Nautika opšta... > EKOLOGIJA
EKO POKRET STEDISA
zikica cvetkovic:
--- Citat: Dule 11, 12, 2012, 23:00:49 posle podne ---Pa ovako... prošto sam prozvan imam pravo na repliku sajkaca
Od 1974 god. do 1983 godine sam ribario na potezu pančevački most - Šveb. Baraka nam je bila 50 metara od ulaza u rukavac ade Huje. Na desnoj obali. Sprud je postojao, pri najnižem vodostaju je bio nevidljiv sa dubinom od oko 50 cm. Tu smo stajali da operemo motike posle kopanja ritskih glisti i durdubaka u kubicima sa banatske strane.
Negde oko 80. godine se prvi put pojavilo paradajz ostvro. Bila je jesen i uveliko se spremala zimnica pa je kanalizacija bila puna semenki paradajza i sve se to taložilo na sprudu. Kada je ostao iznad nivoa vode nikao je paradajz i u oktobru su ga višnjičani brali i prodavali. Kao zelen. Nije stigao ni da poraste veliki ni da sazri. Tada sam šetao po njemu, i sledeće godine preko njega mrežom ulovio najvećeg amura u životu. 26 kg.
Rukavac je bio mnogo manje zagadjen i te godine... sećam se da se na ulaz smestio bager koji ga je prokopao na dubinu od 6 m. Poslednji put se to desilo te godine. I tu, u toj rupi koju je napravio bager sam ulovio smudja od 12 kg.
Posle dve godine paradajz je vec bio ada obrasla vrbom. Izmedju njega i Huje je voda tada lepo tekla i tu smo zimi lovili sitnu belu i gomile kedera.
Dakle, ja sam na paradajz stupio nogom, ako ne dana a onda nedelje, kada se pojavilo. Pratio mu odrastanje. A vi sada sebe proglasavate za guvernera jedne male peščane ade na kojoj su deca iz cele visnjice igrala fudbal.
Lepo sam ja pretpostavio vase namere i planiran sistem finansiranja. Ostajm pri mišljenju da pare grad treba da uloži. Ali ne tako što će ih dati Vama. Neka adu proglase parkom, naprave službu, javno preduzece koje će da gazduje. Nisu ni oni bezgresni ali mi nećemo imati onaj osecaj da nas je neki Štediša oterao sa ostrva.
Pozdravio bih ja vasu želju za dobročinstvo da recimo.. uložite svoja sredstva u čišćenje i održavanje rukavca a da za uzvrat vi zaradjujete na uslugama koje bi pružali posetiocima. To da.
Ali da grad Vama da naše pare kako bi pokrenuli poslove za pruzanje usluga koje biste opet naplaćivali od nas..... daleko Vam lepa kuća, gospodine.
Ne sumnjam da je paradajz trenutno vaše najmilije mezimče. Treba da posluži ubedjivanju lokalnih vlasti da odreše kesu.
Znam da će napraviti grešku i nasesti. Namerno, verovatno. Kao što to kod nas uvek biva.
--- Kraj citata ---
Lepa je ova priča o nastanku Paradajz ostrva naročito što je u pitanju lično iskustvo i prisustvo. sve ostalo ostavimo vremenu pred nama a Vaš predlog o čišćenju Paradajz ostrva prihvatam. proleće će brzo a do tad će se nadam se prijaviti još zainteresovanih za uređenje ostrva.
pozdrav
deda:
a Vaš predlog o čišćenju Paradajz ostrva prihvatam. proleće će brzo a do tad će se nadam se prijaviti još zainteresovanih za uređenje ostrva.
E ovo bi moglo da prodje ali pre nego sto ste uzeli neke novce od nekih ! Uzeli ste lovu , bar zasucite malo i rukave ! E sad ce odgovor da ste vi to vec uradili. Lepo je to ali nije dovoljno , da bi se uvezbalo mora vise puta da se ponovi !
poljo:
Ovaj tekst je bas edukativan. Moram da nadjem nekoga ko je dovoljno proklet u nasoj gradskoj vladi(mislim da nece biti tesko) pa da i ja pravim pare na javnim povrsinama. Zahvalan sam za edukaciju . Udruzenje je postiglo jedan od osnovnih ciljeva ,sto se mene tice, edukovalo me je . Samo se nadam jos nekoj velikoj vodi pa da Dunav odnese g... Pa jel bas mora samo pare i JA<JA<JA ? Mene ta Vasa ada interesuje isto toliko koliko i nasip protiv poplave u Bangladesu ali me definitivno nervira sto svaka us koja izmili iz nekog budjaka hoce da uzme pare i izigrava velikog vodju ili prosvetitelja.
PS
Mrzim diktaturu ali ovaj put molim cuveni bord administratora da preduzme nesto protiv samoreklame ovakvih likova na sajtu Moja Ladja. Ako je bijednik nema potrebe da mu i mi dajemo prostor da vara narod.
--- Citat: deda 12, 12, 2012, 08:45:32 pre podne ---
E ovo bi moglo da prodje ali pre nego sto ste uzeli neke novce od nekih ! Uzeli ste lovu , bar zasucite malo i rukave ! E sad ce odgovor da ste vi to vec uradili. Lepo je to ali nije dovoljno , da bi se uvezbalo mora vise puta da se ponovi !
--- Kraj citata ---
Vidi bezobrazluka...Deda potpisujem
Kapetan:
--- Citat: zikica cvetkovic 11, 12, 2012, 22:29:45 posle podne ---.... i zbog toga su naši projekti prihvatani i od opštine Palilula, i od grada Beograda a i Nacionalna služba za zapošljavanje dve godine finansira javne radove koje izvodimo na ovom terenu.
--- Kraj citata ---
Dule pa ovo tvoji zuti finansirali :) a i dalje su na istim nivoima isti zuti sajkaca
nego ... nemam nista protiv da neko uradi projekat preda ga nadleznim i dobije novce da ga odradi ... to tako i treba da se radi ! to je nacin da opstine, grad , drzava pomognu i intervenisu ... svaka varijanta tipa uzeo pare od opstine po meni ne stoji ... opstina je dala novce , ako je bilo zloupotreba i rada van projekta to treba prikazati , ja ne nadjoh ni jedan projekat na sajtu da moze da se skine i vidi ko je koliko i za koji projekat dao ...
realno nista me ne bi cudilo da je ekipa sa Palilule rekla ok gradi bungalove, znam tu ekipu i o ekoloskim aspektima nemaju pojma tasna, masna, kamasna i koverta.... videcemo ovi novi zuti sto su sada dosli kakvi ce da budu...
ako bude akcije ciscenja za prolece ja sam tu ! al nemoj neko da mi komanduje sta ostaje na ostrvu a sta ne stri a mislim da ce dosta ljudi da odluci da ostrvo vrati u predjasnje prirodno stanje ...
ja sam protiv uredjenja ostrva i urbanizacije ... ciscenje od smeca da , uklanjanje nelegalnih objekata ali gradnja novih nikako ...
najtuznija stvar je da ja do stedise ne cuh da je iko pravio akciju ciscenja ostrva ... kad vec nismo sami brinuli o tom ostrvu i cistili ga mozda i zasluzujemo da na njemu docekamo pljeskavice, karleusu, agregate i pivo .
poljo:
Da jesi ! Postujem ! I da znas da cu da ti se pridruzim , makar na meni svojstven nacin. Sto Kap rece nek uzima pare od opstine legalnim putem ali da se iskontrolise utrosak i obavljen posao. A ovaj bezobrazluk ja cu da uzmem pare a vi dodjite da volontirate mi se gadi.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju