rk/IMG-20211019-123422.jpg) (https://postimg.cc/7G8PWd9C)

(https://i.postimg.cc/zX0W0pS6/IMG-20211022-132927.jpg) (https://postimg.cc/mt1trYny)

I najnoviji clan posade, mala od palube na privikavanju  roll4
(https://i.postimg.cc/9MW5cGr3/IMG-20211101-145352.jpg) (https://postimg.cc/GBSSQTFz)
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: LSI 01, 11, 2021, 16:24:33 posle podne
Жиле, лепа прича, лепе слике, али од свега најлепша је вест о новом члану породице.
Нека је живо и здраво то дете и да одрасте уз родитеље од којих ће научити како се воли и чува природа.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: petar_kozic 01, 11, 2021, 21:34:45 posle podne
Stvarno Žile, sve lepo sem te korone, nadam se da će i ona brzo proći i neka se samo nastavi sve tako lepo. Kao što LSI reče, najlepša vest je novi član posade :). Neka je živo, zdravo i veselo i vi sa njim pa da uživate zajedno.

Sent from my Mi A2 using Tapatalk

Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: MiletaStamat 06, 11, 2021, 15:46:07 posle podne
Lepo. Koliko god da ste proveli na vodi, verujem da ste uživali. Nek je srećno rodjenje deteta. Stiglo u pravi čas, taman od proleća iz neku lepu tendu može i dete na čamac. Srećno!
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 01, 12, 2021, 19:09:59 posle podne
Hvala na lepim zeljama drugari, bice to sve ok. Tenda je tu, samo isprobavam 2-3 opcije da je prebacim da bude da fiksna, videcu jos.
Gospodjica ce na leto biti taman za neke male voznje i uzivanje na reci, pa smo shodno tome poceli da se opremamo  lol

(https://i.postimg.cc/TYL1Dz4f/IMG-20211201-185628.jpg) (https://postimg.cc/3dh3Mchc)

(https://i.postimg.cc/fbZR1JTR/IMG-20211201-185757.jpg) (https://postimg.cc/jDgT7q7p)

Posto smo pojas dobili iz AmerikU, cak imamo i da je odobren od njihove Obalske straze  roll4

Iskoristili smo ove dane, i malo smo lickali motor u garazi, polako se pripremamo za prolece.
Gledamo neke malo vece ili drugacije camce, tj ja gledam, a zena mene gleda mrko  ha
Verovatno cemo i sledecu godinu provesti na nasem dragom camcicu, a onda cemo videti. Kabinas bi bio praktican, ali moje zelje i standardi, i cene tih plovila su u raskoraku od nekih 10.000e  ha neka realnija opcija je malko drugaciji otvoreni camac, a ja tu malo naginjem Hunteru 575.
Za sada samo ideje i zelje, videcemo sta ce biti.
Bitni je da se plovi i boravi na vodi  4587 25648
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: zankiki 02, 12, 2021, 13:51:09 posle podne
Hunter 575 mi je definitivno najbolji domaći čamac u toj nekoj "malo veći" klasi... Doduše nije ni da je žestoka konkurencija izmedju dunasa, tajmena i njihovih milion kopija... Ali svakako bolji od Mahseera...
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: LSI 02, 12, 2021, 14:04:19 posle podne
Zile-nbg,

Хантер 575 (Hunter 575) је веома добар чамац.

Њему веома сличан је и Супермарин 575 (AQ 575) који производи фирма Панонбоат (Panon Boat) из Новог Сада.
Ја имам овај чамац и веома сам задовољан њиме. Мој чамац је први модел од пре неколико година. Сада раде нешто иновирану, побољшану, верзију с неколико побољшања.

Немојте журити са избором. Погледајте све, испробајте на води па онда купујте.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 02, 12, 2021, 16:02:47 posle podne
Naravno, kada budem sledece godine odlucio definitivno koji tip camca bih gledao onda cu napraviti uzi izbor. Svakako bih gledao i probao 575, taj AQ, tu su oni likovi iz okoline Panceva, zaboravih kako se zovu, Mare Nostrum ima neki veci camac, ali cini mi se sa brodskim motorom. Polako cu ja to da gledam preko zime i da razmisljam, pa cemo videti.
Nije iskljucena ni opcija nekog Alu kod Saleta ili Djene.
Ovo sto trenutno ima na oglasima od kabinasa je, za moj ukus, blagi uzas  roll4
Videcemo, mali Hunter je tu, sigurno ce nam pruziti uzitak sledece sezone kao sto je i ove.
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: budens72 02, 12, 2021, 16:28:39 posle podne
Hanter 575 bez 60 ks je ništa....znači 10 k eura plus...
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 02, 12, 2021, 17:03:26 posle podne
Pa 60 je max koliko ja znam. Sa nekom opremom i 60ks to je 12-14.000e. Sa druge strane najjeftiniji kabinas koji mi se svidja kosta 24.000e i to polovan. Videcemo, ima vremena.
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: LSI 02, 12, 2021, 18:27:34 posle podne
Жиле, изнећу овде моје искуство са AQ575.

Са мотором Јамаха 40 Аутолуб (двотактни), тешким 82 кг и са две одрасле особе постизао сам брзине изнад 40 км/сат (43-45).
Са пола гаса, мотор се једва чује а брзина је 20-25 км/сат.

Четворотактни мотор исте снаге тежак је више од 100 кг. Мотори од 60 КС су још много тежи.

Ово треба имати у виду кад се размишља о избору мотора. Да ли је заиста потребно толико снаге?
Да ли је заиста потребно пловити брзином изнад 50 км/сат?

Већ само разлика у тежини мотора је скоро као тежина одрасле особе. Све то само повећава потрошњу.

О цени мотора не бих сада, то је мање или више познато. Мотор од 40 КС (2Т) може се купити по цени већ од око 1.400 до 1.600 евра. За 60 КС (4Т) потребно је неколико хиљада евра.

Као што рекох, треба о свему размислити. Срећом, зима је тек пред нама, има времена.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 03, 12, 2021, 08:26:32 pre podne
LSI, hvala na recenziciji AQ-a. Svakako bih pogledao i njega jer je slican Hunteru. Mislim da sam video i neke Narval camce slicne kategorije.
U svakom slucaju, lagano, ideja je da se smisli, pa lagano da se trazi dok se plovi trenutnim camcem.

Sa druge strane, sto se motora tice, to su finese i ukusi. Ja dvotaktne ne volim, a sa druge strane razlika izmedju Suzukijevih motora nije toliko drasticna. Npr 40ks 4t je 103kg, a 40ks 2t je 76kg. Tih 30-ak kg, da zaokruzimo, ne verujem da menja bog zna sta.
2t ili 4t je isto kao i polemika da li na camac koji je deklarisan 15-40ks treba staviti 20ks ili iskljucivo 40ks, ciste finese i ukusi. Ko sta voli...

Ide zima, a vreme ce se koristiti za citanje, gledanje i lickanje motora, sta cu kad volim da sam u garazi  sajkaca

Vidjao sam par Narvala na Savi, deluju mi ok ovako na prvi pogled sa vode, i oni manji otvoreni i oni veci kao sto su 860 i slicni.
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: budens72 03, 12, 2021, 08:43:51 pre podne
Onaj ko kupuje Hanter 575 pretpostavljam da se neće sam vozati u njemu jer se radi o većem čamcu ali ako u čamcu bude npr 5 osoba, 40 ks je malo.... o tome se radi a ne o tome da li je 40 ks dovoljno....dovoljno je za dve osobe, sve preko toga umanjuje performanse značajno
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 03, 12, 2021, 09:32:42 pre podne
Ma razumem ja tebe, ali ipak je to sve individualno. Ja svakako ne bih stavljao ispod 50ks na 575, ali to je moje licno misljenje. Ima par likova na Savi voze 575 sa 40ks, ne vidim da im nesto fali.
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: LSI 03, 12, 2021, 10:16:31 pre podne
Изгледа да је Жиле отворио тему веома захвалну за дискусију током зиме.

Да ли је лепше јурцати по води или уживати у лаганој вожњи то је ствар укуса и и личног избора и о томе нећу да полемишем. Међутим, дотакао бих се неких других ствари.

Да ли је неки мотор тежи за 20 или 40 кг није неважно и на чамцима тих димензија осети се разлика приликом расподеле терета. Није исто кад у десну крмену комору ставим резервоар са 25 литара горива и поред њега канистере са још 20 литара резерве и кад у ту комору ставим само резервоар а резервно гориво сместим у леву крмену или прамчану комору.

А што се тиче коментара о броју особа на чамцу, приметио бих следеће. Да, ови чамци се региструју за шест особа. Међутим, никад не бих купио тај чамац само зато што се може регистровати за шесторо. Време ми је показало да већина нас у овим чамцима плови сама или са једним, два пријатеља и ретко су то породичне пловидбе или пловидбе са пријатељима када нас је више у чамцу.

Овакав чамац бих увек поново купио због његове дужине и ширине. Сматрам да су то минималне дужине и ширине за удобну и безбедну пловидбу Дунавом. Чамац би био још бољи, по мом мишљењу, да је дугачак шест метара али и ово је довољно.
Ја нисам нарочито тежак али приметио сам да кад на бок станем ја или неко тежине око 80 кила, да се чамац готово и не нагиње на ту страну. То је оно што се мени допада код ове две врсте чамаца о којима пишемо.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: MiletaStamat 03, 12, 2021, 14:19:22 posle podne
Žile naš drug Popay sa foruma prodaje svoj čamac. Čamac  je Shetland. Usidren u marini Stari Slankamen. Ako te zanima takav kabinaš, koji je zaista lepo i pedantno sredjen, nema šta da se ulaže, kontaktiraj Popaja i pogledaj. Mislim da negde na forumu ima Popajevih tekstova o tom čamcu
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 05, 12, 2021, 10:42:35 pre podne
Mileta, nisam nasao nista na forumu vezano za taj camac. Ako ti nije tesko da mi kazes model ako znas, posto vidim da ima dosta razlicitih  thumbup
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 05, 12, 2021, 12:39:55 posle podne
Da se zahvalim Bakari na linku ka temi sa tim camcem. Deluje jako lepo, ali nije to to sto bih ja voleo  roll4
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: radoica 18, 03, 2022, 10:02:22 pre podne
Nista bez kabinasa. Mora ekipa sa ovog foruma da zna da Zile-nbg i jos neki clanovi njegove marine vole da glisiraju a ne da mirno plove, otuda i potreba za jakim motorima na plasticnim camcicima sa dve stolice na rasklapanje  7645218764198 sajkaca
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: Zile-nbg 18, 03, 2022, 12:47:35 posle podne
Jeste, kompenzujemo neke druge stvari, pa nam stalno treba veci...motor.

Pri plovidbi od 8kmh nema ovog efekta  dodo  ha ha ha
Naslov: Odg: Hunter 535 - Zile
Poruka od: marek 09, 04, 2022, 12:11:27 posle podne
Zdravo svima, kakav je real 500, gledam po americi najmanji motor na njemu 100ks a kod nas 30 do 50ks?