Nautika opšta... > Nautički priručnik

Još malo o sidrenju - namenjeno početnicima i onima koji misle da znaju sve

<< < (9/22) > >>

Kapetan:

--- Citat: broker975fx  14, 04, 2014, 08:48:12 pre podne ---Što se lanca tiče trebalo bi ga biti što više, koliko vidim u literaturi a i u praksi potvrđeno da je neki minimum okvirna dužina broda, ja sam na prošlom brodu od 8 m imao 4m lanca ali je sidro bilo predimenzionisano ali zato 100% pouzdano, što se tiče kapetana mislim da je za uslove u kojima si se sidrio bilo nedovoljno sidrenjaka + plus sidro sa patentom za otkačinjanje, u ostalom kako to da se Dule nije otkačio a ti jesi, ispušta se i po sedam osam dužina za mir na sidru, u ostalom to i sam znaš a druga stvar je da li je dno adekvatno za tip sidra koje si imao, a mislim da je tu podloga kamenita.

Inače kada smo kod ovog jel se sem joje i mene neke sidri sa sajlom? Meni je neka logika da je sajle potrebno ispustiti barem duplo više nego lanca zbog razlike u težini, iako nije ni ona baš lagana 12mm

--- Kraj citata ---

Literatura pominje 3 do 5 duzina konopa u odnosu na dubinu ... kod mene je bilo oko 5 dubina kao i lanac... to sto kazes da se ispusta i 5 7 osam duzina naravno da moze, ali nije realno...
niko se ne sidri na sredini reke vec blize obali .. na 5 metara dubine 8 duzina konopa  je 40 metara , krug koji brod pravi u slucaju duvanja vetra je u tom slucaju 80 metara ... drugim recima sa tolikim duzinama sidrenjaka realno je da ces po nekom vetru da budes naguran u obalu ili da ces se nasukati u neki plicak ...

to sto se Duletu nije odkacilo sidro moze biti milion stvari, ako se ne varam na Petri je imao lanac celom duzinom sto pomaze mnogo ... ujedno nije imao patent za odkacinjanje koji sam ja imao ... dva dana kasnije je recimo vrteo celu noc na hajduckoj vodenici pod GPS alarmom , da li je klizao ne znam ali realno je pomisliti da jeste sidro preslo neki put...

zankiki:
Ma i da imaš 2 identična broda, sa identičnim sidrenjem 5 metara jedan od drugog, jedan može da se otkači a drugi ne...

Kapetan:

--- Citat: zankiki  15, 04, 2014, 09:58:03 pre podne ---Ma i da imaš 2 identična broda, sa identičnim sidrenjem 5 metara jedan od drugog, jedan može da se otkači a drugi ne...

--- Kraj citata ---

upravo ... uvek je ne poznanica za sta se i na koj nacin sidro zakacilo ...

broker975fx:

--- Citat: Kapetan  15, 04, 2014, 13:01:50 posle podne ---
--- Citat: zankiki  15, 04, 2014, 09:58:03 pre podne ---Ma i da imaš 2 identična broda, sa identičnim sidrenjem 5 metara jedan od drugog, jedan može da se otkači a drugi ne...

--- Kraj citata ---

--- Kraj citata ---

znači ove konstatacije su plod dugogodišnjeg iskustva u sidrenju ili nešto drugo?

Drugo, Svi bi voleli veliko i komforno plovilo, sposobno za ozbiljnu plovidbu a dobar deo takvih prosto nemože da priđe obali, lako je sa čamčićem sa kabinom nasukati se i zavući se u plićak, ali pitam vas kada ste videli ozbiljan brod nabijen u obalu, videće te ga ili u plovidbi ili u marini ili na sidru. Konstatacija da nikad neznaš da li će se sidro otkačiti ili neće je vrlo plitka i šuplja, isto kao da kažeš da brod može da potone svakog časa. 

srsa:

--- Citat: broker975fx  15, 04, 2014, 13:25:16 posle podne ---
--- Citat: Kapetan  15, 04, 2014, 13:01:50 posle podne ---

--- Kraj citata ---

--- Kraj citata ---

. Konstatacija da nikad neznaš da li će se sidro otkačiti ili neće je vrlo plitka i šuplja, isto kao da kažeš da brod može da potone svakog časa.

--- Kraj citata ---

ok  ok  ok

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju