E, ovako treba... > Elektro motori u nautici i ...

Linije Isplativosti za prelazak na generator/elektromotor

<< < (17/30) > >>

zorter:
U glavi mi je bila Dulova kocepcija. Znaci ako se neko resi prepravljati pogon sa brodskim motorom, kopcom i osovinskim vodom. U toj kombinaciji sve vadis a ostaje sam osovinski vod i na njega ide direktno motor.
Sve ovo moze i ko ima vanbrodski motor, samo ce onda ili ici na sistem da mu je i elektromotor "vanbrodski" ili ce morati da ugradi osovinski vod i da ga postavi unutar broda.
Razlika je samo u snazi koja je potrebna tom brodu.
Male snage mogu po sistemu vanbrodskog motora dok je za vece snage i teze ladje neophodan sistem brodskog motora.

zorter:

--- Citat: Dule  03, 02, 2013, 15:45:58 posle podne ---Ajde da se ne prepucavamo...
Mislio sam da je linija isplativosti velicina camca kod pravljenja hibrida. Hibrid zato sto za cisto elektropogon znamo. To su brodici tipa Pasara ili jedrilice.
Recimo... brod duzine X metara X tezine treba da ima SUS motore snage X.
Treba ugraditi elektromotore snage X i generator snage X
Ustedece se.....
Izgubice se....
A to da li se isplati ili ne neka odluci svako pojedinacno.

--- Kraj citata ---

Ne pokreci i ovu polemiku. Ni oko ovoga necemo biti jedinstveni.

Zoran Marinković:
 m4

Šta uopšte znači LINIJA ISPLATIVOSTI, u bilo čemu....?????

Recimo, osrednje dobra mečka košta od 35000 pa do ....sačuvaj bože sha  a sa svakom može da ide od tačke A do tačke B i da potroši
X litara goriva. Za nekih pet godina cene svake od njih će se prepoloviti, (pod uslovom da ga ne zvekne)

Ako se uzme u obzir pad cene auta i potrošimo još para na X litara goriva i to podelimo na recimo 100 000 km  dobićemo cenu
svakog pređenog kilometara od koje nas zaboli glava.

Taj isti put možemo preći i sa polovnim YUGOM, i cena po jednom kilometru će biti neuporedivo manja.

Činjenica je da se prodaju i Yugići a boga mi i mečke.........

Ako neko hoće da definiše pojam ISPLATIVOST mora da to pogleda iz čisto ličnog ugla - ko ima para za dobro i skupo njemu se to isplati.

Ko jedva skupi za yugića i vozi se u njemu - znači da se i njemu to isplati.

Ono što mi uopšte grešimo je to što gledamo na tu temu kroz naš šupalj novčanik i to na različite načine p je neko spremniji da na početku uloži malo više a da posle jeftinije prođe - to je stvar ličnog opredeljenja i shvatanja LINIJE ISPLATIVOSTI

Ajde da ne diskutujemo o tehnici i da pljujemo po nekim tehničkim varijantama samo zato što se to nama čini NEISPLATIVO.

Sve je isplativo onoliko koliko se nama čini da možemo da platimo.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ja recimo koristim plastičnjak titelski i na njemu najčešće matorog JOHNIJA 20 ks koji je žedniji od Rusa.....njih stotine su mi rekli
da se to ne isplati.
Znam i ja da bi manje goriva potrošio sa novom Hondom 20 ks, ali ona mora da se plati bar 3000-4000 evrića, koliko možda i kombinacija
agregata i elektropogona.
Ako uzmem u obzir da jedva sastavim 40 sati vožnje godišnje - sa moje tačke glediša TO MI SE NE ISPLATI, a i ne krade se...
D mogu da imam 400 ili 800 sati matematika bi verovatno drugačije pokazala.

broker975fx:
Iskreno mislim da se treba pridržavati koncepta da se koriste proverene i što prostije a pri tom što robusnije stvari mada si me zainteresovao svakako toliko da sam prorazmislio o ovoj varijanti. U principu došao sam do toga da bi dobio nešto veću snagu uz istu potrošnju (u varijanti zadržavanja postojećeg motora ali prikačenog na generator a ne na osovinu). To bi za mene bila verovatno jeftinija varijanta od kupovine jačeg SUS motora.

Sa druge strane mislim da na ovom nivou razvoja je još rano razmišljati o ovoj transformaciji  u maloj nautici a povlačenje paralele sa trgovačkim, komercijalnim i vojnim brodovima baš i nije adekvatna. Vojnim brodovima je potrebna neverovatna količina struje za gomilu kojekavih sistema i to kvalitetne i stabilne, drugo potreban im je što tiši rad kako bi izbegli mine i slične gluposti pa je realno za njih elektro pogon možda dobro rešenje. Dakle mislim da je ovo isplativo ali za nekog ko pravi puno sati a pri čemu troši jako puno struje, npr ribarski brod i tu opet dođemo do komercijalne upotrebe  a ne zabave.

zorter:
Brokeru, ne vidim razlog zasto ne bi i “mali“ nautičari prešli na elektropogon.  Problem je u nama samima što ne volimo da menjamo navike. Kad bi ti neko za vrednost jačeg brodskog motora sve ovo ugradio po sistemu “ključ u ruke“ verujem da bi manje razmišljao i dvoumio se.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju