E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA
Za novajlije - dužina osovine vanbrodskog motora
jolovicn:
--- Citat: Srecko Sojic 21, 04, 2014, 15:46:30 posle podne ---hvala LSI
niste ni svjesni koliko ovakvim informacijama pomazete nas diletante na vodi roll4
ako sam dobro razumio, u idealnom slucaju samo propeler bi trebao da bude ispod najnize tacke plovila
--- Kraj citata ---
Mozda me niste razumeli ali kod smederevaca (sa svancom), kada je bez ikakvog opterecenja, najniza tacka plovila, tj. dno camca na krmi, se nalazi min 5 cm iznad vode. Po tome kada bi podesio pentu, u slucaju da izadjem sa camca ili predjem na prednji deo elisa bi izasla iz vode I samim tim impeler ostao bez vode. Ustvari mozda je bolje pitanje sta je kod camca sa svancem najniza tacka plovila?
njegos68:
--- Citat: jolovicn 21, 04, 2014, 23:30:26 posle podne ---
--- Citat: Srecko Sojic 21, 04, 2014, 15:46:30 posle podne ---hvala LSI
niste ni svjesni koliko ovakvim informacijama pomazete nas diletante na vodi roll4
ako sam dobro razumio, u idealnom slucaju samo propeler bi trebao da bude ispod najnize tacke plovila
--- Kraj citata ---
Mozda me niste razumeli ali kod smederevaca (sa svancom), kada je bez ikakvog opterecenja, najniza tacka plovila, tj. dno camca na krmi, se nalazi min 5 cm iznad vode. Po tome kada bi podesio pentu, u slucaju da izadjem sa camca ili predjem na prednji deo elisa bi izasla iz vode I samim tim impeler ostao bez vode. Ustvari mozda je bolje pitanje sta je kod camca sa svancem najniza tacka plovila?
--- Kraj citata ---
Ti smederevci sa svancom su predvidjeni za motore manje snage...svanc napravljen da bi camci lakse klizili kroz vodu ...tako da ti predpostavljam imas motor od 4-6 ks i slobodno mozes da stavis motor sa dugom osovinom da bi cizma bila dovoljno u vodi...
darkoM:
pozdrav,zavrsavam drveni camac i sada bih trebao odrediti visinu krmenog zrcala (po dalmatinski).
Na zadnjem dijelu camac je plici za 9cm tj zadnji svanc je za toliko zakosen najdublji dio stranice je 51cm a krma je visine 42cm
Da li prilikom postavljanja motora kavitacionu plocu uranjam 2,5cm u odnosu na krmu ili u odnosu na najnizu tacku plovila.
evo nacrta po kojem sam ga radio da bi bilo jasnije
Kapetan:
krmu ...
petar_kozic:
--- Citat: Kapetan 24, 07, 2014, 11:19:34 pre podne ---krmu ...
--- Kraj citata ---
Ajde i ovde da ti odgovorim.
Stavis motor na krmu i kada kavitaciona ploca uroni 2.5 cm u vodu zategnes motor.
Mozda je tako jasnije.
To je isto ono sto sam ti napisao i na vukovima. Od dela gde se camac spaja sa vodom. Od tog mesta meris.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju