Nautika opšta... > Iskustva sa vode

Opet Gliseri Vs Deplasamnci pa malo i o sikljama i jedrilicama SPOJENO

<< < (30/36) > >>

mossi:
Niko nikog ne tera ni na šta, niti meri čiji je veći.
Diskutujemo i polemišemo, nemamo pametnija posla.

Ja sam pre 5 godina prelomio, postao penzioner bez penzije.
Imam nešto crkavice i to mi je za zivota.  stri
Da radim i grbačim, možda bih mogao sebi da priuštm neki od plovila više srednje klase i to novo.
I te kako mi je i u trenutnim uslovima bitno da imam neku svoju ekonomiju.

Ako .. ako me ubede da opet počenem da radim, plus još neke sitnice.
Možda ipak i dodjem do nekog lepog i NOVOG brodića klase 9-10m.

No, ipak će još dosta vode Dunavom da proteče do tada.  25648

Ali teme su interesantne... do jako intersantne..  ha ha ha ha ha

SALE NB:
Mislim da kroz ovakve rasprave nikad niko neće doći do ultimativnog odgovora šta je najbolje.
To i ne treba da bude cilj, već da se predstave različite potrebe, načini upotrebe i "male tajne velikih majstora"!  jh

Dovoljno je da se složimo da ima različitih pristupa i da nijedan nije pogrešan. Inače, zašto bi se proizvodilo toliko tipova čamaca, korita, i pogona?

Ja bih rado ukrcao društvo , što reče Oblak, ali dokle bi stigao?! Priznajem, Marina i ja koristimo naš čamac na sebičan način, ugađamo uglavnom samo sebi! sajkaca
Završim posao u 17h, dok dođemo kući i nešto čalabrcnemo, već je 18h, na čamcu sam u 18.30h. Sa deplasmancem tu više nema smisla isplovljavati. Ovako, potrošimo do Belegiša 15 minuta, okupamo se, upalimo neku muziku, otvorimo pivce i nešto drugo i odmaramo!  thumbup
Spuštamo se lagano, bez motora, a kad se smrkne, samo se priteramo na naš privez i to je to za radni dan. Ponekad samo kupimo nešto usput, pa ručamo na čamcu, u stvari, nema pravila, nekada brže, nekada sporije, ugađamo sami sebi najbolje što umemo!
Kad dođe vikend, već smo obišli sve što je u dometu popodnevne plovidbe, zato brzo projurimo kroz te poznate krajeve i njuškamo po malo daljim destinacijama. Opet nešto što deplasmanac ne može.
Godišnji odmor?! Spustiti se na Đerdap i vratiti se sa deplasmancem? Ako imate mesec dana slobodno, verujem da je pravo uživanje. I zavidim svima koji to mogu. Ja, međutim, mogu da odvojim 8-10 dana. Sa gliserom mi Đerdap uopšte nije daleko, a sa deplasmancem bi to bio nepotreban napor i daleko od uživanja. A ne izlazim na vodu da bih se mučio.

Pritom, imamo čamac koji lako možemo da izvadimo i spustimo u vodu, koji je zahvalan i lak za održavanje, bezbedan i dovoljno komforan da zadovolji naše prohteve. Da li nam treba veći? Naravno! Da li sam spreman da žrtvujem brzinu i bezbednost radi toga?! Nisam!
Finansije su ograničenje, i poprilično sam siguran da je ovo što imamo optimalan izbor za te pare.
U svakom slučaju, listajući oglase, nisam naletio na nijedan čamac bilo koje vrste koji košta slično, pa čak i malo više, a da nudi više i bolje od našeg.

oblak:
Eto sushtine iz Saletovog posta.....ko kako voli... Utvrdili smo da gliseri trose u proseki 1L po km, Dule , Expreso , Sale i ostali su to argumentovali, nacrtali, ubedili itd. Ja im verujem, ustvari mislim da im svi veruju. Ko je kakav nauticar necu da komentarisem, Dule kad raspali zvaku o Djerdapu, Triglavu , Himalajima i Poreckoj reci kao da je malopre stigao sa Diskaveri-ja....i neka je...ja na to gledam kao na trudnu Jelenu Karleusu koja mi nudi plazmu keks a ja nejedem slatko.... Ta prica, da ce nekog ubediti da kupi gliser a hteo metalnu kantu, stoji koliko i da na zeni nisu vazne sise. To je nebo i zemlja, nema veze sa nautikom vec sa filozofijom zivota. Uostalom ko zeli gliser ode , sipa, proba, eto kod Lia Nautike moze da proba ceo dan po Belegishu... Ustvari, sta i ja vishe serem...

SALE NB:
Pa dobro, ispade da je Terca takođe prilično dobro projektovano korito, barem tako tvrde! jh
Iako postižu pristojne brzine, nekako ipak sumnjam da je 10ks dovoljno da se izbore sa većim talasima i jačim vetrom, ali to je moja pretpostavka.
U svakom slučaju, mislim da je u zbiru svih limenih kabinaša, više onih korita sa salvete, koja potvrđuju moju tezu, nego onih dobro projektovanih.

Izvinite što sam vas naveo da se izvinjavate!  114 stri

oblak:
Di sam ja destruktivan, ujedinjen sam kao ujedinjeni regioni na kvadrat... Iskustva? Ma ja sam nautichki nevin :-) Nego, kad se cela rasprava  svela na "brzinu", red bi bio da se onda tema prosiri i na deplasmance i povecanje njihove brzine. Eto meni je iz amerike stigla "sail drive" propela( ono o cemu smo pricali na "mojoj" temi) pa cu da je testiram uskoro na Dunavu. Sa postojecom sam oborio rekord od 15km/h sa des` konja, od ove cetvorokrake propele ocekujem bar jos koji km gore.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju