Nautika opšta... > EKOLOGIJA
Sajt "Eko život"
MadScientist:
@LSI - Hvala na tako detaljnom tekstu. Tema "Problem plastičnih kesa u Srbiji" je bila u pripremi i biće obogaćena sa ovim novim informacijama. Veliko je olakšanje čuti da se zaista radi nešto povodom tog problema, a svaka pomoć oko sajta je dobro došla ok
LSI:
--- Citat: Kapetan 25, 02, 2012, 14:21:40 posle podne ---@mad
prijavio sam se hi
ovo sa kesama znam od ranije i to je jedan od nacina da se ovja problem resi... cak i pre ovog zakona mislim da je pekabeta saminicijativno uvela biorazgradove kese u svoje objekte ...
e sad jedini problem je sto smo sve stare stvari pakovali u kese i lagerovali u garazu, to u buduce bas inece biti dobra ideja oops
--- Kraj citata ---
Na našem tržištu najviše je u tom pravcu učinio Delta Maxi u čijim objektima su se okso-biodegradabiln kese prodavale ali sada ih ima i u drugim objektima.
A što se tiče toga da nećemo moći da pakujemo stare stvari - nije to baš tako.
Prvo, Za sada, kod nas aditiv se dodaje samo u tregerice (postoji plan da se u doglednoj budućnosti isti princip primeni i na kese sa smeće i druge proizvode poput posuda za meso ili voće i povrće, za čaše za automate i sl.) tako da će ostati mogućnost da se koriste neke druge plastične folije.
Drugo, u zavisnosti od izbora aditiva, količine koja se dodaje u toku proizvodnje kesa, a ponajviše od vrse aditiva, moguće je uticati na to kada će kesa početi da se razgradjuje.
Tako postoje aditivi čiji proizvodjači tvrde da kese sa njihovim aditivima počinju da se razgradjuju tek posle 18 meseci od dana proizvodnje.
Mi, sa našim aditivom, našim kupcima omogućavamo da proizvedena kesa može da se posle proizvodnje skladišti mesec, dva, tri ili više i da se kesa u prodavnicama i u kućama može koristiti u periodu od mesec, dva ili više, a da tek posle toga počne da se razgradjuje.
U svakom slučaju, bitno je da će se kesa razgraditi u periodu kraćem od pet godina. A to je najvažnije - da ne ostane i trajno zagadjuje prirodnu sredinu.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju