E, ovako treba... > Elektro motori u nautici i ...

Linije Isplativosti za prelazak na generator/elektromotor

<< < (23/30) > >>

zorter:
Luka, kad sam rekao jednosmerni motor nisam mislio na smer obrtanja već napon koji je potreban za njegov rad. Napaja se iz akumulatora, znači koristi jednosmeran napon. Inače i jednosmerni i trofazni motori jednim prekidačem menjaju smer obrtanja.
Reci na kom naponu radi. Nigde nisam našao taj podatak.

Luka TEMA:
Aha, to se zove izgubljeni u prijevodu - mislio si na DC motore.
Ovo su PMAC motori, znači motor radi na AC, a kontroler motora može biti i AC i DC.
Kontroler motoru uvijek daje AC, ali to je nešto što krajnjeg korisnika ne bi trebalo opterećivati.

Motori mogu raditi na cijelom nizu napona, mi stavimo odgovarajući broji zavoja i odaberemo kontroler s obzirom na izvor.
Najčešće za plovila radimo na 24, 48 i 96Vdc za snage do 20kW, a preko 20kW se ide na viši napon.

ladjaVlajko:
Ako mogu ja da upadnem sa pretpostavljenim režimom rada a ti Luka me ispravi gde grešim.

Da pođem od kraja - motor je verovatno sa tri namotaja te je sam po sebi trofazan. Napon je pretpostavljam reda veličine 48 V. Ako idete na manji broj obrtaja, namotaji su verovatno vezani u zvezdu.

Motorom upravlja elektronika. Elektronika se napaja jednosmernim naponom iz koga generiše trofazne signale za upravljanje motorom.

Ovaj jednosmerni napon može dolaziti iz akomulatora ili može biti ispravljen napon sa agregata. Ili kombinacija oba.

Dule, svaki agregat je po definiciji AC jer samo tako može da pravi struju a svaki AC napon se može pretvoriti u DC.

Luka TEMA:
Dule, kontroler PM motora je vektorski, kortrolira fazu, struju i napon.
Tako da je napon promijenjiv, ovisno o broju okretaja i potrebnoj snazi.

Postoje i kontroleri koji rade na AC, pa se direktno AC agregat spaja na njih - obično se u takvom sustau ne koriste baterije.
Upravo imamo jedan brod u francuskoj koji će naš elektro motor napajati direktno iz postojećeg trofaznog 380Vac agregata.

Vlajko, svaka čast vidim da ste jako dobro informirani.

zorter:
Luka, trudim se da ne koristim skraćenice gde god mogu za rad članova koji nemaju dodira sa strujom da bi razumeli o čemu pričam pa sam zato ove motore nazvao jednosmernim jer sam mislio da su DC motori.
Inače, ja bih uvek išao na varijantu da bez obzira na vrstu motora u plovilu postoji akumulator a razlog je: da bi napajao neke potrošače, kao radio, TV, instrumente, svetla ..... inače bi agregat morao uvek da radi, iako je brod usidren.
A kontroler je frekventni regulator , slažem se, vektorski, koji kontroliše frekvencu (kad si mislio fazu), struju i napon.
Ispravi me ako grešim.
Pozzzz.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju