Opšta...Tu smo... > Stigao sam !!!

Pozdrav svima od mladog pocetnika :)

<< < (3/7) > >>

LSI:
Pokušaću da dam jedan od mnogih mogućih odgovora. Nadam se da će oni koji znaju više od mene dodati svoje komentare i ukazati na to ako je nešto pogrešno u mom odgovoru.

Kada sam ja razmišljao o izboru čamca postavio sam sebi isto pitanje - drvo, plastika ili metal?

Kao mali video sam mnoge drvene čamce koje su koristili pecaroši.
Tu je pre svega važno od kog drveta se čamac radi.

Od vajkada su ljudi tvrdii da su čamci od hrastove gradje najtrajniji. I zaista to su čamci koji godinama traju. Ali i njih i sve one od drugih vrsta drveta, a najčešće je to čamovina, treba svake godine zaštititi.
Nekada su ljudi čamce mazali katranom ili bitulitom ali koristili su i boje kada su hteli da "ušminkaju" čamce.

Ideja sa čestim vadjenjem drvenog čamca i držanjem u garaži, meni se ne dopada.
Drveni čamci, i kada su najbolje zaštićeni, kada su van vode, osuše se i dolazi do krivljenja dasaka. To može da upropasti čamac i pored redovnog mazanja. Tako su bar meni pričali ljudi koji su imali takva iskustva.

Kod plastičnih čamaca održavanje je malo jednostavnije. Nisam čuo da njih ljudi farbaju često. Obično je tu dovoljno dobro pranje vodom i eventualno mazanje antialginom dela korita koje je uronjeno u vodu. Plastične čamce ljudi mažu bojama samo ako rade popravke većih razmera. Manja oštećenja se rešavaju lokalno, po potrebi.

Metalne čamce, ako su od gvoždja, morate štititi od korozije brodskim bojama. Ima ih raznih i po kvalitetu i po ceni i to morate da radite relativno često. A onda to više i nije tako jevtino. Medjutim, sigurno je jevtinije nego ostaviti čamac da propada usled korozije.

latin:
 114 hi

ПЕЦОВ:
dobro dosao.ako ne znas nikog od vlasnika i cuvara plovila kod tebe u kraju,upoznaj ih.sigurno ces naci neko mesto gde mozes drzati camac besplatno,ili povoljnije,nego u nekoj marini,a da ti bude na izvolte.  25648  dun
naravno-kad ga budes nabavio

Srecko Sojic:
dobro dosao!

budens72:
ma kupi ti od mene čamac nov, evo polako ga završavam i Bog da te vidi....  thumbup

motor možeš naći za 150 evara, t4 i da uživaš koliko hoćeš....  kgk kgk kgk

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju