Nautika opšta... > Iskustva sa vode

Opet Gliseri Vs Deplasamnci pa malo i o sikljama i jedrilicama SPOJENO

<< < (27/36) > >>

Kapetan:
ja u nedelju presao oko 10 kilometara potrosnja oko 500 grama koliko mi je trebalo da  izvucem camac iz govnare i da ga vratim u istu :)

mossi:
Ako sam dobro razumeo:

Čamac pri brzini od 11.8km/h troši 3.9L/h tj 0.33L/km

A onda malo u nazad.
550 litara utrošeno je za 777km i ti tvrdiš da si najviše bio na 32km/h .... hmmm
Prosek po km za 550km je 0.7L i to je sve što znamo.
A znamo i da je pri brzini od 11.8km/h tapotrošnja 0.33L/h

Ako tvoj čamac za više nego duplo veću brzinu troši manje nego duplo.  hi hi k5 clap

Ako brzina od 11.8km/h nije najidealnija nego je to onih 8km/h, tada zaista potrošnja može biti i manja, verovatno ispod 0.3L/km tj oko 2.5-3L/h !
E sad, statistika je nauka kada se SVE može dokazati ako imaš dovoljno podataka (to ti je struka - ekonomista :) ).

Rezime:
Ispadne da se ti JAKO RETKO voziš u gliserskom režimu, a uglavnom lagano vozikaš u VRLO ekonomičnom modu.
Sa OGROMNOM REZERVOM SNAGE za svaki slučaj!

hi

SALE NB:
Zamka koja vodi u zabludu je to računanje potrošnje na sat.
Jasno je da svi gliseri daleko više vremena provode u deplasmanskoj, ekonomičnoj plovidbi. (Računam na glisere koji se koriste za odmor i krstarenje, a ne za talasanje između splavova.)
Ako je Dule polovinu kilometraže prešao krstarećom brzinom, to znači da je od 12. septembra do danas proveo samo 11-12 sati u glisiranju  llll
A pređena kilometraža kao da je otišao do Golupca i nazad, pa zatim do Titela i nazad!

Ja nemam sva ta elektronska čuda, ali verujem da bi moja statistika po pitanju odnosa glisiranja i polagane plovidbe izgledala slično.
U svakom slučaju, treba mi isto vreme da ispraznim rezervoar od 22l na Evinrudeu i rezervoar od 1l na Hondi! eek
Jedino se kilometraža malkice razlikuje! jh

Kapetan:
jel vi stvarno tvrdite da su gliseri daleko ekonomiciniji ?
pa sto bre svi koji prevoze teret ne naprave ogromne motore i glisiraju okeanima, rekama morima...

espresso:

--- Citat: Kapetan  03, 04, 2012, 16:55:15 posle podne ---jel vi stvarno tvrdite da su gliseri daleko ekonomiciniji ?
pa sto bre svi koji prevoze teret ne naprave ogromne motore i glisiraju okeanima, rekama morima...

--- Kraj citata ---

kapetane, nemoj da mesamo babe i zabe. dizel i elektro-dizel agregati na teretnim i putnickim brodovima i ovi koji se ugradjuju na deplasmance nikako nisu isto. a o dizjnu i hidrodinamici trupova da i ne govorimo.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju