Nautika opšta... > Nautički priručnik

Još malo o sidrenju - namenjeno početnicima i onima koji misle da znaju sve

<< < (20/22) > >>

vlajko45:
Po meni je najbitnija dužina sidrenog veza, odnosno ugao pod kojim je plovilo u odnosu na sidro. Mislim da je neko pravilo: dužina veza = 3 x dubina.
Takođe je bitno i bočno sidro protiv zanošenja na vetru i jačem vodotoku. Što su sidra udaljenija jedno od drugog, manji je ugao vezova i bolje zahvataju 6589

broker975fx:
Mudrije bi bilo malo vise 5x a bogami i po 7x

zveki66:
Camac je oko 2 tone, danfort 6 kg i 30m kanapa...bez ikakvog lanca....drzi me gde god da sam se sidrio i obicno uhvati iz prve...samo je bitno da otpustim dovoljnu duzinu kanapa.

dell_mare:
Hvala svima na podeljenom iskustvu, mislim da ću ipak 12kg da uzmem. Brod jeste 3 tone al prazan. Dodajmo tome par odraslih i decu (inače na njemu može 6 odraslih da spava), plus pokućstvo, natankano gorivo i vodu i ko zna šta još u budućnosti, može da izađe i još +300kg.

Bakara:
Setih se kad mi je u Belegisu Radovan(Vepar) rekao da ne voli da se sidri i da je sidro do sad bacio samo nekoliko puta otkad ima "Princezu". Pitao sam ga zasto, a on kaze, pa zato sto ima 15kg...! sajkaca

Salu na stranu, ne moze ti niko reci precizno sta ce da drzi tvoj camac, ali imaj u vidu da ces se i ti menjati spram svog camca. Mozda ces se najlepse osecati kad se vezes za obalu, pa ces cesce ici na tu varijantu nego na sidro. Sa manjim camcima sam ranije uvek gledao da se vezem za obalu ili neko drvo, granu na vodi, a otkad imam Albina, najlakse mi je da se usidrim. Tako i brzo promenim poziciju za pecanje po potrebi jer samo izvadim sidro i krenem dalje, a ako sam na obali onda je to vec komplikovanija procedura koja ukljucuje malo guranja obale motorom da bi ostao na istoj poziciji, i odvezivanje minimum dva ili tri kanapa, izlazak/ulazak..

Ja sam prilicno siguran da bi ti 10kg bilo sasvim dovoljno. 12kg sigurno nije na odmet, mada mislim da ga nece biti bas lako vaditi.
Uostalom, probaces, videces, pa ces lako promeniti ako ne odgovara. Najbitnije je da brod odgovara  6589  114

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju