Nautika opšta... > Nautički priručnik

Još malo o sidrenju - namenjeno početnicima i onima koji misle da znaju sve

<< < (6/22) > >>

Zoran:

Ne mogu da razumem cemu svi ti strahovi.Sto kanapa itd.Pa onda je najbolje izvuci
camac na obalu i mirno spavati. 114

Salu na stranu.Po meni je najgore sidrenje zakucavanje u obalu i vezivanje puno puno kanapa.Mozda neko i prihvati moj predlog.Preko dana lepo uz obalu,ali kada treba na spavanje,baciti pozadi sidro (proveriti da dobro drzi) i popustiti prednje kanape,a zategnuti sidreni,Tako da budete 1m od obale.E tako se mirno spava (lepse na sidru),moze bilo kakav
gliser da prodje,samo vas zaljulja,moze voda da opadne,opet ste na vodi.

zankiki:
Možda ti ne razumeš, ali ja sam do sada 5 puta spavao u brodu.
U šatoru, u šumi stotinama puta, ne budi me ni led koji pada po šatoru, ni životinje koje hodaju okolo.
Ovo je jednostavno nešto novo. Nije mi svejedno da mi se sidro otkači u toku noći.
Kad budem dosta puta po danu negde bio na sidru, pa steknem sigurnost da drži, možda i odlučim da probam.

Tvoj savet ću svakako zapamtiti, pa možda jednom i probam da vidim kako funkcioniše, ipak je iskustvo nezamenjiva stvar.

Zoran:

Sta moze da se desi?Nista.Ako ti je sidro pravo,sa lancem kao predvez i pustio
si ga dovoljno daleko.Samo uzivancija.A te price panj balvan i ostale gluposti jednostavno
ne piju vodu.Ajde da se javi kome je panj iscupao sidro a on spavao na ladji.
             Kad bi se to desilo,ne da bi te probudilo ihaha.Po tom rezonu moze dobar balvan
da te pocisti vezanog za obalu.Jos lakse,posto si u tom slucaju krut.Da ne pricam da kada
god je nevreme,odma idem na vodu i sidro.Ne bi voleo da me neko drvo poklopi.

Savski Dunavac:

--- Citat: Zoran  12, 04, 2014, 20:42:34 posle podne ---
             Sta moze da se desi?Nista.Ako ti je sidro pravo,sa lancem kao predvez i pustio
si ga dovoljno daleko.Samo uzivancija.A te price panj balvan i ostale gluposti jednostavno
ne piju vodu.Ajde da se javi kome je panj iscupao sidro a on spavao na ladji.
             Kad bi se to desilo,ne da bi te probudilo ihaha.Po tom rezonu moze dobar balvan
da te pocisti vezanog za obalu.Jos lakse,posto si u tom slucaju krut.Da ne pricam da kada
god je nevreme,odma idem na vodu i sidro.Ne bi voleo da me neko drvo poklopi.

--- Kraj citata ---

Meni se desilo sredinom februara da mi je balvan,bolje receno balvani iscupali sidro. Nisam osetio nikakav udarac u brod, prosto mi se omanja suma sto granja sto balvana zakacila za sidreni kanap i povukla sidro. Sve je bilo neocekivano, Sava je bila taj dan  bistra i mirna ali je u toku noci vodostaj naglo porastao i naneo ogromne kolicine sitnijeg i krupnijeg drveca. Ne znam kako ali sam se probudio na vreme (Sava me nosila "samo" nekih 400-500 metara), ocistio sam "sumu" oko sidrenog kanapa i pustio  kanap jos nekih 20 metara. Sve se desilo negde malo posle Ostruznice ka Barickoj adi. S obzirom da je Sava nastavila da nanosi drvece od kojih je poneko i udaralo u brod, spavanja te veceri vise nije bilo

Kapetan:
ma glupo je i raspravljati da li je spavanje na sidru opasno... mi jednostavno ne znamo za sta se zakacilo sidro ... znamo samo da drzi, a koliko ce da drzi zavisi od mnogih faktora ... meni se odkacilo sidro , kod Rama, od 12kg tako sto je vetar pogurao brod od 2 tone uzvodno , sidro se prevrnulo a onda je Dunav uradio svoje... to se desilo u sred bela dana u roku od sat vremena od sidrenja...

na jezeru i na moru mozda bih se i usudio , ali na tekucoj vodi nikada..

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju