Nautika opšta... > Iskustva sa vode

Opet Gliseri Vs Deplasamnci pa malo i o sikljama i jedrilicama SPOJENO

<< < (12/36) > >>

IKA:
Dakle , zaključak je sledeći.
Tema , što reče Kapetan ,opet zagađena,pa baš da vidim jel sad gliserašu šta jasnije.
E sad od njegovog sledećeg pitanja zavisi koliko će ova tema nakupiti stranica. oops
Definitivno kriterijumi za f odelenje ispunjeni 56568

Pingvin44:

--- Citat: Dule  30, 03, 2012, 11:35:19 pre podne ---Jednom sam rekao u sali ali sam spreman za opkladu to i da uradim.
Moj camac ima oko 7 tona.
Da ga stavim na 100 m od sebe i vezem dovoljno dugackim konopcem ja cu ga, povlaceci taj konopac samo rukama, poterati brzinom od 5 km na sat. Dakle, brzine ispod 8 - 10 km na sat uopste nisu realna slika potrosnje bilo kog broda osim ako mu to nije maksimalna brzina. A onda tu nesto ne valja. Ili korito ili je motor premali.

--- Kraj citata ---
A jel se konjske snage obracunavaju na povlacenje ili na guranje? To mi nikad nije bilo jasno...

IKA:

--- Citat: Dule  30, 03, 2012, 11:35:19 pre podne ---Jednom sam rekao u sali ali sam spreman za opkladu to i da uradim.
Moj camac ima oko 7 tona.
Da ga stavim na 100 m od sebe i vezem dovoljno dugackim konopcem ja cu ga, povlaceci taj konopac samo rukama, poterati brzinom od 5 km na sat. Dakle, brzine ispod 8 - 10 km na sat uopste nisu realna slika potrosnje bilo kog broda osim ako mu to nije maksimalna brzina. A onda tu nesto ne valja. Ili korito ili je motor premali.

--- Kraj citata ---

ponuda za opkladu prihvaćena.Definiši samo dal vučeš uzvodno il nizvodno.Ako je nizvodno onda ćeš po ovoj brzini dunava morati da kočiš 25648 100 metara konopa obezbeđuje kapetan u dogovoru s trgovinom iz zemuna

Pingvin44:
Prosli put kad je pala ovakva opklada skupljale se pare za motor.
Sta li ce sad da se skuplja?

oblak:

--- Citat: Dule  30, 03, 2012, 11:05:42 pre podne ---To je tacno, ali je tacno i to da guraju vodu. Ja sam samo rekao da kod deplasmanaca ne vazi ono da kada postigne odredjenu brzinu motor radi rasterecenije i da manje trosi usled smanjenja otpora vode, sto je slucaj kod glisera.
Povecanjem brzine deplasmanci neprekidno povecavaju i angazovanu snagu i potrosnju goriva.
Kod glisera imas povecanje angazovane snage i potrosnje goriva do momenta kada korito izadje iz vode nakon cega opada i angazovana snaga i potrosnja pa je takva voznja ekonomicnija.
Ne treba racunati brzine do 7-8 km na sat kada ni gliser ni deplasmanci ne zahtevaju puno snage za kretanje. Moze tom brzinom i motor od 10 hp da gura i jedan i drugi ako im tezina ne prelazi 7 tona ako nema vetra i ako je voda mirna.
I tu se svi kace za malu potrosnju.
Neka neko od tih zagovornika potera deplasmanac na 15 km na sat uzvodno pa da vidimo koliko ce motor izdrzati i koliko trosi. Trosi vise nego gliser koji ce ici istom brzinom zato sto kod glisera motor od 300 hp radi na malom broju obrtaja, rastereceno a dizel od 100 hp na deplasmancu brekce i angazuje svu svoju snagu. I trosi minimum 20 l na sat dizela i pola litre ulja.

Lako je reci da neciji motor trosi 5 l na sat i gura 10 tona. Tacno. Ali to je istina samo kada ide 5-6 km na sat. Pravu istinu dobije kada rucicu stavi na dve trecine gasa kako obicno voze gliseri.
Ista je prica i sa torpedom... cuvenim torpedom.
Opteretite vi taj motor kako valja pa da vidimo koliko trosi i koliko ce trajati.
Traktor trosi 2 litre kada radi u leru ali kada ore trosi 25 l na sat.
Nemojte izjednacavati plutanje na vodi sa glisiranjem nego dajte realnu sliku o potrosnji sa pravim opterecenjima pa ce se svi uveriti da gliseri ne trose vise goriva nego ga potrose za krace vreme  lol

--- Kraj citata ---

Samo sto se gliserska korita ponasaju slicno buldozerima na manjim brzinama s obzirom da su oblikom korita i tezistem usmereni da se popnu na svoj pramcani talas, takva "voznja" guta gorivo, dok deplasmanci formom razgrcu taj pramcani talas i uskladjuju ga sa krmenim sto smanjuje opstrujavanje  i time povecavaju brzinu znatno. Naravno voda kao fluid ima odredjenu gustinu i samim tim i limit u brzini za tela koja se krecu kroz nju. Ja sam od glisera imao samo fishermana Tulio Abate-a , 5 m sa motormo Yamaha 30ps. Sa dva putnika sam trosio 15l na sat bez problema...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju