Moja Ladja

Opšta...Tu smo... => Ako neko zna ... => Temu započeo: Nemanja89 10, 01, 2021, 21:36:59 posle podne

Naslov: FARBANJE METALNOG ČAMCA
Poruka od: Nemanja89 10, 01, 2021, 21:36:59 posle podne
Poštovani prijatelji vlasnik sam metalnog čamca sa kabinom 6m.
Čamac je 2014 godine napravljen, opeskaren i ofarban, u vodu je spušten tek 2020.
Kada sam ga izvadio iz vode video sam da je deo što je u vodi koji je bio premazan kao nekom gumenom tečnošću počeo da otpada. Hteo bih da ofarbam kompletno korito spolja, pa me zanimaju vaši saveti i kako da to uradim kvalitetno i dobro?
Hvala na pomoći   
114 harm
Naslov: Odg: FARBANJE METALNOG ČAMCA
Poruka od: broker975fx 11, 01, 2021, 09:30:14 pre podne
Ocigledno da to sto je uradjeno nije uradjeno kako bi trebalo. To je vise puta u praksi potvrdjena stvar da cak i ako je iradjeno peskiranje ako se ne ispostuju preporuke proizvodjaca i koristi boja sumnjivog kvaliteta i ko zna kojih rokova dovodi do ovoga. Ovo otpadanje farbe posle toliko kratkog vremena samo to moze znaciti i vrlo verovatno priprema nije bila dobra.

Za kvaltetno farbanje nema puno filozofije. Potrebno je skinuti sve stare premaze i to se najbolje radi peskiranjem ili nekom varijantom lakseg peskarenja. Za podvodni deo najmanje dve ruke epoxi osnovne i posle toga najmanje dve ruke epoxi katrana. Posle toga antialgin ako se zeli. Za nadvodni deo opet dve ruke epoxi osnovne a zatim dve ruke pu laka u zeljenoj boji. Proizvodjac zavisi od buzeta ali pre svega je za kvalitet uradjenog posla bitno ispostovati pre svega pripremu a zatim ispostovati sve preporuke vezane za vlaznost i temperaturu kao i vreme nanosenja medjupremeza. Kod razlicitih proizvodjaca mogu se drugacije zvati ali sustina i komponente su uglavnom slicne. Takodje je vrlo bitno da se razredjivaci koriste iskljucivo po preporuci proizvodjaca a ne koji je majstoru najblizi.

Moze i jeftinije ali je to naravno i manje kvalitetno a ti trazis kvalitet. U svakom slucaju za podvodni deo plovila ne sme da bude kompromisa.
Naslov: Odg: FARBANJE METALNOG ČAMCA
Poruka od: Drivee 11, 01, 2021, 12:36:52 posle podne
Kao sto kaze kolega, samo EPOXY. Ima da kosta, ali ima i da traje.
Moze i zorka 3 u 1 pa tako svake 2 godine..